Kisalföld logö

2018. 02. 17. szombat - Donát -5°C | 4°C Még több cikk.

Elefántfű, a jövő energiaforrása

A megújuló energia-nyersanyag forrásaként Miscanthus elefántfüvet vetettek tegnap Jánossomorján.

A megújuló energia-nyersanyag forrásaként Miscanthus elefántfüvet vetettek tegnap Jánossomorján. A kínai nádként is ismert növény elterjesztését Michael Leier és Hans Iby, az ausztriai Neckenmarkt polgármestere tűzte ki célul.

A tegnapi jánossomorjai bemutatón Hans Iby az elefántfű előnyei közt kiemelte a növény igénytelenségét és egyszerű, gyors betakaríthatóságát, fűtőanyaggá való feldolgozhatóságát. Az elefántfű magas fűtőértékét laboratóriumi vizsgálatok is igazolják, kilogrammonként 4,4 kilowatt energiát lehet vele megtermelni.
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2,22 kilogramm száraz elefántfű egy liter gázolaj fűtőértékével egyenlő.

Az elefántfüvet gyökérről lehet szaporítani, az ültetést követően négy év múlva, majd ezután már évente lehet betakarítani. Viszonylag alacsony költségek mellett évente legalább hétezer liternyi fűtőolaj energiaértékével egyenlő elefántfüvet lehet megtermelni hektáronként. A növény huszonöt évig termőképes. További előnye, hogy égetése során csupán annyi szén-dioxid szabadul fel, amennyit növekedése során megköt.

Michael Leier elmondta: az elefántfüvet az energiatermelés mellett az építőanyag-gyártásban, a papíriparban, illetve a biomassza-előállításban is kiválóan fel lehet használni. Céljuk, hogy az elefántfüvet mint megújuló energiaforrást minél szélesebb körben elterjesszék a pannon régióban, egyre inkább függetlenné válva ezzel a fosszilis energiaforrásoktól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A polgármesterek kitették a táblát

A Novákpuszta és Hédervár közötti útszakaszt tavaly javították meg, ám mára ismét elképesztő lett az… Tovább olvasom