Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Együtt ünnepelnek a vármegye települései

Nagyszabású programsorozattal és az egykori Moson vármegye településeinek találkozójával ünnepli a vármegyerendszer ezeréves fennállását Mosonmagyaróvár a jövő hét végén.

A rendezvényre eddig 48, egykor Moson vármegyéhez tartozó település fogadta el a meghívást.

A rendezvény célja kettős: méltó emléket állít az évezredes magyar vármegyerendszernek, de jó alapot ad arra is, hogy szorosabbra fűzzék kapcsolataikat a valamikori Moson vármegyéhez tartozó települések – hangsúlyozta a ˝Moson 1000˝ elnevezésű rendezvénysorozatról hétfőn tartott sajtótájékoztatón Szabó Miklós. A polgármester elmondta: a vármegyéhez egykor 57 település tartozott, ma 54 különül el közigazgatásilag. Ezek mindegyikét meghívták a találkozóra és a fogadtatás mindenhol kedvező volt. A visszajelzések alapján Magyarországról és Szlovákiából minden település képviselteti magát a találkozón, míg várhatóan Ausztriából is sokan eljönnek, ám nyugati szomszédunknál ezen a hétvégén tartják a választásokat, így több település vezetője emiatt nem tud részt venni az eseményen. Az előzetes visszajelzések alapján 48 település delegációja érkezik majd Mosonmagyaróvárra: a Moson megyeiek seregszemléje, a zászlós bevonulás lesz a kétnapos programsorozat egyik fő attrakciója a szabadtéri püspöki szentmise mellett. A polgármester hozzátette: a rendezvény fényét emeli, hogy a védnöki posztra a Győr-Moson-Sopron, a Pozsony megyei közgyűlések elnökét és Burgenland tartományfőnökét kérték fel.

Csiszár Péter, a Flesch Nonprofit Kft. ügyvezetője a programokat ismertetve kiemelte a két szuperprodukciót, így május 28-án este 9 órától a Társulat adja elő az István, a király rockoperát, míg a következő napon ugyancsak este 9 órától Ákos Szindbád-turnéjának második állomásaként lép színpadra Mosonmagyaróváron.

A részletes programokról és a rendezvény miatti forgalmi változásokról további információ a www.mosonmagyarovar.hu internetes oldalon olvasható.


