Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Elbúcsúztak a várostól a tűzoltók

Tavaly a korábbi évhez képest valamivel többször kellett vonulniuk a mosonmagyaróvári tűzoltóknak. Összesen 421 esetben riasztották őket, 120 alkalommal tűzhöz, közel kétszázszor pedig műszaki mentéshez.
Jelképesen elbúcsúzott a tűzoltóság az önkormányzattól a testület legutóbbi ülésén. Ezúttal ugyanis önkormányzati tűzoltóságként utoljára számoltak be a képviselők előtt az elmúlt évi munkáról. Az idei évtől állami fenntartásban látják már el a feladatukat. Ennek ellenére örömmel vállalták, hogy továbbra is beszámoljanak a tevékenységükről.
Szilágyi János városi parancsnok beszámolójából kiderül, tavaly összesen 421 riasztáshoz vonultak a tűzoltók, ami 4 százalékkal több az előző évinél.

A mosonmagyaróvári tűzoltók munkájának felét tavaly is a műszaki mentések adták, számos balesetnél nyújtottak segítséget a bajbajutottaknak.
A mosonmagyaróvári tűzoltók munkájának felét tavaly is a műszaki mentések adták, számos balesetnél nyújtottak segítséget a bajbajutottaknak.

A tűzesetek száma hét százalékkal nőtt, 120 ilyen volt 2011-ben. További 30 alkalommal a károsult a tűz eloltását követően utólagosan jelezte az esetet, ezeket minden bejelentést követően megvizsgálták a tűzoltók. Az elmúlt évben két jelentősebb, nagy erőket igénylő tűzeset történt a környéken. Az egyik áprilisban Rajka külterületén, ahol mintegy egyhektáros területen kapott lángra a fenyőerdő.

Az erős szél miatt a tűz gyorsan terjedt. Nehézséget okozott az oltóvíz hiánya is, így a vízutánpótlást csak ingajárattal lehetett megoldani. A tűz viszonylag gyors körülhatárolásában nagy szerepet játszott a helyszínre először kiérkező rajkai önkéntes egyesület. A másik nagy erőket igénylő tűzeset augusztusban történt, amikor a lipóti termálfürdő területén egy kiszolgálóépület gyulladt ki. Itt is a vízszerzés okozott némi nehézséget a tűzoltóknak, mivel a fürdő területén lévő tűzcsap nem működött, ezért az egyik medencéből biztosították a szükséges vízmennyiséget. Az oltás során az épületből három gázpalackot is ki kellett hozni.

A műszaki mentések száma alig változott a korábbi évhez képest: összesen 195 ilyen riasztást kaptak a tűzoltók tavaly. Ezen vonulások közül sok volt a lehasadt és viharkárokban veszélyesen megdőlt fák okozta veszélyhelyzet elhárítása. A mosonmagyaróvári tűzoltók málházott mentőfelszerelései egy eset kivételével elegendőnek bizonyultak az életmentések felszámolásához. A kivétel júniusban történt az M15-ös autóúton, amikor egy nyerges vontató frontálisan ütközött egy turistákat szállító autóbusszal.

A beszámoló foglalkozik a tűzoltók hatósági munkájával is. Ebben külön kitérnek a szórakozóhelyek ellenőrzésére, amit tavaly összesen huszonegy esetben végeztek, többnyire hétvégéken, esti időszakban. A szabálytalanságok miatt négy helyszíni bírságot szabtak ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat- helyett kétmillió a közös iskolára

A Dunakilitivel és Feketeerdővel közös iskola fenntartási költségeibe 2,1 millió forinttal száll be… Tovább olvasom