Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Elejét vennék a ˝fülemüle- pereknek˝

Mosonmagyaróvár - Akár 30 ezer forintos bírsággal is számolhatnak szeptembertől mindazok, akik nem az előírásoknak megfelelően ültetnek portájukon például körtefát, ribizlibokrot vagy sövényt az udvaron. Közterületen pedig mindent csak a jegyző engedélyével lehet ültetni.

Többek között az átlógó faágak miatti gyakori szomszédjogi viták megelőzésére alkotott helyi rendeletet a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete a legutóbbi ülésén. A birtokháborítás és az esetleges bírósági perek elkerülését várja a hivatal az új jogszabálytól.
A szeptembertől hatályos rendelet kiterjed a város területén minden fás szárú növény, lombhullató és örökzöld fa, cserje – legyen az dísznövény, gyümölcsfa, gyümölcstermő bokor – telepítésére. Eszerint a három méternél magasabbra nem növő gyümölcsfát, egyéb örökzöldet, lombhullató fát és bokrot, valamint élő sövényt legalább egy méterre kell ültetni az ingatlan határától vagy a szomszéd épületeitől. A három méternél magasabbra növő gyümölcs- és egyéb fa, cserje esetén azonban már legalább három méter az előírt távolság. Az ötméteres fa esetén már öt, míg hat méternél magasabbra növő gyümölcs- és egyéb, terebélyes fánál hat méter minimális távolságot kell tartani. A diófa ültetésénél még szigorúbb a rendelkezés, itt legalább 8 métert kell hagyni a szomszédtól.

Fásítás: Szeptembertől már nem csak a közterületeken kell betartani az ültetési előírásokat. A bírság összege akár a 30 ezer forintot is elérheti.
Fásítás: Szeptembertől már nem csak a közterületeken kell betartani az ültetési előírásokat. A bírság összege akár a 30 ezer forintot is elérheti.

Az ültetési távolságok meghatározása mellett a rendelet foglalkozik a közterületi faültetéssel is a városkép javítása érdekében. Így lehetőség szerint nem telepíthető az utcaképbe nem illő, esetleg allergén fafaj. Minden fa, cserje ültetése előtt ki kell kérni a jegyző hozzájárulását. Élő sövény kerítésként csak mindkét ingatlantulajdonos beleegyezésével ültethető, annak gondozása is közös feladatuk.

A rendelet foglalkozik a korábban ültetett fákkal, cserjékkel is, ezeket tulajdonosa köteles úgy gondozni, hogy az a szomszédokat ne zavarja, más tulajdonában kárt ne okozzon. A rendeletben előírtak megszegői akár 30 ezer forintos bírságra is számíthatnak majd.


Jogilag aggályos?

A rendelettervezet vitájában dr. Pető Péter (Fidesz) képviselő aggályait is megfogalmazta: szerinte a tervezet jogilag kifogásolható, a nem eléggé pontosan kidolgozott szövegezése újabb jogvitákra adhat majd alapot.

Olvasóink írták

 • 10. pancser 2009. július 07. 19:03
  „9-hez! A mai szabályok szerint a karcolászó ágakat le kell vágni. Az ízlés dolga ki mit szeret. Van aki azért nem ültet fát mert szemetel állítólag, neki jobban tatszik a kopárság!”
 • 9. tosa2 2009. július 07. 07:36
  „Közterületen fát ültettek az erkélyem elé , kb 30 évvel ezelőtt a ház lakói és nem kértek engedélyt.
  / én még nem laktam ott/. Ma akkorára nőttek, hogy belógnak az ágak az erkélyre, a ház falát kar-
  colásszák, ami főleg szél esetén idegesítő. Ráadásul tele vannak bogárral és sötét a lakás tőle, ron-
  gálja a házat. Mégsem csinálnak semmit, hiába szóltam, mert közterület. Ja és közölték, nehogy
  ÉN hozzá merjek nyúlni. Most mi a teendő ???”
 • 8. Anton 2009. július 06. 08:09
  „Ennek rendeletnek a szomszédal valóegyezkedés során van értelme, a másik része elvetélt ötlet.
  Saját tapasztalat; szomszédom reklamált hogy javítsam ki a kerítést mert az enyém de ő annyira ráültett mindent hogy előtte azt örömvolt lebontani és a helyére másikat kifesziteni. A másik az áthullot leveleket én takaritom, mikor megemlitettem neki hogy levágom az átlogó ágakat még ő háborgott. De ő mindent megtehet neki mindent szabad mer ő EXországygyülési képviselő!”
 • 7. MTT 2009. július 04. 12:47
  „Szerintem a falvakban a Tercsi néni meg a Jóska bá nem fogja a jegyző engedélyét kérni, hogy a háza elé bokrot ültethessen...Ez butaság. Úgyis ők metszik és gondozzák, meg aztán csak takarosabb a porta, ha van egy kis zöld is...Akinek nem tetszik, költözzön panelba, vagy lakatlan szigetre. Ennyire nem lennénk képesek, mi emberek, egymást tolerálni? Akkor még a szépérzékről nem is beszéltem. Nekem speciel tetszik a zöld lomb, a sövény, a virágok.”
 • 6. pancser 2009. július 04. 00:07
  „Na ne! A közterületet, nem kevés helyen a lakók gondozzák, virágot, cserjét ültetnek, különben megenné a gaz. Mégis, hogy ellenőrzi a tisztelt jegyző úr a rendeletet. Jobb lenne, ha visszavonnák, most így közröhej tárgya a testület, de főleg a jegyző! Egyébiránt Imcsi mondta jól, a gyakorlatban így van, ha átlóg levágják, ha többre tartják a gyümölcsöt leszedik, ebből még nem igen volt vita. Szabályozás persze kell, de ezt csk vita esetén kell alkalmazni. Egy telken nem mindegy a fák hol vannak. Az északi telekhatáron ültetett fák kevésbé zavaróak mint a délin. Bár aki az árnyékot szereti annak fordítva van. Lényeg az, hogy vaskalapos rendeletnek nincsen értelme.”
 • 5. bugriskin 2009. július 03. 14:17
  „No és csak próbáljon valaki hangosan szellenteni a jegyző engedélye nélkül! Ha, ezt teszi a közterületen, akkor jön a közterület felügyelő a gumibottal és a másikat Ö veri ki belőle! De az otthonába teszi akkor aszomszé jelenti fel és akkor lesz csak nemulass! Akár jöhet a fakabát a csendháborítás miatt és alliterálhat ha ez így megy tovább!”
 • 4. Imcsi 2009. július 03. 13:53
  „Valószínűleg ez visszamenőlegesen nem hatályos!”
 • 3. Abrafax 2009. július 03. 13:26
  „Akkor a meglevö kertvárosi faállomány kétharmadát ki kell vágni? Ügyes!”
 • 2. Imcsi 2009. július 03. 13:21
  „Én úgy gondolom, ami átlóg hozzám az tulajdonképpen az enyém! A gyümölcsöt megeszem, a virágot élvezem, ami pedig zavar, azt levágom!”
 • 1. kefefejű 2009. július 03. 12:32
  „Teljesen igazuk van. A legjobb lenne mindent lebetonozni. Jó vastagon, hogy még egy fűszál se tudjon kinőni...
  Irigylem azokat az embereket, akiknek az a baja, hogy átlóg egy ág a kerítésen...
  Panelba kell költözni, kis barátaim!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmérés: harminc gólyapár lakja a Szigetközt

Szigetköz - A napokban első ízben szervezték meg a szigetközi fehérgólya-felmérő napot: eszerint… Tovább olvasom