Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Elárasztotta a határt a szemét

Miért és honnan van ennyi szemét? Erre a kérdésre keresi a választ Szőke László hegyeshalmi polgármester. Az illegális hulladéklerakás eddig soha nem látott méreteket ölt az osztrák határ közelében.
Évek óta egyre több a szemét az erdősávokban, a határra vezető utak mentén – hívta fel a figyelmünket Szőke László hegyeshalmi polgármester, akivel a miértekre kerestük a választ, miközben az illegális hulladéklerakások nyomába indultunk. Az egyik Lajta menti erdősávban óriási kupacokban áll a használt pelenka, bébiételes üveg, néhány méterrel arrébb autógumi, egy porszívó darabjaiban, de van itt PET-palack, sörösüveg és tört márványlap is. A Márialigetre vezető úton pedig egy kanapé várta, hogy sorsáról döntsenek. Múlt pénteken gyűjtötték a szemetet az 1-es út mentén a hegyeshalmiak, de a polgármester szerint nem kell sokat várni, hogy az újratermelődjön.

– Sajnos, sok Ausztriában dolgozó tesz szívességet az ottani munkaadójának, akár abban a reményben, hogy jövőre is őt hívják vissza. Hazafelé elhozzák a többnyire építési törmeléket, ami aztán itt valamelyik erdősávban landol. Az osztrákoknál munkát vállaló építési vállalkozóink sem tesznek másként sokszor. Aztán ott vannak azok, akiknek nincs szerződésük a hulladékszállítási vállalkozással. Elsősorban a be nem jelentett itteni szlovákok, akik a háztartási lomtól szabadulnak így meg – sorolja a nagyközség első embere, aki szerint az illegális hulladéklerakást egy harmadik ok is erősítheti: a Rekultívtól rendelhető konténer ára.

Szőke László szerint egyre több ponton jelenik meg illegális hulladék Hegyeshalomban.
Szőke László szerint egyre több ponton jelenik meg illegális hulladék Hegyeshalomban.

– Az illegális hulladék elszállítását a terület gazdájának kellene fizetnie, akit egyébként a környezetvédelmi hatóság is megbüntethet. Sokszor azonban az önkormányzaton csattan az ostor. Sarkítva mondhatnám: dönthetünk, hogy az óvodának játékokat veszünk, vagy a mások által az erdősávokba hordott szemetet összeszedjük. Erre azonban jelenleg nincs állami támogatás, holott véleményem szerint erre kedvezményt kellene kapnunk – vélekedik a faluvezető. Szőke László szerint már volt arra példa, hogy a helyi polgárőrök tetten értek szemetelőket.

Mezőőr Jánossomorján


E havi ülésén tárgyalja Jánossomorja képviselő-testülete a mezőőri szolgálat kialakítását. Lőrincz György polgármester szerint az utóbbi fél évben már néhányszor jelezték a határ közelében lévő földek gazdái, hogy területükre leraktak szemetet. Annak átvizsgálása egyértelműen bizonyította, hogy Ausztriából származik. A kisváros vezetője szerint náluk még a lomisok által hátrahagyott melléktermékek jelentenek gondot. Volt, hogy tíz „kibelezett" hűtőt hagytak maguk után. „Jó lenne, ha ellenőrzött módon hoznák be a termékeket, majd az ártalmatlanításról is gondoskodnának" – tette hozzá.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ősztől félszáz óvodással kevesebb

Ötvenegy gyermekkel kevesebb lesz ősztől a város óvodáiban. Ennyivel kevesebbet írattak be kiscsoportba az ősztől iskolába kerülők helyére. Tovább olvasom