Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Elegendő a meglévő férőhely, csökkent az óvodai zsúfoltság

Az elmúlt évek növekedése után most csökkent a zsúfoltság a város óvodáiban. Kevesebb kisgyermeket írattak be a következő nevelési évre, mint tavaly. Jövőre viszont ismét nőhet a létszám a hároméves óvodakötelezettség miatt.

Úgy tűnik, egyelőre megállt, sőt, megfordult az elmúlt évek tendenciája Mosonmagyaróváron az óvodai létszámok tekintetében. A következő nevelési évre történő beiratkozások után már látszik, egyelőre enyhült a nyomás az önkormányzatra ezen a téren. Az elmúlt években ugyanis folyamatosan okozott fejtörést a városnak az egyre nagyobb számú betelepülő miatti óvodai zsúfoltság. Ennek enyhítésére az önkormányzat több alkalommal is növelte a csoportok számát és átdolgozták, módosították az óvodák felvételi körzeteit is.

Most úgy látszik, elegendő lesz a meglévő férőhely, sőt, kevesebb gyermeket írattak be kiscsoportba, mint ahányan szeptembertől várhatóan iskolába mennek az óvodákból – tudtuk meg Iváncsics János alpolgármestertől. Ennek egyik oka lehet, hogy míg a korábbi években drasztikus létszámnövekedést okozott az intézményekben a bevándorlók nagy száma, most kevesebben telepednek le családjukkal együtt a városban.

A Vackor Óvodába is kevesebb új kisgyereket írattak be, mint tavaly – felvételünkön a középsősök.
A Vackor Óvodába is kevesebb új kisgyereket írattak be, mint tavaly – felvételünkön a középsősök.

A hivatalban úgy számolnak, az önkormányzat óvodáiból összesen 343 gyermek megy szeptembertől iskolába. Ehhez képest összességben 290 kisgyermeket írattak be kiscsoportba. Csak összehasonlításképpen, tavaly ősszel 308 kiscsoportos kezdte az óvodát. A legnagyobb a változás az Ostermayer-óvodában, itt a tavalyi negyvenkettő helyett idén csupán huszonhét új kisgyermeket írattak be. Ugyancsak lényegesen, tizenöttel csökkent a Lurkóvár Óvoda kiscsoportosainak száma is. Egyedül csupán az Őzikés Óvodában lesz magasabb a kiscsoportosok száma, a tavalyi ötven helyett ezúttal ötvenhárman vannak.

A alpolgármester hozzátette: némi „levegőhöz" jutott a város az óvodai zsúfoltság terén, annak is köszönhetően, hogy egy évvel elhalasztották az óvodakötelezettség hároméves korra csökkentését. Jövőre azonban számolniuk kell ezzel a problémával. Elkészültek már a tervek a Majoroki Óvoda bővítésére. A legnagyobb nyomás ugyanis erre az intézményre nehezedik, hiszen míg egy évtizede ezt a városrészt az elöregedés jellemezte, most három fejlődő lakópark is idetartozik, ezekbe jellemzően fiatalok költöznek.

Új beíratott gyerekek száma óvodánként
Bóbita 24, Kékcinke 41, Kékcinke Gyári utcai részlege 24, Lurkóvár 31, Majoroki 34, Őzikés 53, Ostermayer 27, máriakálnoki tagóvoda 13, Vackor 43.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javítják a megdőlt oszlopot

Levéli olvasónk egy megdőlt villanyoszlop miatt írt aggódó üzenetet lapunknak. Az E.ON szerint az… Tovább olvasom