Kisalföld logö

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Eladás helyett bontás tízmillióért

Szigetköz benzinkútjának sorsa megpecsételődött: a Mol ahelyett, hogy eladná inkább lebontja a létesítményt.
Még 2003 szeptemberében zárták be Szigetköz egyetlen, Hédervár határában működő üzemanyagtöltő állomását. A megszüntetésről a zárás napján faxon értesítették a falu vezetését. Az önkormányzat azóta tárgyal a további üzemeltetés lehetőségéről. A törvényi szabályozás értelmében csak dupla falú üzemanyag-tartályos kutak maradhattak. A Mol Rt. országosan húsz benzinkútjának kellett visszavonni az engedélyét 2003 szeptemberétől az EU-s környezetvédelmi szabályok miatt.

Nem felelt meg az előírásoknak

Minden állomáson ugyanis gázingának kell működnie, ami a föld alatti tartályokból a szállító tankautóba vezeti vissza a töltéskor keletkező káros gőzöket.

A töltőpisztolyoknak pedig gőzvisszavezetővel kell rendelkezniük: ezek akadályozzák meg az üzemanyaggőzök szabadba jutását. A legdrágábbak azonban a dupla falú, lyukadásjelzővel ellátott üzemanyagtartályok: egy töltőállomásnál 25 millió forintjába kerülnek a cégnek.

A Mol szerint a hédervári benzinkút nem felelt meg a fenti előírásoknak, ezért kellett bezárni. A részvénytársaság két éve úgy nyilatkozott: nem kíván pénzt áldozni erre a kútra, s mivel nem is akarja tovább üzemeltetni, így a helyi önkormányzattal és vállalkozókkal egyeztetve tendert ír ki.

Az árban nem tudtak megegyezni

Öt út vezet Hédervárra és egy hat kilométer sugarú körben majdnem tizenkétezer embert érintett a bezárás. A gondokat megoldandó egy diszkont-töltőállomást szeretett volna felállítani a régi helyén egy környékbeli cég: a bezárt töltőállomást szerették volna megvásárolni. Csakhogy az első tendernél számukra irreálisan magas áron, ötvenmillió forintért kínálták az állomást. Az olajipari részvénytársaság ekkor kijelentette: ha a második körben sem talál gazdára a kút, amikor már felére csökkentették az árat, akkor lebontják az egész építményt.

Orosz érdeklődő is akad

Most, több mint két év elteltével – mivel senki sem adta meg érte a kért összeget – a bontás mellett döntöttek: az olajtársaság illetékese szerdán járt a településen. A munkálatok a napokban kezdődnek el, s közel tízmilliós költséggel járnak: egy hónap múlva füves terület lesz az állomás helyén. Néhány érdeklődő vállalkozó megvárta a társaság végleges döntését, ám a bontás ellenére sem tettek le töltőállomás létesítéséről: a település másik pontján épülhet ilyen. A diszkontkút továbbra is napirenden van, ám ide tartozik egy nem mindennapi hír: az orosz Lukoil olajtársaság 30 benzinkutat építene Magyarországon, s a hédervári lehetőségek után is érdeklődnek.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aláírásgyűjtés a sztrádáért

Aláírásgyűjtésbe kezdtek mosonmagyaróváron, így tiltakozva az M1-es tervezett fizetőssé tétele… Tovább olvasom