Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Eladósíthatja a falut a kerékpárút

Darnózseli - Negyvenhétmillió forintot nyert a szigetközi kerékpárút még hiányzó szakaszának megépítésére Darnózseli: ehhez közel kilenc és fél milliós önerő szükségeltetik az amúgy is önhikis önkormányzattól.
A Mosonmagyaróvár és Győr közötti kerékpárútnak évek óta már csak a közepe, a Darnózseli belterületén lévő alig két kilométeres szakasz hiányzik. Erre most 47 millió forintot nyertek. „A kérdés már csak az, hogy a testület vállalja-e a szükséges, húszszázalékos önrészt" – mondta Fazekas Zoltán polgármester.

A kerékpárút a templom oldalánál futna, a közvilágítás itt ugyanis megoldott, ráadásul kevesebb villanyoszlopot is „érintene" a kialakítása, s a vízelvezetés is megoldódna. A költségek okán a járda felújítása és zöldterületek kialakítása már „nem fért" a pályázatba. Ellenben térkőből készül a kerékpárút. „Ugyanannyiba kerül, mint az aszfaltos, ráadásul közművezetékek meghibásodása esetén a bontás könnyebben megoldható" – állítja Fazekas. „A testület – az előzetes visszajelzések alapján – örült, hogy nyert a pályázat, most azon kell gondolkodnunk, honnan tudjuk előteremteni az önrészt. Ez hitelfelvétel vagy bármilyen más megoldás is lehet: meg kell vitatnunk, melyik a legkisebb rossz. A falukép szempontjából is fontos a kerékpárút megléte. Igaz, a több mint kilencmilliós összegből két utcánkat is fel tudnánk újítani. Ki kell választanunk a közbeszerzési tanácsadót, akik a kivitelezőről döntenek majd. Az idő sürget, ha a testület rábólint, ősz elején el kell kezdeni a munkálatokat – összhangban a főút felújításával. Ennél a Magyar Közút Kht. dönt a kivitelezőről, a munka vélhetően még idén elindul" – mondta a polgármester.

Kerékpárút nélkül: Darnózselin igény lenne rá, ám a településnek vélhetően hitelt kellene felvennie megépüléséhez.
Kerékpárút nélkül: Darnózselin igény lenne rá, ám a településnek vélhetően hitelt kellene felvennie megépüléséhez.

„Vitathatatlan, hogy a kerékpárút létesítése a falukép szempontjából előnyös Darnózseli számára" – mondta dr. Tóth Zoltán körjegyző. „Az sem mellékes, hogy közlekedésbiztonsági szempontból is előrelépne a település. A serpenyő másik oldalán viszont ott van az ésszerűség. Hogyan lehet előteremteni a majdnem tízmillió forintos önrészt egy önhibáján kívül hátrányos helyzetűnek minősített településen? Az önkormányzatnak van fennálló hiteltartozása, a költségvetés szűkös, a folyószámlán lévő pénz csupán a működés költségeit fedezi. Az önrész vagy a forgalomképes önkormányzati vagyon értékesítéséből, vagy hitelfelvétellel teremthető elő. Ez utóbbi jelentős kihatással lenne a jövőbeni pályázati lehetőségekre. Végül is bárki járhatna luxusautóval, hitelből minden megvehető: a kérdésben a képviselő-testületnek kell döntenie" – mondta dr. Tóth Zoltán.

Olvasóink írták

  • 1. Varga Imréné 2008. július 26. 19:51
    „Nagyon szeretném a kerékpárutat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvitték volna a gyakorlaton felgyújtott autót

Dunasziget - Két lépésben, összesen hét fémlopással gyanúsítható embert fogtak el a rendőrök a… Tovább olvasom