Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Elejtették a megye legjobb gím bikáját Szigetközben

A szigetközi vadászterületen ejtették el azt a gím bikát, melynek trófeája a legjobb lett a megyében a mostani bőgési időszakban.

Nagyban megváltoztatta a feltételeket a szigetközi vadászterületeken a nyáron levonult árvíz. A felnőtt nagyvad többségében ki tudott menekülni az ártérből, ám a szarvas- és vaddisznó-szaporulatot megtizedelte a nagy víz. Ezzel együtt lényegesen több lett a szarvas a Szigetköz Vadásztársaság területein.

– Korábban csupán váltóvadként, kisebb számban jelentek meg itt a gímszarvasok, amint a Szigetköz és a Hanság között vonultak – magyarázza dr. Kovács Péter, a Szigetköz Vadásztársaság elnöke. Mint mondja: ezzel szemben idén meglehetősen nagy rudlik voltak már egyes vadászterületeinken, számos nehézséget okozva ezzel a társaságnak. A termőföldeken ugyanis jelentős vadkárok keletkeztek, amit a társaságnak kellett viselnie, lényegesen megterhelve ezzel a költségvetésüket.

A 10 kilogrammos tizennyolcas trófeát Manfred Götz vendégvadász ejtette el.
A 10 kilogrammos tizennyolcas trófeát Manfred Götz vendégvadász ejtette el.

Az elnök hozzátette: mindennek azért hozadéka is volt, hiszen több szép példányt is ejtettek a most véget ért bőgési időszakban. Sőt, az egyik osztrák vendégük által kilőtt bika aranyérmes trófeája a legjobb a megyében az idei szezonban. Ezzel együtt átlagosan alakultak az agancssúlyok. Minőségüket nagyban befolyásolja a szarvasok közt elterjedt májmétely-fertőzöttség is. Ez a betegség gyengíti az állatokat, pedig szervezetük az agancsfelrakás időszakában nagy igénybevételnek van kitéve. Az elnök szerint a vadásztársaságok összefogásával megelőzhető, enyhíthető lenne ez a betegség, érzékelhetően nőhetne az agancsok súlya.

A bírálat során aranyérmet kapott 10 kilogrammos, tizennyolcas agancs, amit az osztrák Manfred Götz lőtt a területen, a megye legjobb trófeája lett ebben a szezonban. Az osztrák vendéget Novits Ernő, a társaság hivatásos vadásza kísérte a kapitális gím bika kilövésekor. A kísérő elmondta: pályafutása eddigi harminchét éve alatt ezenkívül csak egyszer, tizenkét éve sikerült hasonló trófeát ejteni a területen.

– Már a szarvasbőgés előtt egy hónappal láttam ezt az állatot a bántanyai területen egy másik tízes bikával együtt – meséli Novits Ernő. – A szarvasnász idején aztán már egy hete erős bőgés volt erre, ezért figyeltem a bikák mozgását. A hajnali órákban mentünk ki az osztrák vendégvadásszal ide. Aztán a nádas és a kukoricás közti kis réten betájoltam a bikát. Lépésről lépésre mentünk előre, amikor a vendég rálépett valamire, aminek reccsenésére az állat felfigyelt. Vélhetően mellékbikának gondolta, ezért pillantok alatt néhány méterrel előttünk termett. Szerencsére kedvező volt a széljárás, így nem vett észre bennünket. Időközben lővilág lett, ekkor a bika kétszáz méterre lehetett tőlünk. Megfújtam a bőgőkürtöt. Az állat ezt vetélytársnak gondolta, ezért közeledett felénk. Így sikerült kilőni – meséli Novits Ernő a kapitális bika elejtésének történetét.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. nagyjancsi 2013. október 28. 11:24
  „Vadászat mindig volt, van és lesz is.. A probléma abban van, hogy mindig is kiváltság volt, régen a rang, majd politikai befolyás, most pedig a pénz által lehet űzni..”
 • 23. Olajos 2013. október 27. 21:47
  „Én akkor is a szarvast sajnálom ... Nekem azért nehéz megérteni, hogy ha letépek egy védett virágot akkor bűnözőnek hívnak, ha agyonlövök egy ugyanolyan csodálatos élőlényt, akkor meg simán vadásznak...
  Hát nem röhely? MIlyen "sport" az ahol halált osztanak? Még ha a szükségletek végett ,ételnek lőtték volna le, de EZ kedvtelésből elkövetett gyilkosság.”
 • 22. WeiseÖdenburg 2013. október 26. 21:34
  „19. Ne fesd az ördögöt a falra! Igaz nem hajtóvadászat volt! Különben nem biztos ,hogy megússzák a vadkergetők !
  " Két vadász beszélget,mit csinálsz te szerencsétlen? ! Már a harmadik hajtót lövöd agyon ! Válasz : Na és nem
  hajtóvadászat van ?”
 • 21. tati 2013. október 26. 20:28
  „20 Lobbo71!
  itt nem a tudatos vadgazdálkodást kérdőjeleztük meg,hanem azt,hogy egy ilyen szép , első vérvonalú jószágot kellet kilőniük.
  ha nem tűnt volna fel....
  szerintem ez olyan baki vadgazdáslkodási -tenyésztési fajtatisztasági szempontból,mint amikor egy idióta maga alatt fűrészeli az ágat...
  ennyire egyszerű.
  vagy akkor van másik ilyen szép példány is???
  na ,már mindegy.”
 • 20. Lobbo71 2013. október 26. 19:14
  „12. acsali "Szomorú, hogy még a vadak is külföldiek kezére kerülnek. Hiába, gyarmat vagyunk."

