Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Egyvonalas ellenőrzés az EU-s határokon

Uniós csatlakozásunkkal egy időben nyugati és északi határátkelőinken nem szűnik meg az ellenőrzés, csak egyszerűbbé válik. Májustól személyi igazolvánnyal is közlekedhetünk az unióba, s a szlovák, szlovén és osztrák közös határon sem vizsgálják át poggyászunkat.
Több felmerült variáció közül az egyvonalas ellenőrzés lép érvénybe májustól az osztrák, szlovén és szlovák közös határátkelőinken. Azért választotta a határőrség ezt a lehetőséget, mert az Európai Unió ajánlása szerint a schengeni térség és az új tagállamok átkelőin olyan rendszert kell kialakítani, melyben az utasokat csak egyszer állítják meg. Béndek József, a határőrség országos parancsnoka kijelentette: az uniós tagságunkkal egyidejűleg a schengeni egyezmény nem lép automatikusan érvénybe, így ellenőrzésre továbbra is számítani kell ezeken az átkelőkön, ám jóval egyszerűbb formában történik mindez.

Schengenhez csak 2007-től

Első lépésben nálunk tavaly áprilisban, míg Szlovákiában három hónappal később egyszerűsített beléptetés valósult meg a közös határállomásokon. Eszerint jelenleg még van útlevél-ellenőrzés Rajkánál és Vámosszabadinál, ám magyaroknak és szlovákoknak csak szúrópróbaszerűen. Nem pecsételnek az okmányba, ám vámvizsgálatot még végeznek. Ez utóbbi májustól megszűnik, az osztrák, szlovák, szlovén határátkelőnél nem vizsgálják majd poggyászunkat. A schengeni egyezményhez azonban – a most bekerülő uniós tagokhoz hasonlóan – legkorábban csak 2007 januárjától csatlakozhatunk, s csak ettől az időponttól szűnhet meg ezeken a végeken a határőrizet.

A személyi állományt és az anyagiakat most a keleti és déli határátkelőkre koncentrálják: uniós támogatással a schengeni követelményeknek megfelelő ellenőrzési rendszer épül ki az ország keleti szakaszán, s bővült a határőrök létszáma is. A magyar–ukrán és magyar–román határokat mobil hőkamerák, térfigyelő rendszerek, járőrhajók biztosítják.

A vámvizsgálat megszűnik

Májustól a Hegyeshalomnál már korábban kialakított gyakorlat érvényesül a nyugati és északi átkelőinken is: a kifelé tartó magyar utas útlevelét – vagy májustól elég a személyi igazolvány is – megvizsgálja a magyar határőr, mellette dolgozó külföldi kollégája pedig eldönti, szeretné-e ő is ellenőrizni azt. Ha nem, akkor máris folytathatjuk utunkat. Befelé hasonló lesz a helyzet: a magyar határőrök személyazonosítása lesz valószínűleg az egyetlen vizsgálat. A vámvizsgálat viszont teljesen megszűnik az unió belső határain. A határőrizeti szerv munkatársai közötti kommunikációval sem lesz gond: Rajkán például több szlovák útlevélkezelő is beszél magyarul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyveres ámokfutó riogatott

Egy fegyveres ámokfutó riogatott több embert is lopott pisztolyával a hét végén Mosonmagyaróváron. A… Tovább olvasom