Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Együtt köszöntötték a ˝tanító bácsit˝

A legidősebb 1942-ben, a legfiatalabb 1969-ben született. Több generáció, ám összeköti őket Nyerges János, vagy ahogy ők hívják, a „tanító bácsi". Mintegy száznegyvenen gyűltek össze a hétvégén a kisbodaki közösségi házban szervezett iskolatalálkozón, hogy együtt köszöntsék egykori tanítójukat.
Nyerges János húsz éven át volt a szigetközi kis település tanítója. 1956-ban, a katonaság után került Kisbodakra, miután a korábbi tanító nyugdíjba vonult. Mint mondja: a falu rögtön befogadta, nagyon jó kapcsolatot alakított ki a tanítványaival és szüleikkel egyaránt. Ez a kölcsönös tisztelet és jó kapcsolat mindvégig megmaradt. Kezdetben ketten tanítottak a kis iskola alsó és felső tagozatán.

Az első években mintegy nyolcvan gyermek ült az iskolapadokban, néhány évvel később már száztízen voltak, akkor már négy osztály működött. A hatvanas évek második felében aztán a körzetesítés miatt a felső tagozat Püskire került. Nyerges János 1976-ig volt Kisbodak tanítója, ezután a rajkai iskolát igazgatta tizenöt éven át, egészen nyugdíjazásáig. A kisbodaki iskola egy éven át működött még a „tanító bácsi" nélkül, aztán a körzetesítés miatt megszűnt.

Két évtized diákjai gyűltek össze a kisbodaki iskolatalálkozóra.
Két évtized diákjai gyűltek össze a kisbodaki iskolatalálkozóra.

„Nagyon szép emlékek fűznek Kisbodakhoz, hiszen itt töltöttem fiatalságom nagy részét. Ide nősültem, itt születtek a gyermekeim is" – mondja Nyerges János a településen töltött húsz évről. Nagyon meghatotta, hogy egykori tanítványai most összegyűltek emlékezni a helyi iskolában töltött évekre.

„Sokat tett értünk a tanító bácsi. Mindig jó érzéssel gondolunk vissza az itt eltöltött időre" – mondják egyöntetűen a kisbodaki iskola egykori diákjai. Már évekkel ezelőtt felvetődött az iskolatalálkozó gondolata, ám eddig nem sikerült megvalósítani. A húsz év alatt közel kétszáz diák járt az intézménybe, közülük sokan már elköltöztek a településről – mondja Bán Elvira, az egyik szervező. Huszonhét évfolyam diákjait hívták meg az eseményre. Közülük a legtöbben el is jöttek a találkozóra.

˝Nagyon szép emlékek fűznek Kisbodakhoz.˝ Nyerges János
˝Nagyon szép emlékek fűznek Kisbodakhoz.˝ Nyerges János

A találkozó egy időutazással kezdődött, ahol felidézték 1956 történéseit, köztük, hogy új tanító érkezett Kisbodakra. Ezt osztályfőnöki, ezután zeneóra és gyakorlati foglalkozás követte, majd az egykori diákok tanítójukkal együtt nosztalgiáztak az iskolában töltött évekről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bevételből hospice-szolgálat

Festménykiállítás nyílt a napokban a hospice-ért a Karolina Kórházban, ahol Vágyi Gabriella képei voltak megtekinthetők és megvásárolhatók. Tovább olvasom