Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Életet kell vinni a faluba!

Kimlén az elmúlt évek kitartó munkájának köszönhetően igényes iskola és óvoda várja a gyerekeket.
Kimle idei díjazottjai: Eller Gizella és Stipkovits Jánosné
A településen élénk közösségi élet zajlik, ami megtartóerővé lehet. Kimlén az idei költségvetés nehezen állt össze, 8,8 millió forintos hiánnyal számolnak, amit – reményeik szerint – pályázati támogatásokkal le tudnak faragni. Idén célul tűzték ki az utak állapotának javítását. Huszonnégy építési telek kialakítása van folyamatban, jelenleg a közművesítés folyik.

Terveik között szerepel a művelődési ház tetőszerkezetének beépítése, és ezzel párhuzamosan a Duna-parton egy kulturális és szórakoztatóközpont kialakítása. Már a korábbi években érezhető volt a gyermeklétszám csökkenése és tavaly, amikor a létszámgondok nyilvánvalóvá váltak az óvodában, két csoportot rögtön összevontak. Ennek hatásai most már az anyagiakban is jelentkeznek.
Balsay Zsuzsanna polgármester jól ismeri belülről is az iskolát, hiszen korábban ott tanított.

Már az előző képviselő-testülettel is nagy hangsúlyt és rengeteg pénzt – 100 millió forintot – fektettek az oktatási-nevelési intézmények fejlesztésére. A jó technikai felszereltség mellett mindvégig törekedtek a teljes szakos ellátottság biztosítására. Az óvodákban megvan a német és a horvát nyelv oktatásához a megfelelő szakember, s fejlesztőpedagógus és könyvtáros segíti a munkát. Az oktatást szaktantermek – köztük nyelvi oktatótantermek – segítik.

Nyáron pályáznak egy korszerű számítástechnika-kabinetre. Intézményeik ISO 2001 minősítéssel bírnak. A gyerekek már első osztálytól rengeteg szabadidős tevékenység közül választhatnak a művészeti alapiskolák keretében. A hatodik évfolyam minden évben erdei iskolába, a hetedikesek pedig országjárásra mennek.

A helyi sporthorgász- és a tűzoltó-egyesületnek is működik iskolai csoportja, sőt, a közelmúltban alakult meg az ifjú polgárőröké is. Az intézmények fenntartására az állami normatíva nem elegendő, a nemzetiségi fejkvóta révén azonban jelentős kiegészítő támogatáshoz jutnak. Fenntartásukra társultak Károlyházával, így az ottani önkormányzat is hozzájárul az oktatáshoz, valamint további többletnormatívát kapnak az államtól is. A mosonmagyaróvári központú kistérségi társulásba is bevitték oktatási intézményeiket, onnan is támogatásokat remélnek. Az iskola a közelmúltban egy uniós pályázaton nyert 400 ezer forintot.


A nemzeti ünnepen a díszpolgári címet idén Stipkovits Jánosné, a horvát kisebbségi önkormányzat elnöke kapta meg, a falu közösségi életében végzett munkája elismeréseként. A Kimle Községért Emlékérmet a 115 éves önkéntes tűzoltó-egyesületnek és Eller Gizellának ítélték oda, aki korábban a kultúrház igazgatójaként, majd a község polgármestereként sokat tett a község kultúrájáért. A rendezvényen valamennyi kimlei kulturális csoport bemutatkozott: három énekkarral, három tánccsoporttal és egy harmonika-zenekarral büszkélkedhetnek.

Balsay Zsuzsanna azt javasolja azoknak a kistelepüléseknek, ahol az iskola léte veszélyben forog, próbálják meg az embereket összefogni, hiszen a közösségi élet fellendítésével életet vihetnek a faluba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elképzelések, energiák

A tárgyalások már megindultak, egy zöldszervezet pedig elemzést készít arról, miként adható át a legkisebb költséggel a bősi áram Szigetköznek: évente 150 gigawattóráról lenne szó. Stipkovits Pál országgyűlési képviselő szerint ennek még nincs realitása. A helyi tervek szerint Szigetköz az ottani elektromos energia öt százalékát kérné az elszenvedett károk fejében. Tovább olvasom