 A rendezvény méreténél fogva lényeges forgalomkorlátozással jár majd, ezek részleteiről Cselovszki György, a városfejlesztési és fenntartási osztály vezetője beszélt. A programok helyszínéül szolgáló Szent István király utat a Vilmosrév utcától a Magtár utcáig teljes szélességében lezárják május 27-én 0 órától 30-án 24 óráig. Ez idő alatt az átmenő forgalmat a Kossuth Lajos és József Attila utcákon át terelik. A rendezvényre érkezők részére az Iskola utcában lévő üres telken alakítanak ki parkolót, ám tömegközlekedést is biztosítanak erre az időre: a két nagyrendezvény – az István, a király és az Ákos-koncert – előtt és után tízpercenként indítanak buszjáratokat.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. RickCartman 2010. május 26. 16:27
  „de, az István királyra is zavar, ugyanis ott voltam az ősbemutatón anno (vagyok már olyan idős), van mihez viszonyítanom.
  Az én ízlésem az én ízlésem, és hálistennek, nem e tiéd. Maradjon mindenki a sajátjánál. Indulás a koncertre!”
 • 29. móvári 2010. május 26. 08:47
  „Van akinek egy ilyen szerény kis előadó is szuperprodukciónak számít! De még egyszer megjegyzem nem szupersztárt írtak! Az bezzeg nem zavar, hogy az István a királyra is azt írták! Ami a te ízlésednek nem felel meg az csak rossz lehet, nem? No comment! Köszönjük jól fogunk szórakozni!”
 • 28. RickCartman 2010. május 25. 22:07
  „27.móvári
  az kizárt:DDD
  értetően írtam: nekem édes mindegy, kit hívnak meg, csak ne nevezzék "szuperprodukciónak".
  Illetve: nem számít, nevezzék annak. Most így jobb?”
 • 27. móvári 2010. május 25. 15:33
  „Lehet, hogy többet tudok a komolyzenéről, mint te! Zeneiskolába jártam! De akiket felsoroltál azokat nemigazán lehet meghívni! És egyben ezzel senkinek a kérdésére nem válaszoltál! Pedig nem csak én kérdeztem, hogy neked ki lenne az ideális fellépő, aki talán még életben is van!”
 • 26. Rbar 2010. május 24. 16:28
  „Boli, csak azért kérdeztem, mert a duplájánál is több a költségvetése a koncertnek...”
 • 25. RickCartman 2010. május 24. 14:55
  „24. móvári
  nem tudom átvenni stílusodat( "te állat"). Az van, hogy magyar zeneszerzőket igenis hallgatok, nem mindenki áll ostobán a "komolyzene" előtt.(Szerinted a zeneiskolában a gyerekeidnek Ákos zenéjét tanítják? Kérdezd meg tőlük, tanáraiktól pedig azt, miért is nem.)
  Nem is erről szólt a hozzászólásom. Csupán egy szó zavart: a "szuperprodukció". Ezt túlzás használni. Mondjuk azt, hogy "énekes", vagy "szórakoztató zenész", de rögtön "szupersztárt" kiáltani nevetséges.
  Azt is leírtam ("te állat"-bocsánat, mégis idézek hozzászólásodból, csak hogy jobban értsd a színvonaladon), hogy nyugodtan szeressétek, menjetek el a koncertre (ingyen van!!! nem mindegy,ami ingyen van, az kell nagyon). Érezzétek jól magatokat, ünnepeljétek az ezeréves vármegyét, Moson fényes századait.
  Kérdésedre egyben válaszoltam is. Figyelmes olvasás, szövegértés, nem kell sok a boldogsághoz, hidd el.”
 • 24. móvári 2010. május 24. 08:08
  „Próbáld meg Bartókot meghívni, te állat!!!!Igen híres magyar azt aláírom, de ide fellépő kellett! Amúgy jó, hogy csak azért feljössz, hogy mindenki véleményébe belekössél! Nemigazán hiszem el, hogy te Bartókot és Lisztet hallgatsz otthon egész nap. Mert ugy azt még mindig nem mondtad, hogy neked ki a színvonalas zenész Magyarországon! Mi legalább egy olyat szeretünk, aki nem playbacről énekel a koncertjein, hanem élőben!”
 • 23. RickCartman 2010. május 21. 22:46
  „22.sicc
  Gratzer József könyvcíméről kölcsönzött neved megmosolyogtatott, személyeskedésed szintén. Látom, nézed a South Parkot, remélem, érted is, amit látsz.
  A magyar zenéről nem nyitok vitát, Király Viktor magyar zenészre hivatkozva. Magyar zene az Állami Népi Zenekar, magyar zene a cigányzene, és Liszt Ferenc, és Bartók Béla, Dohnányi, és Halmos (hogy helyi vonatkozást is említsek) vagy nem jól tudom?
  Amerika mániás....vicces. Járj utána, nézz körül az Újvilágban, egy próbát megér. Ha mást nem is, sétálj el a Mekibe. Az már majdnem Amerika:-)”
 • 22. sicc 2010. május 21. 09:20
  „Amerika mániás tábort népesíted RickCartman, akkor csak nézd a south parkot, az aztán a szinvonal !
  Szégyelleném magam,ha magyar létemre nem ismerném a magyar zenét.
  Amerikaiak sem külömbbek tehetségben, csak több a lóvé a megvalósításra!”
 • 21. RickCartman 2010. május 20. 17:48
  „17.móvári, kedves,
  eszem ágában sem volt felháborodni, csak nem érdekel ez a művészeti ág, de akinek tetszik, hát menjen oda, és hallgassa meg. "ingyenességéről" csak annyit, hogy ténylen nem alacsony a művész úr fellépti díja.
  Az, hogy kommentálok egy hírt, ne háborítsa fel, és nem kérek a kioktatásából, egyedül szoktam eldönteni, mit írok, és miről.
  16, katka, kedves,
  nem sorolok, mert nem ismerem a magyar könnyűzenei kínálatot, ne törje a fejét. Akire kíváncsi a nép, jöjjön az szerepelni, én nem bánom.”
 • 20. Griffin 2010. május 20. 13:04
  „folyt: annyit tudok (hallottam, szervezőktől), hogy nagyon sokba kerül, magas a gázsija, akkor biztosan híres lehet, elnézést a tudtlanságomért. Kérdés, hogy megéri-e, de azt majd eldöntik a nézők, és biztosan sokan szavaznak majd rá is emelt díjas sms-ben. jó mulatást hozzá!”
 • 19. Griffin 2010. május 20. 13:00
  „Én speciel egyetlen magyar "szuperprodukcióról" sem tudok, nálunk nincsenek "szupersztárok".
  Az más kérdés, hogy kinevezünk valakit azzá, de az attól még nem az (lásd a különböző mega-,és gigasztárok versenyeinek feldobott "csillagait").
  Ennek az énekesnek még a nevét sem hallottam, tőlem jöhet, engem nem zavar, én nem leszek ott.”
 • 18. Petkefater 2010. május 19. 18:47
  „Nem nagyon szeretem Ákos zenéjét,de az szerintem vitathatatlan,hogy ha párezer kilométerrel nyugatabbra születik a srác,világsztár lett volna belőle. Elmegyek megnézni,mert kíváncsi vagyok rá,bár a tavalyi Tankcsapda-koncertet úgysem lehet überelni. :))”
 • 17. móvári 2010. május 19. 15:40
  „Kedves RickCartman!
  Elnézést, de azt hiszem ha valaki ilyenen felháborodik, hogy csinálnak a városnak egy ingyenes rendezvényt, az inkább ne írjon kommenteket. Nem hiszem, hogy ez normális dolog, hogy rögtön elkezdje fikázni a rendezvényt, amikor még nem is tudja milyen lesz. Kíváncsi lennék neked ki lenne a megfelelő fellépő.”
 • 16. katka79 2010. május 19. 15:35
  „Kedves RickCartman!

