Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Egyre több vízi túrázó kerül bajba

Mosonmagyaróvár - A felkészületlenség és figyelmetlenség miatt egyre több vízi túrázó kerül bajba a Mosoni-Dunán.

A mosonmagyaróvári vízi rendőrök – a tűzoltókkal együtt – sok túrázót mentettek ki az elmúlt hetekben, legutóbb hétfőn este egy gyerekcsoport borult vízbe Mosonmagyaróvárnál. A közel negyven gyerekből hárman viseltek mentőmellényt.

A balesetek és szabálytalanságok megelőzése, valamint a vízi közlekedés, illetve a fürdőzés szabályainak betartatása érdekében az idei szezonban folyamatosan járőröz a környék folyóin a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság nagy teljesítményű motorcsónakja. A kapitánysághoz számos bányató mellett a Duna – egyben mint határfolyó –, a Rábca, a Lajta, valamint a Mosoni-Duna különböző hosszúságú szakaszai tartoznak. Vízi közlekedés és fürdőzés szempontjából ez utóbbi ad leginkább feladatot a rendőröknek, a nyári időszakban a Mosoni-Duna mintegy hetven kilométeres szakaszán járőröznek folyamatosan a kishajóval. Úgy tűnik, a rendszeres ellenőrzések meghozták a várt eredményt, a korábbi évekhez képest sokat javult a közlekedési morál a vizeken. A motorcsónakosok többsége betartja a közlekedési szabályokat, az ellenőrzések is csupán kisebb hiányosságokat tárnak fel – tudtuk meg Gál Gellért főtörzsőrmestertől.

A kishajóval közlekedők, vízi túrázók gyakran kelnek útra okmányaik, vezetői engedélyük nélkül, valamint sokszor hiányoznak az előírt kötelező tartozékok a vízi járművekből. Kötelező felszerelés egyebek mellett a megfelelő számú mentőmellény is. A 16 éven aluli gyerekeknek még akkor is mellényt kell viselni, ha tudnak úszni. Gál Gellért elmondta: sajnos sokszor előfordul, hogy a gyerekekre felnőtt méretű mellényt adnak, ez azonban rendkívül veszélyes lehet, ha felborulnak. Csak a szerencsének és az éppen akkor arra járőröző vízi rendőröknek köszönhető, hogy nem történt tragédia a napokban Dunaszigetnél, amikor négyen borultak vízbe egy kenuval. Egyikük egy négyéves kisgyermek volt, akire felnőtt méretű mellényt adtak, így már majdnem kicsúszott belőle, ám a közelben lévő rendőrök látták a borulást és odasiettek, így gyorsan ki tudták menteni a bajbajutottakat.

Vízi rendőrök: A folyamatos járőrözés meghozta az eredményét, a korábbihoz képest jóval kevesebben szabálytalankodnak a Mosoni-Dunán – felvételünkön Gál Gellért főtörzsőrmester és König László.
Vízi rendőrök: A folyamatos járőrözés meghozta az eredményét, a korábbihoz képest jóval kevesebben szabálytalankodnak a Mosoni-Dunán – felvételünkön Gál Gellért főtörzsőrmester és König László.

A főtörzsőrmester hozzátette: sajnos egyre gyakrabban kerülnek bajba vízi túrázók a Mosoni-Dunának ezen a szakaszán. Az ország távolabbi részeiből ideérkező túrázók sokszor megfelelő vízi jártasság és helyismeret nélkül kelnek útra, ami sokszor végződik kis híján tragédiával. Legutóbb hétfőn este kellett egy gyerekcsoportot kimenteniük a vízből a vízi rendőröknek és a mosonmagyaróvári tűzoltóknak.

A túrázók és motorcsónakosok mellett ellenőrzik a tilosban fürdőzőket és a horgászokat.

Egy Budapestről érkezett csoport – harmincöt gyerek három kísérővel – indult útnak Kimlére a Mosoni-Dunán. A mosoni zsilip után nem sokkal egy bedőlt fának ütköztek és hét kenu felborult. A 15 éves gyerekek közül csak néhányan viseltek mentőmellényt, ám meg tudtak kapaszkodni a faágban. A csoportot a rendőrök és a tűzoltók mentették ki a folyóból. A gyerekeknek az ijedségen kívül nem esett bajuk. A rendőrség a túravezetővel szemben szabálysértési eljárást indít, mivel 16 éven aluli gyerekeknek kötelező a mentőmellény viselete.

Gál Gellért hozzátette: a rendőrség a szezon végéig továbbra is folyamatosan járőröz a Mosoni-Dunán. A túrázók és motorcsónakosok mellett ellenőrzik a tilosban fürdőzőket és a horgászokat is.

Olvasóink írták

  • 1. lolita 2009. augusztus 14. 00:45
    „Nahat ez az amit en mindig mondtam mindenre felkeszülni kell ,legyen az autozas,fürdes,csonakazas,stb. Amit itt olvastam nagy hanyagsagrol ,felelötlensegröl van szo csak a pezt beszedni mentömelleny nagy,vagy epp keves.hat ezert ki a felelös? Gondolom a szervezö,vagy tan a szülö?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Profi horgászok versenyeztek

Dunakiliti - A Szigetköz Horgász Egyesület csapata nyerte a napokban rendezett Megyei… Tovább olvasom