Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Életveszélybe sodort a szakmunka

Mosonmagyaróvár - „A kislányom hányingerrel ébredt, a kiérkező tűzoltók szétverték a falat, ahol izzott minden: pedig szakemberekkel, tüzeléstechnikai céggel építtettük a cserépkályhát. A tűzoltók azt mondták: ha nem értesítjük őket, leégett volna a ház, s mi is bennéghettünk volna."
A mosonmagyaróvári tűzoltóság alezredese korábban arról beszélt a Kisalföldnek, hogy mennyire fontos a szakszerűség a lakásba beépített kályhák és kandallók esetében. Negatív példaként említette azt a mosonmagyaróvári esetet, melynek károsultja most megszólal lapunkban: ő szakembereket hívott, mégis majdnem leégett a lakása.

Itt volt: A cserépkályha csonkja még megmaradt, de az egészet elbontattuk.
Itt volt: A cserépkályha csonkja még megmaradt, de az egészet elbontattuk.

„Október közepén költöztünk be a városszéli lakóparkba, egy önálló, könnyűszerkezetes családi házba" – kezdte Girbicz Zoltán. „Úgy gondoltuk, a központi fűtés mellé – rásegítésként – cserépkályhát is rakatunk a nappaliba. Eszünkbe sem jutott azonban spórolni a munkadíjon, így szakembereket hívtunk, a Kéményseprő és Tüzeléstechnikai Kft.-t (Kétüsz). Kijöttek, megnézték a házat, majd nekiláttak a munkának. Korábbi lakásunkban is volt cserépkályhánk, nagyjából ismertük a biztonsági szabályokat, s furcsállottuk, hogy nem alakítottak ki a berendezésnek hátul hőálló réteget, hanem nekiépítették a válaszfalnak. Szóvá is tettük, de azt válaszolták: ez egy új technológia, s jól tudják, hogyan kell felrakni a cserépkályhát. Miután kész lett, használati utasításként annyit mondtak: három-négy napon keresztül égessük ki azt. A biztonság kedvéért közel egy hétig ezt is tettük, majd beköltöztünk, s begyújtottunk estére a cserépkályhába. Reggelre a kislányom hányingerrel ébredt, a feleségemnek fájt a feje, a kutya is szédelgett. Valószínűleg az volt a szerencsénk, hogy egész előző este pakoltunk, folyamatosan nyitva volt az ajtó, valamennyire kiszellőzött a lakás. Másnap éreztük, hogy – bár a kályha már kihűlt – a fal meleg, így reggel kihívtuk újra a szakembereket. Kérdeztük, normális-e ez a helyzet. Azt mondták, nem, de majd másnap kijönnek, s »kezdenek vele valamit«. Délután négy óra körül már annyira forró volt a fal, hogy nem lehetett hozzáérni. Nem vártunk tovább, személyesen kerestük meg a tűzoltókat, akik azonnal intézkedtek. Kijöttek, szétbontották a falat, amelyből hatalmas füst szállt ki, szinte izzott az egész, a szigetelő és a tartóoszlop is elégett már. Az egyik tűzoltó ráadásul kályhásszakmát tanult, s nem értette, hogy építhették így ide ezt a berendezést.

Azt mondták: ha nem szólunk nekik, másnapra valószínűleg leégett volna a ház, s könnyen bennéghettünk volna.

Azonnal szét is akarták bontani a cserépkályhát is, amire nem sokkal később sor is került. A házunk kivitelezője elvégezte a komplett javítást, a Kétüsz pedig kifizette a kárt. Vártuk volna azonban a tüzeléstechnikai kft. vezetőjének bocsánatkérését is, ám telefonon annyit mondott: »üzentem a munkatársammal, hogy elnézést«. A cserépkályha helyére most tévéállványt tettünk: féltünk, így az eset után úgy döntöttünk, többé nem állítunk cserépkályhát" – mondta Girbicz Zoltán.

A Kisalföld megkereste a Kétüsz Kft. mosonmagyaróvári irodáját is, ahol az ügyvezető nem kívánt az újság hasábjain reagálni az esetre.

Olvasóink írták

  • 2. Japo 2008. november 13. 06:57
    „Fücsök Ór és a Fia, erről a két kitünő tüzeléstechnikai szakemberről is a kisalföld írt nem olyan régen. Ilyen nagy szabálytalanságért azonnal be kell vonni a működési engedélyt.Szórakozni mások életével ez nem piskóta.Csak ahhoz értenek,hogy átverjék a nyugdíjasokat,a turbokazán szellőzőjét kéménynek minősítik és duplán szednek kéménydíjat.Igaz,hogy a gázkazánokhoz hozzá sem nyúlhatnak de azért be akarják szedni a díjat hátha jut még egy sport mercire belőle.Jó munkát!”
  • 1. jockey 2008. november 12. 19:09
    „Lehet, hogy Mekk mestertől tanulták, hogyan kell kályhát rakni. Emlékeztek, ő a medvéknek is készített cserépkályhát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az első otthonos iskola

Hédervár - A szigetközi tanintézmények közül elsőként ősztől Héderváron vezették be az… Tovább olvasom