Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 23°C Még több cikk.

Elektromos halászat: sokkoló döntés

A Dunán szeptember közepétől – elvileg csak kutatási céllal – ismét engedélyezték az elektromos halászatot. Erről két papír van: a tudósnak így kifogott halait be kell jelentenie, míg a halászati téesznek nem. A döntés ellen óriási a felzúdulás. Az engedélyeket kiadó megyei földművelésügyi hivatalban nem találtunk illetékes nyilatkozót.
Elektromos halászat Magyarországon, így a Szigetközben is csak indokolt esetekben lehetséges: ivadékmentéshez, rendkívüli kár elhárítása miatt szükséges lehalászáshoz, tudományos célú vizsgálati anyag begyűjtéséhez. A megyei földművelésügyi hivatal szeptember 15-től újra engedélyezte a kutatási célú elektromos halászatot a Dunán és mellékvizein. A térség polgármesterei azonban felháborodtak a döntésen.

A szigetközi polgármesterek úgy vélik: az eddigi tiltás ellenére is sok volt az illegálisan „villanyozó" a folyón. A megyei közgyűlés Szigetköz-bizottsága azonnali intézkedésre kérte a megyei közgyűlés elnökét, s az engedélyt kiállító FM-hivatalt a határozat felfüggesztésére vagy visszavonására szólította fel. Pap János országgyűlési képviselő levélben fordul az illetékes miniszterhez az ügyben.

Két engedély, más-más kikötésekkel

A megyei földművelésügyi hivatal vadászati és halászati felügyelősége a közelmúltban két engedélyt adott ki elektromos halászatra. A Kisalföld birtokába került papírok szerint az egyik dr. Guti Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia főmunkatársa részére engedélyezi az elektromos halászgép használatát kutatási célból ez év december 31-ig a Duna Rajkától a komáromi vasúti hídig tartó szakaszára, a szigetközi ágrendszerre, valamint a Mosoni-Duna vízrendszerére. A határozat szerint az engedélyes köteles legalább huszonnégy órával korábban bejelenteni a halászati hatóságnak e tevékenység helyét és idejét. Azonos szakaszon egy hónapon belül csak egy alkalommal lehet elektromosan halászni.

Az engedélyes kutatási eredményeiről köteles rövid beszámolót készíteni az alkalmazott fogási módszerekről, a kifogott halak faj szerinti megoszlásáról és mennyiségéről vízterületenkénti bontásban, s a felügyelőséghez azt eljuttatni 2005. ja nuár 25-ig. A kutatás során csak a kutatáshoz szükséges mennyiségű és fajú hal szállítható el, valamint azok csak kizárólag kutatási célokra használhatók fel. Az elszállított hal mennyiségéről, annak faj szerinti összetételéről a kutatást végző személy 2005. január 10-ig írásban köteles jelentést tenni a halászatra jogosult Győri Előre HTSZ és a Sporthorgász-egyesület megyei szövetsége részére.

A halászok is kutathatnak

A másik engedély a Győri Előre HTSZ részére szól. A határozat a halak elektromos fogását kutatási célból engedélyezi ez év szeptember 15-től december 20-ig. Ez az előzőhöz képest jóval kevesebb kikötést tartalmaz. A vízfelületek azonos szakaszán e szerint is csak havi egy alkalommal folyhat villanyozás a megadott időszakban, függetlenül a begyűjtött halak mennyiségétől. A halászatok pontos idejét és helyét, valamint a személyek nevét legkésőbb annak megkezdése előtt huszonnégy órával írásban kell bejelenteni a halászati hatósághoz. Ám nekik semmiféle utólagos bejelentési kötelezettséget nem írtak elő.
Az indoklás szerint a Győri Előre HTSZ, mint a vízterületek halászati hasznosítója, kutatási anyag begyűjtése céljából kérte az engedélyt. Halászat-

biológiai kutatások már több éve folynak a Duna, illetve mellékágai magyarországi szakaszán. Az ilyen halfaunisztikai vizsgálatok eredményes végzéséhez nélkülözhetetlen eszköz az elektromos halászgép. Ez az eszköz biztosítja a vizsgálatokhoz szükséges halak legkíméletesebb módon történő kifogását. További előnye az ezzel a módszerrel történő halbiológiai kutatásoknak, hogy sokkal átfogóbb képet ad a halállomány szerkezetéről, mint a passzív halászati eszközökkel felvett vizsgálati eredmények – áll a határozat indoklásában.
A Kisalföld természetesen megkérdezte a két határozatot kiadó FM-hivatal illetékesét, Pintér Csabát is. Ám ő arra hivatkozva, hogy felettesei engedélye nélkül nem nyilatkozhat, ők pedig házon kívül vannak, elhárította a választ. Pedig lett volna több kérdésünk is.

