Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Elfeledett, jeltelen tömegsír?

Az 1956-os mosonmagyaróvári sortűz áldozatai közül vannak, akik névtelen sírban fekszenek.
A 80 éves araki nyugdíjas ma is élénken emlékszik arra az októberi napra, amikor Arakról öccsével cukorrépát szállítottak a remetei hajóállomásra.

Figyelmeztették, de ment

Dobos Ottóéknak egy Budapestről érkezett fiatalember mesélte el ott, hogy kitört a forradalom Budapesten. Aztán amikor öccsével Halászinál jártak, már arra figyelmeztették őket, hogy eszükbe ne jusson bemenni Mosonmagyaróvárra, mert lövik az embereket. A testvérpárt azonban nem lehetett megállítani. Mire beértek, már tele volt a kórházudvar és a temető is halottakkal, a laktanya körül mindenütt vérfoltok tanúskodtak a kioltott életekről. Hatalmas tömeg volt az utcákon, az emberek az akkor a kórházzal szemben lévő rendőrségre is bementek, de akkor már csak a rendőrfőnököt találták ott, emlékezett vissza a szemtanú.

Ismert a helyszín

Ottó bácsi a temetésre is elment, s látta, hogy az azonosítatlan áldozatokat egy tömegsírban helyezték el. Több mint tíz koporsót raktak egymásra. – Ezen áldozatok nyughelyét azonban mind a mai napig még csak egy árva kereszt sem jelzi – jegyezte meg szomorúan az araki nyugdíjas. Pedig nemcsak a ma még élő visszaemlékezők tudják, hogy hol van ez a jeltelen tömegsír, korabeli fotók is fennmaradtak a temetésről.
Ezeken is jól kivehető, hogy az egykor a lőporgyárat építő olasz hadifoglyok sírhelyével szemben hantolták el őket. Legalább a fél évszázados évfordulóra megérdemelnék az áldozatok, hogy egy kis kereszt jelezze a sírjukat – fogalmazott Dobos Ottó.

Méltóképp kellene őrizni

Az idős férfi sokakkal együtt amúgy is úgy gondolja, hogy ’56 valódi rehabilitációja máig nem történt meg. Szerinte az emberek sem őrzik méltóképp a forradalom emlékét, a fiatalok pedig alig tudnak valamit az akkori történésekről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Razzia a gyorshajtók ellen

A közúti balesetek visszaszorítása érdekében – az országos akcióhoz csatlakozva – a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztálya is fokozottan ellenőrzi a közlekedőket a környéken. Makó László főhadnagy, osztályvezető-helyettes a Kisalföldnek elmondta: a személyi sérüléssel járó balesetek elsősorban a sebességtúllépések miatt következnek be és még mindig nagyon magas az ittas vezetők száma is. Tovább olvasom