Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 2°C Még több cikk.

Elég egyetlen szikra a bajhoz

Ahogy minden évben, úgy idén is kiemelt figyelmet fordít a nyári betakarítási munkálatokra a katasztrófavédelem.
A földeken gazdálkodók többsége is mindent megtesz a megfelelő tűzvédelem érdekében. Ám a katasztrófavédelem szakemberei minden évben találkoznak  hiányosságokkal és sajnos tűzesetekkel is – mondja Knauz Csaba alezredes, a Mosonmagyaróvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztályvezetője.

A felhevülő alkatrészek vagy egy szikra könnyen okozhat tüzet. A közelmúltban egy bálázó égett le Darnózselinél.
A felhevülő alkatrészek vagy egy szikra könnyen okozhat tüzet. A közelmúltban egy bálázó égett le Darnózselinél.


Az aratásban részt vevő gépek megfelelőségéről szemlén kell meggyőződni, ennek idő- pontját a katasztrófavédelmi kirendeltségnek írásban be kell jelenteni. A gépek megfelelőségéről vagy hiányosságokról szóló jegyzőkönyvet ide el kell küldeni, valamint egy példányt a járművön is elhelyezni. A gépek csak a hiányosságok igazolt kijavítása után vehetnek részt a munkálatokban. A munkagépeket szabványos tűzoltó készülékkel kell ellátni, de ajánlott lapátot és vizet is készenlétben tartani. Az előzetes szemlén érdemes odafigyelni az üzemanyagfolyás megszüntetésére, a csapágyak vizsgálatára, illetve cseréjére, a „beállt" csapágyak ugyanis vörös izzásig felhevülnek. Ugyancsak elengedhetetlen a kipufogórendszer ellenőrzése, mivel a csőből könnyen kikerülhet a szikra.

Az alezredes kiemelte: a kombájnokat földelővezetékkel, az akkumulátorukat pedig védő- burkolattal kell ellátni. A cséplőgépeknél érdemes a pengék kékes elszíneződését is vizsgálni, mert az súrlódásra utal. Szintén melegedés léphet fel az ékszíjak kopása, nem megfelelő lefutása esetén, de a szalmarázó dob is okozhat szikrát, ha az oldallemeznek ütődik.

Az osztályvezető szerint a zárt fülkében történő dohányzás nem okoz tűzveszélyt, a tapasztalatok alapján azonban a régebbi munkagépeknél a padlózat résein kihulló parázs már okozott tüzet.

A szakember felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy a munkaszünet idejére a járműveket tűzvédett helyre kell tenni. Erre háromméteres védőszántással körbevett terület is megfelel.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A ˝kegyes királyra˝ emlékeztek

Szent Lászlóra méltán tekintünk tisztelettel, a lovagkirály a magyar kultúrkincsünk fontos… Tovább olvasom