  Sorolj fel légyszíves, 5 olyan magyar szuperprodukciót akit szívesen látnál. Csak törd a fejed! :)

  katka”
 • 15. RickCartman 2010. május 19. 15:29
  „móvári
  ne hergeld már magad, mindenki örül a rendezvénynek, ha neked tetszik ez a fajta zene, hát hallgasd, egészségedre váljék. Gondolom, mások más programban lelik majd örömüket, ahová pedig te nem fogsz elmenni, mert nem érdekel.A város lakóinak többségét úgysem érdekli a saját dolgán kívül semmi más, kár a gőzért, nem országos ügy a "Művész Úr" fellépése.
  A cigányozás pedig lejárt lemez, már megbocsáss.”
 • 14. móvári 2010. május 19. 14:32
  „Talán azért próbáltak ilyen színvonalas műsort összeállítani, mert több országból is lesznek meghivottak és nem hiszem, hogy valamelyik magyar "gagyit" kellene felállítani a színpadra, hogy még jobban lejárassuk az országot, hogy mi tetszik a magyar embernek!De ha szerintetek a Győzike vagy a Lajcsi jobb lett volna.......Mindenkinek joga van eldönteni, hogy neki mit jelent a kultúra szó.”
 • 13. Boli 2010. május 19. 14:12
  „Rbar Kérdezz utána! Ez nem is a teljes összege ennek a rendezvénynek...”
 • 12. sicc 2010. május 19. 09:30
  „ÉN már 15 évvel ezelött is jó nevű zenésznek tartottam ÁKost( Bonanza Banzai),ma is tartja ugyanazt vagy még jobb szintet.Ja és mellette költő is. Őt lehet sztárnak nevezni, az más, hogy nektek esetleg ez a zenei stílus nem tetszik. A mai harmincas korosztály nagyon örül, hogy részt vehet végre egy koncertjén és nem kell Pestre utaznia érte. És végre nem a "megasztáros" idiótákat kell hallgatni.
  INDOLJON A BANZÁJ, ESSEN SZÉT A HÁZ !!!!”
 • 11. móvári 2010. május 19. 09:09
  „Mellesleg a cigányoknak megcsinálni a piacteret 725 millióért az nem felesleges pénzkidobás??Azon nem vagytok felháborodva?”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tisztségviselőket választottak

Soros és egyben a választási ciklust lezáró közgyűlését tartotta a napokban a Mosonmagyaróvár és… Tovább olvasom