Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Életeket menthetnek a szűrővizsgálatok

A Karolina Kórházban hagyományosan novemberben megrendezett női szűrőnapok résztvevőinek száma folyamatosan emelkedik.

A Moson Megyei Nők Egyesülete idén is méhnyakrákszűrésre, nőgyógyászati ultrahangvizsgálatra, anyajegyszűrésre, valamint bőrgyógyászati és egyéb egészségügyi tanácsadásokra hívta a kistérségben élő hölgyeket. Évről évre egyre többen visszatérően vesznek részt a szűréseken. Ezúttal közel kétszázan voltak a különböző vizsgálatokon, tanácsadásokon. Legnagyobb érdeklődés a nő- és bőrgyógyászati ellenőrzéseket, valamint az egészségügyi méréseket kísérte.

A nőgyógyászati szűréseket a Karolina Kórház számos szakembere segítette, így dr. Balogh Elek osztályvezető főorvos, dr. Oszvald Lajos, dr. Bali Attila, dr. Marton Péter, dr. Péntek Róbert, dr. Pintér János szülész-nőgyógyászok, Kelemen Zsuzsanna szonográfus, Mátyus Istvánné és Földi Csilla nőgyógyászati asszisztensek, Bieber Miklósné, Tauber Mária szülésznők, illetve Kalmár Marianna osztályvezető főnővér. A mostani szűrőnapokon összesen száznegyven méhnyakrákszűrést és hatvan ultrahangvizsgálatot végeztek.

„Nagyon fontosak az ilyen programok az egészségmegőrzés szempontjából. Nem az a cél, hogy egyszerre mindenkit leszűrjünk, sokkal inkább, hogy felhívjuk a figyelmet a betegségek korai felismerésének fontosságára" – hangsúlyozta dr. Balogh Elek. A főorvos elmondta: korábban a leggyakrabban előforduló és a legtöbb halálozással járó daganatos megbetegedés volt a méhnyakrák. Mára azonban korszerű szűrési eljárással ez a betegséget megelőző állapot kiszűrhető. Éppen ezért ma már senkinek sem szabadna meghalnia ebben a betegségben. Ennek ellenére jelenleg hazánkban még a lakosság kis hányada vesz részt rendszeres szűréseken és sokan halnak meg méhnyakrákban. Ennek megelőzésében van különösen fontos szerepük a szűrőnapokhoz hasonló programoknak – tette hozzá dr. Balogh Elek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Módosítások, beszámolók Mosonmagyaróváron

Soron következő ülését tartja az önkormányzat képviselő-testülete csütörtökön délután 3 órakor a… Tovább olvasom