  A külföldi sok százezret fizet egy ilyen kilövésért. Abból a pénzből (többek között) etetik télen a vadakat. A vadgazda, aki kijelöli kilövésre az állatokat, diplomás ember, ért a szakmájához. Talán rábízhatja az itt írogató sok laikus, hogy melyik vadat lehet kilőni, mi a jó az erdőknek és a többi állatnak.”
 • 19. hoho 2013. október 26. 16:00
  „Ez is valami! Legalább nem egy hajtót lőttek!”
 • 18. niccolo 2013. október 26. 15:11
  „17.tati. Tiéd a komment trófea!nagyon szuper az irásod.”
 • 17. tati 2013. október 26. 14:02
  „a szegény agancsos ábrázata több értelmet sugall,mint a vadászé.
  no comment :-(”
 • 16. ATX 2013. október 26. 13:58
  „A vadászat az egyik legősibb sport. Ha tetszik, ha nem...”
 • 15. WeiseÖdenburg 2013. október 26. 13:53
  „10. Csetneky 2013.10.25. 22:18
  Az igazi gyalázat a sok orvvadász, akiknek legalább a fele bejelentett vadász, csak más területen. Hát beszélik inkább a saját területen biztonságosabb.Pláne,ha több vadász összedolgozik.
  Régi vadász mondás! Egyet a MAVAD-nak,kettőt magadnak!”
 • 14. dr73 2013. október 26. 10:02
  „Büszke lehet rá nagyon a <moderálva>!
  Fegyver nélkül kellene ahogy az állatoknál sincs,de az nem menne.A vadásznak is hasonlókat...”
 • 13. orion1 2013. október 26. 09:37
  „Ezt a gím bikát nem szabadott volna elejteni, hanem helyette száz másik satnyább őzet-szarvast.”
 • 12. acsali 2013. október 26. 09:05
  „Szomorú, hogy még a vadak is külföldiek kezére kerülnek. Hiába, gyarmat vagyunk.”
 • 11. Túrabakancs 2013. október 25. 23:20
  „Én aztán tudnék mesélni a vadászokról, de úgyis kimoderálnának.”
 • 10. Csetneky 2013. október 25. 22:18
  „Abban egyetértek" pocokkal", hogy ritkítani kell, ez egyértelmű, sőt, szerintem intenzívebben kellene. Abban is igaza van, amit a külföldi "vendég" vadászokról ír. Ami gyalázat, hogy pénzért el kell adnunk ezt is, illetve az igazi gyalázat a sok orvvadász, akiknek legalább a fele bejelentett vadász, csak más területen.”
 • 9. captain_blood 2013. október 25. 21:06
  „200 méterre Te <moderálva> !!!

  Cserkelted volna be!

  Íjjas vadászat esetén azt mondom, hogy egyenlőek az esélyek, de így.......”
 • 8. niccolo 2013. október 25. 19:35
  „Pusztakézzel vagy max. egy tőrrel szép teljesitmény lett volna. De igy csak egy orvgyilkos!”
 • 7. zrx_xzr 2013. október 25. 19:27
  „orulok amugy, hogy a motorozas erdei utakon (nem crossozas, hanem kirandulas) tilos, mert zavarja az allatokat, de a golyo szerencsetlen allat mellkasaba az nyilvan nem zavarja .. hogy en hogy ruhellem a vadaszokat.. :-/”
 • 6. zrx_xzr 2013. október 25. 19:00
  „hu..e vadaszok :-( szegeny szarvas .. es a legszebbet kiloni .. nagy buszkeseg tenyleg.. :-/”
 • 5. WeiseÖdenburg 2013. október 25. 17:06
  „4. pocok 2013.10.25. 15:15 Lényeg a kiegészítésben van.A többi irodalom.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tragikus favágás Máriakálnokon

A helyi favágó eddig tisztázatlan körülmények között lezuhant egy fáról és az esés következtében… Tovább olvasom