Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Elárasztás után jöhet a szúnyoginvázió

Negyvenezer ember szenved miatta, miközben nincs tudományos bizonyíték a hasznára – ez a szinte egybehangzó véleménye a megkérdezetteknek a szigetközi hullámtér elárasztásáról. A víz már apadóban, a szúnyoggyárak pedig „termelésre készen".
„A szigetközi hullámtéren jelenleg tart a részleges elárasztás, Rajkánál az Öreg-Duna-mederbe ennek megfelelően ma reggel másodpercenként 824 köbméter vízhozamot ad át a szlovák fél. Dunakilitinél a hullámtéri vízpótló rendszerbe másodpercenként 213 köbméter vízhozamot vezetnek be" – ez állt a vízügy június 6-i hidrológiai tájékoztatójában.

Azaz miután a korábbra tervezett műárvizet a szlovák fél vízhiánnyal magyarázva lefújta, napokon belül mégis adottá váltak ehhez a feltételek. A megkérdezettek – dunaszigetiek és a turizmus terén tevékenykedők – kevésbé kitörő örömmel fogadták az elárasztás hírét, illetve annak várható folyományait.

– Ezúttal értesítette az önkormányzatot a vízügy, hogy mégis lesz elárasztás, mely június 13-ig tart, és milyen vízhozam várható. Nem biztos, hogy a későn jött ár használ a vegetációnak, viszont azt már a korábbiakban tapasztaltuk, hogy a szúnyogkeltetésnek annál inkább – mondta el érdeklődésünkre Cseh Benjamin dunaszigeti polgármester.

– Az áprilisi elárasztásnak lenne értelme, 10–12 fok hőmérsékleten, mely a növényeknek, fáknak, illetve a halak ívásának is kedvezne. Ezzel a későn jött árral negyvenezer ember életét lehetetlenítik el, miközben nekünk, a turizmus terén tevékenykedőknek milliós kárt okoznak – fogalmazta meg Janics István, aki a Kisvesszősi kempinget három éve üzemelteti.

Vérszívó-paradicsom – Egy liter vízben 80–100 szúnyoglárva fejlődik. Mi lesz itt két hét múlva?! – állapítja meg a válasz ismeretében Janics István dunaszigeti kempinges.
Vérszívó-paradicsom – Egy liter vízben 80–100 szúnyoglárva fejlődik. Mi lesz itt két hét múlva?! – állapítja meg a válasz ismeretében Janics István dunaszigeti kempinges.

A kempingben szerda dél- előtti látogatásunkkor már apadóban volt a víz, de így is óriási felületű tócsákat hagyott maga után a műár. Ideális költőhelyek a szúnyogoknak.

– Napokon belül szívesen látjuk a zöldeket málna- és ribizliszedésre. Sajnálatos, hogy egy ilyen gyönyörű szép környezetet így tesznek tönkre: a turista idejön, megcsodálja a vidéket, ám a kitartóbbakat is két napon belül elriasztják a szúnyogok. Ilyenkor már csak a pontyok és a harcsák ívnak, de azoknak nem elég az ilyen rövid ideig tartó elárasztás, s a gyorsan visszavonuló vízben meg elpusztulnak az ikrák. Érdemes lenne kivizsgálni, hogy az erdészeti növekmény mekkora az elárasztásnak köszönhetően – vélekedett a kempingüzemeltető, aki arról is beszélt, hogy jövőre kezdeményeznék a korábbi (áprilisi) elárasztást, vagy annak teljes elmaradását kísérleti jelleggel.

– Mi nem az elárasztás ellen, hanem annak ésszerűtlen kivitelezése ellen szólunk – fogta a fejét Janics István, hozzátéve: „Mi lesz itt két hét múlva?" (Ugyan vendéglátónkat még nem zavarta a vérszívók jelenlegi mennyisége, mi sűrűn csapkodtuk magunkat.) A Pisztráng Kör Egyesület elnöke, Fűzfa Zoltán úgy véli, hogy hasznos lenne egy két-három éves kutatás az elárasztás vizsgálatára.

– A szándék alapvetően nem rossz, ám tudományos alapokon fekvő bizonyítékokra lenne szükség, hogy van-e értelme az árnak. Ugyanakkor az elárasztás mellett a gyérítés negatív hatásairól is beszélni kell, mely nemcsak a szúnyogokat irtja, hanem minden más rovarra veszélyt jelent – vélekedett a szakember.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgárőrautót kaptak

Egy LEADER-pályázaton 4 millió forintot nyertek a mosonszentmiklósi polgárőrök egy új polgárőrautó beszerzésére. Tovább olvasom