Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Együttműködés és szakmai bizottságok a Szigetközért

Szerdán Mosonmagyaróváron tartotta taggyűlését és konferenciáját a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület (Szite).

Szerdán Mosonmagyaróváron tartotta taggyűlését és konferenciáját a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület (Szite). A taggyűlés célja az egyes munkabizottságok és azok programjainak jóváhagyása volt. Láng István elnök elmondta: a programok alapja a Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány szigetközi–csallóközi szakértői anyaga volt, melynek kezelését az egyesület viszi tovább.
A taggyűlés öt munkabizottság megalakítását hagyta jóvá, így az idegenforgalmi-oktatási, a vízgazdálkodási, a természetvédelmi-környezetvédelmi, a pályázati, valamint a PR-bizottság jött létre. Nem sikerült viszont a kidolgozott mezőgazdasági munka, mivel azt a programot az elnökség ebben a formájában nem találta elég konkrétnak, felvállalhatónak. Ennek átdolgozását a megfelelő szakértői csoport megalakulása után kezdik.

Az egyesület döntött azokról a programokról is, melyeket a továbbiakban aktívan támogatnak. Egyik ilyen a Viza 2020 program, mely a folyók hosszirányú átjárhatóságát kívánja megvalósítani.
Az egyesület támogatja a „A szigetköz–csallóközi Duna-ártér mellékágrendszere rehabilitációjának közös megalapozása" elnevezésű Interreg-programot, mivel az a Duna rehabilitációjára kíván a térség számára is elfogadható megoldást biztosítani. Az egyesület jóváhagyta az együttműködést a Centrope régióval, amely az egymáshoz kapcsolódó cseh–osztrák–szlovák és magyar régiók civil szervezeteinek munkáját hangolja össze. A Szite aktív résztvevője kíván lenni a Lajta rehabilitációs programjának, melynek keretében az árvízvédelmi és a természetvédelmi kérdések közös megoldását dolgozzák ki a Lajta vízrendszerén.

A taggyűlés végén öt helyi környezetvédelmi szervezet együttműködési megállapodást hagyott jóvá: ez az önálló szigetközi natúrpark vagy nemzeti park kialakítását segítő munkákra és a Lajta vízrendszerének ökológiai célú rehabilitációja érdekében történő terv elkészítésére terjed ki. Az együttműködés során szorgalmazzák, hogy a Lajta-vidék is a szigetközi natúrpark, nemzeti park részét képezze.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyorsan lebukott a fenyegető

Még le sem járt a határidő, amit a robbanásig adott egy telefonos bombafenyegető Mosonmagyaróváron,… Tovább olvasom