Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Élénk vita az ülésen

Az ellenzék szerint nem előremutató, a kormányzó erők viszont úgy vélik, biztos lábakon áll a város gazdasága.
A mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testületének csütörtöki ülésén a város településszerkezeti tervének módosítása is nagy vitát váltott ki.

Büdös van a belvárosban

Mosonmagyaróvár önkormányzata csütörtöki ülésén dr. Szeredi Ádám (MVE) napirend előtt a magyaróvári belvárosban hetek óta érezhető bűzre hívta fel a figyelmet, ami szerinte kihat a város idegenforgalmára is. Stipkovits Pál polgármester elmondta: a rendkívül eliszaposodott belvárosi csatorna tisztítása folyik, ami kellemetlen bűzzel jár. A munkálatok várhatóan néhány héten belül befejeződnek. Szabó Miklós (MDF) a mozgáskorlátozottak észrevételét tolmácsolta a Feketeerdői úti temető nehéz megközelítése miatt. A polgármester ígéretet tett az akadálymentesítésre.

Nagy vitát váltott ki az önkormányzat elmúlt évi költségveté-
sének végrehajtásáról szóló beszámoló. Szabó Miklós szerint a jelentés hűen tükrözi a város gazdasági helyzetét. Az adóbevételek jelentősen nőttek, ám a fejlesztések mégis elmaradtak. A tervezés hiányosságaira mutat rá, hogy még a módosított előirányzatot sem tudta az önkormányzat teljesíteni. A költségvetés bizonytalan lábakon áll az elmaradt ingatlanértékesítések miatt.

Kovács Gergely alpolgármester elmondta: a nehézségek ellenére biztosított volt a finanszírozás, a feladatokat teljesítették. Az elmaradt ingatlaneladásokat ellensúlyozták a telekértékesítések és az adóbevételekből származó 142 milliós többlet. Az elmúlt évben több mint 1 milliárddal nőtt az önkormányzat vagyona, ugyanakkor 11,2 százalékkal csökkent az adósságállomány.

Dr. Árvay István (Fidesz) szerint az elmúlt évi gazdálkodás nem volt előremutató, csupán a pénzügyi egyensúly megtartására törekedett. Nem megnyugtató a pénzügyi helyzet, az intézmények növekvő kiadásaival csak a fejlesztések elhagyásával tudnak lépést tartani. Csorba Dezső (MKDSZ) szerint a város vezetésének felelősebben és körültekintőbben kellett volna eljárnia. A demokrácia diktatúráját alkalmazzák a kormányzó erők és lesöprik az ellenzék javaslatait. Stipkovits Pál polgármester válaszában elmondta: a költségvetés reális volt, a megfeszített munka eredményeként teljesíteni tudták. Az elmaradt ingatlaneladásokat vagyonvesztés nélkül sikerült kompenzálni.

„A legkisebb ellenállás"

A tanácskozáson a testület értékelte az oktatási bizottság tevékenységét. Dr. Nagy Lajos (MSZP) bizottsági elnök elmondta: több kihívással is meg kellett küzdeniük az elmúlt időszakban: a létszámcsökkenéssel járó hiányt az intézmények a környező településekről bejárókkal töltötték fel, figyelembe kellett venni a szülők és a gyerekek igényeit, az Éltes-iskola ügyét, valamint az oktatási ágazat finanszírozásának problémáját. Az ágazat racionalizálásával – nyolc osztályt kivontak a rendszerből – megoldást találtak ezekre a problémákra. Szabó Miklós szerint az átalakítás a legkisebb ellenállás irányába ment el, s a kormányzó erők nem vállaltak  nagyobb megtakarítást eredményező változtatásokat.

A beiskolázások fokozatos ésszerűsítésével fájdalommentesen lehetett volna végrehajtani a racionalizálást. A képviselő azt tudakolta a polgármestertől: helyesnek tartja-e, hogy az egyik intézmény igazgatója úgy nyilatkozott, iskoláját baloldali értékek mentén építette fel. Stipkovits Pál elmondta: nem tartja szégyellnivalónak a baloldali értékeket, ugyanakkor visszautasítja, hogy kizárólag ezek mentén épült volna fel az iskola. A polgármester szerint nem lehet ezt a bélyeget rásütni a gimnáziumra, de nem tartja helyesnek az igazgató kijelentését.

A tulajdonosok érdeke

Szintén nagy „vihart kavart" a testületi ülésen a város településszerkezeti tervének módosítása. Az előterjesztés több terület szabályozását is érintette, ám ezek közül a tervezett üveggyár területe, az úgynevezett Lajta-spicc és a mosoni egykori Korona Szálló foglalkoztatta leginkább a képviselőket. Dr. Pap János (Fidesz) az üveggyár környezeti hatásairól fejtette ki aggályait, az előterjesztésnek ezt a pontját le is vették napirendről. A Korona Szálló mögötti terület szabályozásával kapcsolatban a testület elfogadta Varga József  (MSZP) módosító javaslatát, miszerint csak azután döntsenek erről, miután a tulajdonos rendbe rakta az épület utcai homlokzatát.

A Lajta-spicc övezeti besorolásának módosításával kapcsolatban Szabó Miklós elmondta: ellenzi, hogy a területet lakóövezetté minősítsék át. Ezzel nem a város, hanem a tulajdonos vállalkozó érdekeit érvényesítik. Németh Sándor (MDF) azt kifogásolta, hogy az önkormányzat korábban olcsón eladta a területet, most pedig ezzel a döntéssel a többszörösére felértékeli.
Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Radiátor helyett gázfűtést

A dunakiliti önkéntes tűzoltók Ausztriából vásárolt járművükkel tavaly több bevetésen is… Tovább olvasom