Kisalföld logö

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -7°C | 2°C Még több cikk.

Éjszakai razzia házalóknál

Több tucat román állampolgárságú házaló kereskedő él Mosonmagyaróváron és környékén.
Folyamatos idegenrendészeti razziákkal próbálja elejét venni különféle vagyon elleni bűncselekményeknek a mosonmagyar-
óvári rendőrség.

A közrendvédelmi osztály emberei a társszervekkel folyamatosan ellenőrzik a városban, illetve a környékén élő romániai magyarokat, akik különféle házalásokkal és engedély nélküli kereskedelemmel tartják fenn magukat.

Timár Gábor őrnagy, osztályvezető, a hétfő éjszakai akció irányítója elmondta: ezek az emberek már évek óta élnek itt, számuk néhány tucatra tehető, ám folyamatosan változik. A házaló kereskedők közt esetenként előfordulnak besurranásos lopásokat és csalásokat elkövetők, illetve ilyen bűncselekményekre tippet adók, ám többségük nem okoz problémát a hatóságoknak. Többször előfordul ugyanakkor, hogy néhányan házaló kereskedőnek kiadva magukat csengetnek be lakásokba. Míg egyikük eltereli a háziak figyelmét, addig a többiek átkutatják a lakást. Számos alkalommal azonban az eladott portéka valódi értékénél jóval magasabb összeget kérve csalnak ki pénzt az emberektől.

A körözött fiatalember végzett magával

A rendőrök mára feltérképezték azokat a szálláshelyeket, ahol a házalók meghúzzák magukat. Az éjszakai razzia során a szálláshelyeket járták végig az egyenruhások, hogy képet kapjanak a városban élő házalókról, illetve esetlegesen kézre kerítsenek körözött bűnözőket. Többek közt Vrajolli Fatmirt, azt a jugoszlávot is, akit a múlt hétvége óta keres a rendőrség, miután súlyosan bántalmazta és próbálta megerőszakolni korábbi élettársát. Az akció előtti eligazítás még éppen csak elkezdődött, amikor bejelentés érkezett a kapitányság ügyeletére, hogy a városközponti Kiserdőben valaki felakasztotta magát. A kiérkező rendőrök megállapították, hogy a körözött fiatalember vetett véget életének. Idegenkezűségre utaló jelet nem találtak, így államigazgatási eljárás keretében vizsgálják a halálesetet.

Az éjszaka első úti célja a vasútállomás melletti, a közelmúltban még vendéglőként üzemelő épület. A kocsma már nem igazán hozott hasznot, ezért a tulajdonos más hasznosítást keresett. A román házaló kereskedők találtak itt albérletre. Megérkezésünkkor néhányan a ház teraszán borozgattak, a többiek pedig az esti filmet nézték a tévében. Mintegy tizenöten laknak itt: férfiak, nők, idősek, fiatalok együtt. Egész otthonos lakást rendeztek itt be, igaz, az ágyak lábát téglák helyettesítik, de mindenük megvan, ami kell. Az egyik asszony elmondta: már több mint tíz éve élnek a városban. Időnként hazamennek Sepsiszentgyörgyre, s lehetőségeikhez mérten támogatják az otthoniakat. Az évek során kialakították már a vevőkörüket, így szinte nem is kell már házalniuk, megrendelésre mennek. A rengeteg kínai üzlet azonban számukra is nagy konkurenciát jelent. Az idegenrendészeti razziákat nem veszik zaklatásnak, tudják, ez a szabály, s mint mondják: nincs félnivalójuk. A rendőrök valóban mindent rendben is találtak...

Sufnik és ólak

Néhány száz méterrel arrébb, a vasúti sínek túloldalán a szállások komfortfokozata jelentősen rosszabb. Az egykori gazdasági iskola udvarán különféle sufnikból, ólakból és istállókból alakítottak ki „apartmanokat". A hangokra és az elemlámpák fényére sorra jöttek elő a különféle kunyhók lakói. A néhány négyzetméteres helyiségekben szó szerint annyian alszanak, ahányan csak beférnek. Míg az előző albérletben ventilátorral próbálták enyhíteni a kánikulát, addig itt egyszerűen kitolták az ágyat az udvarra a hűsítő nyári szellőbe. Az okmányok itt is rendben találtattak mindenkinél.

Már kiutasították

A razziázók a levéli szálláshelyeken elsősorban az illegálisan az országban tartózkodókat próbálták felderíteni. Az egyik panzió egy hátsó szobájában a kopogtatásra álmos szemekkel ukrán fiatalember nyitott ajtót. Az okmányok ellenőrzésekor rögtön kiderült: már egy hete el kellett volna hagynia hazánkat, mivel kiutasították az országból. A fiatalembert a határőrség előállította, majd intézkedtek a kitoloncolásáról.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Wellnessközpont lehet Szigetköz

Fürdőket fejlesztenek vagy építenek a Szigetközben, s várják a wellnessturistákat: a komplex szolgáltatások egyre vonzóbbak, így a termálvíz kínálta térségbeli adottságokat kihasználnák a befektetők. Három tervezett és két már megvalósult új gyógyvizes fürdő mellett két már régóta működő termálfürdőben több százmilliót áldoznak a fejlesztésre s a szolgáltatások bővítésére Tovább olvasom