Csak kisebb hibák

Mint ismeretes, tavaly márciusban két hivatásos halász bukott le Dunakilitinél, amint éppen „villanyos módszerrel" rabolták le a folyószakaszt. Viszonylag enyhe büntetéssel megúszták: a megyei elsőfokú halászati hatóság a halászokat 60, illetve 80 ezer forint halvédelmi bírsággal sújtotta, emellett az állami halászjegyüket egy évre bevonta. Az elektromos halászat ügyében a győri halászati szövetkezetet nem találták vétkesnek. Igaz – s ezt Németh Imre földművelésügyi miniszter is elismerte Pap Jánosnak írt válaszlevelében –, kisebb hibát vétettek a halfogások dokumentálásának szabályozásában, emiatt a halászati hatóság a szövetkezetet első fokon halgazdálkodási bírsággal sújtotta.

A polgármesterek is tiltanák

A Szigetköz-bizottság legutóbbi ülésén Császár István képviselte Mosonmagyaróvár és környékének horgászait. Mint mondta: tiltakoznak a döntés ellen. Nem tisztázott, ki s mennyi halat foghat, ráadásul az engedélyek birtokában a rendőrség is tehetetlen a halászokkal szemben. Ekker Károly, Kisbodak polgármestere kijelentette: neki már negyven éve van horgászengedélye, így látja, hogy a szigetközi halállomány jelentős része kipusztult. Emiatt semmilyen elektromos halászatot nem támogat. Széles Sándor máriakálnoki településvezetőhöz jó néhány panasz érkezett az elmúlt időszakban.

A legtöbb panaszos névtelen, mivel félnek a megtorlástól: volt, akinek már elsüllyedt a csónakja „árulkodása" miatt. Széles Sándor szerint történt olyan eset is, amikor a kiérkező rendőr nem tudta megállapítani, hogy a kifogott „takarmányhalak" süllők vagy snecik. A polgármester emiatt együttműködést szorgalmaz a rendőrség és a szakemberek között. Szokoli Sándor dunakiliti polgármester sem ért egyet az elektromos halászattal: fokozottabb ellenőrzést szeretne mindenféle halászati tevékenységgel kapcsolatban. Horváth Gyula, a Szigetközi Tájvédelmi Körzet vezetője szerint a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatósága szakhatóságként engedélyezte a tudományos célú elektromos halászatot.

Minden ilyen tevékenység előtt 1–2 nappal azonban értesíteni kell a tájvédelmi körzet munkatársait. Elvileg nekik minden elektromos halászatról tudniuk kellene (más kérdés, hogy a tájvédelmi körzetnek összesen két munkatársa van – a szerk.). A kiadott engedélyek csak a védett területekre szólnak, s bármikor ellenőrizhetik a szakemberek.

Az elektromos felszerelés

Mivel az elektromos halászat több baleseti forrást hordoz és szakszerűtlen halászat során a halállományt is károsíthatja, így azt csak vizsgázott személy végezheti. Magyarországon csak az egyenáramú halászgépek használata engedélyezett, mivel a váltóáram nagyobb sérüléseket okozhat a halakban. Az elektromos halászat elve, hogy a vízbe merülő két elektróda között elektromos mező alakul ki. Egyenáram esetén a mezőbe kerülő hal a pozitív elektróda (anód) irányába úszik, majd ennek közelébe kerülve izmai elernyednek, s így hálóval összeszedhető. Az áramforrás lehet akkumulátor, vagy váltóáramú generátor, amelynek áramát utána egyenáramúvá transzformálják. Az elektródák kialakítása sokféle lehet. Az anód leggyakrabban műanyag nyélre szerelt gyűrű alakú, hálós elektróda, a katód többnyire fémszálakból álló szalag. A halászat partról, szigetelő gumiruhában a vízben gázolva vagy ladikból lehetséges.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták az új város kulcsát

Várossá avatta Jánossomorját Pál Tibor belügyminisztériumi államtitkár tegnap. Ökörsütéssel,… Tovább olvasom