Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Elég egyetlen szikra, és máris milliós a kár

Idén nőtt a nyári betakarítással kapcsolatos tűzesetek száma a korábbi évekhez képest. Legutóbb hétvégén égett le nyolc hektáron a tarló Kimle hátárában.
 
Gőzerővel zajlanak a nyári betakarítási munkálatok, ezzel együtt egyre több tűzesethez riasztják a tűzoltókat a szántóföldekre. Az elmúlt évekhez képest arányaiban lényegesen nőtt idén az aratáshoz köthető tüzek száma a környéken. Legutóbb például az elmúlt hétvégén Kimle határába riasztották a tűzoltókat, ahol egy bálázó kapott lángra. Ennek nyomán végül nyolc hektáron égett le a tarló, valamint ötvenöt nagyméretű bála. A bálázógépben is nagy kár keletkezett.

Ezeknek a tűzeseteknek valamilyen mértékben a munkagépek is részesei, a tűzvizsgálat során keresik a keletkezési okokat – tudtuk meg Szilágyi Jánostól, a Mosonmagyaróvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjétől. Nemrég a mostanival megegyező típusú bálázó gyulladt ki és égett le ugyancsak nagy területen a tarló. Egy alkalommal pedig a bálákat szállító traktor rakománya kapott lángra és semmisült meg. Ebben az esetben a munkagép műszaki vizsga nélkül közlekedett és az előzetes gépszemlét sem végezték el rajta. A tűzvizsgálat deríti majd ki, hogy ezek a hiányosságok összefüggtek-e a tűz keletkezésével.

Nőtt a betakarítási munkákhoz köthető tűzesetek száma. Hatalmas károkat okozhatnak.
Nőtt a betakarítási munkákhoz köthető tűzesetek száma. Hatalmas károkat okozhatnak.

Az alezredes kiemelte: sokszor a felelőtlenség okozza az ilyen jellegű tüzeket. Hiába végzik ugyanis el az előzetes gépszemlét, ha elmarad a folyamatos karbantartás. Mivel ma már jellemzően többmilliós vagy tízmilliós, modern gépeket használnak a betakarításhoz, hatalmas károkat okozhat egy-egy ilyen tűzeset. Sőt, a termény is a lángok martalékává válik. A kirendeltségvezető a gépek folyamatos, napi karbantartására, átvizsgálására, tisztítására hívta fel a figyelmet.

A napi munkálatok során például a kipufogórendszert mindig ellenőrizni kell és megtisztítani a rárakódott éghető anyagoktól. Ugyancsak érdemes odafigyelni az esetleges üzemanyagfolyás megszüntetésére vagy a csapágyak vizsgálatára, illetve cseréjére. A „beállt" csapágyak ugyanis vörös izzásig felhevülnek. A kombájnokat földelővezetékkel, az akkumulátorukat pedig védőburkolattal kell ellátni. A cséplőgépeknél érdemes a pengék kékes elszíneződését is vizsgálni, mert az súrlódásra utal. Szintén melegedés léphet fel az ékszíjak kopása, nem megfelelő lefutása esetén, de a szalmarázó dob is okozhat szikrát, ha az oldallemeznek ütődik.

Fontos továbbá, hogy a munkagépeket szabványos tűzoltó készülékkel kell ellátni, de ajánlott lapátot és vizet is készenlétben tartani. 
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisvállalkozások települhetnének a Nagydombokhoz

A szomszédos Mowinparkhoz hasonló funkciót kaphatna a Nagydombokként ismert terület a város határában. Tovább olvasom