Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Életeket ment a fájdalommentes vizsgálat

A laboratóriumi vizsgálat során kiszűrt betegek kétharmadánál találtak vastagbélrákot megelőző állapotot a tükrözés során. A gasztroenterológiai osztály főorvosa szerint ezzel számos életet mentettek meg. A Karolina Kórházban most indult a vastagbélrákszűrő program.
A betegség korai felfedezése és hatékony gyógyítása érdekében indított vastagbélrák-szűrési programot a mosonmagyaróvári Karolina Kórház. Az intézmény gasztroenterológiai osztálya kiemelt feladatként kezeli a háziorvosok által kiszűrt betegek gyors és szakszerű ellátását. Mindez azért fontos, mivel a vastagbélrák a második leggyakoribb rákféleség mindkét nemnél – magyarázza dr. Pécsi Gyula belgyógyász-gasztroenterológus szakorvos.

A gasztroenterológiai osztály vezetője elmondta: a betegség gyakorisága Magyarországon az elmúlt harminc évben háromszorosára nőtt. Évente 9 ezer új beteget fedeznek fel és közülük sajnos hatezren meg is halnak. Másrészt pedig hazánkban minden huszadik embernél számolni kell vastagbélrák kialakulásával. Pedig más daganatokkal ellentétben e betegség korai diagnosztikával csaknem száz százalékban megelőzhető lenne. A daganat vastagbélpolipokból alakul ki, amelyek tükrözés során fájdalommentesen eltávolíthatók, ezzel megakadályozható a rák kialakulása.

A vizsgált betegek kétharmadánál fedeztek fel vastagbélrákot megelőző állapotot – mondja dr. Pécsi Gyula főorvos.
A vizsgált betegek kétharmadánál fedeztek fel vastagbélrákot megelőző állapotot – mondja dr. Pécsi Gyula főorvos.

A néhány hete kezdődött program lényegéről a főorvos elmondta: a részt vevő háziorvosok az ötven és hetven év közötti pácienseiknél székletvérvizsgálatot kezdeményeznek. Ennek a pozitív eredménye rejtett bélvérzést jelen, ezért ezen betegek részére a gasztroenterológiai osztály gyors kórházi felvételt biztosít. Korszerű körülmények között történik a vizsgálatra való felkészülés, illetve a szükséges kiegészítő ellenőrzés. A beavatkozás során törekednek arra, hogy az a legkisebb fájdalommal járjon. Az így észlelt polipokat a vizsgálat során endoszkópos műtéttel eltávolítják.

A program eddigi tapasztalatairól dr. Pécsi Gyula kiemelte: saját eredményeik is a szűrés fontosságát bizonyítják. Az elmúlt közel egy hónap alatt már a negyvenedik beteg kolonoszkópiás vizsgálatán vannak túl. A székletvérvizsgálaton kiszűrt betegek kétharmadánál találtak vastagbélrák-megelőző állapotot. A polipokat el is távolították. Emellett számos más betegséget is felfedeztek. Így például két esetben korai stádiumú vastagbélrákot is diagnosztizáltak.

A főorvos kiemelte: ezen betegek mindegyike panaszmentes volt, csupán a vizsgálat során fedezték fel az elváltozást. „A korai diagnózis és ellátás életeket ment" – hangsúlyozta dr. Pécsi Gyula. Egyúttal felhívta a szűrési programba eddig nem regisztrált háziorvosok figyelmét ezen lehetőségre, hiszen a gasztroenterológiai osztály a szűrés hosszú távú kiterjesztéséhez biztosítja a feltételeket.

Olvasóink írták

 • 6. ZanaRob 2013. szeptember 17. 09:25
  „Hogy mennyire lesz fájdalmas a vizsgálat az illetőnek, ez eléggé lutri.
  Van olyan ismerősöm, aki azt mondta, hogy neki semmi kellemetlensége nem volt, sőt még szinte élvezte is.
  Egy másik ismerősöm viszont arról számolt be, hogy a kínok kínját élte át a vizsgálat során, és ez nem hiányzik neki a jövőben...”
 • 5. oxana 2013. szeptember 15. 16:10
  „3. Dwatson

  A hozzáértö doktor tudja, de ezt a tudást meg kellene osztani a pacienssel is.”
 • 4. davesmail 2013. szeptember 15. 15:14
  „1.) Dwatson
  Először egy székletvérvizsgálat történik, mely fájdalommentes és a pozitív esetek 2/3-ánál találtak rákmegelőző állapotot.
  Másodszor az endoszkópos polipeltávolító beavatkozás végezhető altatásban, mely szintén fájdalommentes.
  Bár véleményem szerint az altatás nélküli vizsgálat is egy olyan apróbb kellemetlenséggel járó beavatkozás, mely az ÉLETért könnyen elviselhető. Én is átestem már rajta, egészségügyben dolgozom és biztosan állíthatom, hogy nagyon nem mindegy ki végzi a beavatkozást. Valamint ha valakinek alacsony a fájdalomküszöbe, nyugodtan kérheti az altatásos vizsgálatot.”
 • 3. Dwatson 2013. szeptember 14. 19:16
  „2. oxana 2013.09.13. 11:31
  A doktor úr ezt nem tudja?”
 • 2. oxana 2013. szeptember 13. 11:31
  „1. Dwatson

  Kellene injekciót kapni, ami egy kicsit elbódít. Akkor azt gondolod, csináljanak veled, amit akarnak.”
 • 1. Dwatson 2013. szeptember 12. 22:52
  „Még hogy fájdalommentes,ajánlom neki is ,próbálja ki,azután írjon le ilyeneket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezenyén csupán SMS-ben van bűz?

Olvasónk üzenetei szinte naponta orrfacsaró bűzre panaszkodnak a bezenyei Duna utcában, amit egy utcabeli állattartó telepnek tulajdonítanak. Tovább olvasom