Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Egyre több osztrák tanul magyarul

Ausztria–Újrónafő - Játékosan magyarul! címmel látott nemrég napvilágot Pálfi Katalin tollából egy nyelvkönyv osztrákok számára. A kiadványhoz az illusztrációkat az újrónafői Vecsei László Ezékiel készítette el.
Burgenlandban a magyar nyelvű oktatás nem új keletű. Amint azt Pálfi Katalintól, a Játékosan magyarul! című könyv írójától megtudtuk, Alsó-Ausztriában 2003-ban a tartományi kormány egy „Sprachenoffensive" (Nyelvoffenzíva) nevű akciót indított, melynek keretében az alsó- és középfokú iskolákban – többnyire szabadon választott tantárgyként – heti 1–2 órában lehetőségük nyílt a diákoknak a magyar, a cseh és szlovák nyelv elsajátítására.

Egy másik uniós nyelvi projekt (USiS – Ungarische Sprache in den Schulen/Magyar nyelv az iskolákban) támogatásával már korábban született egy nyelvkönyv, munkafüzet és hanganyag a középiskolás korosztály számára.

– A Játékosan magyarul! című könyv – melyet Vecsei László Ezékiel illusztráció díszítenek – elkészítése azért vált lehetővé és szükségessé, mert viszonylag sok alsós korosztályú gyerek tanul a tartományban magyarul, de eddig semmiféle tananyag nem állt rendelkezésre – szögezte le az Ausztriában élő nyelvtanár.

Pálfi Katalin könyvét Vecsei László Ezékiel illusztrálta.
Pálfi Katalin könyvét Vecsei László Ezékiel illusztrálta.

Az osztrák gyerekek olyan általános iskolák alsó és felső tagozatában, gimnáziumokban, szakközépiskolákban ismerkedhetnek ingyenesen a magyar nyelvvel, ahol az iskolavezetés ezt támogatta. Egy Educorb-projekt keretében két óvoda négy csoportjában is folyik egy-egy teljes délelőttön a magyar nyelv játékos átadása.

– Általában a családi gyökerek miatt választják a magyar nyelvet, sokan utaznak viszont Magyarországra, mások az unióbeli közös gazdasági egységből kiindulva élnek a lehetőséggel – magyarázza a szakember. A magyar nyelv iránt érdeklődők rendelkezésére áll a Rajt című könyv munkafüzettel, hanganyaggal, benne interaktív feladatokkal, emellett a Játékosan magyarul! című munkafüzet a kicsiknek, melyhez tanári kézikönyv és kép, valamint szókártyafüggelék társul.

Olvasóink írták

 • 5. tothmaria 2009. március 08. 22:53
  „fel szeretném venni a kapcsolatot pálfi katalinnal. megkaphatnám az elérhetöségét?
  köszönettel...”
 • 4. RickCartman 2009. március 03. 17:51
  „Világos, hogy itt is trianonozni kell..Végre egy jó hir, nem megerőszakolta, megölte, elvált, levetkőzött, aztán tessék....
  Röviden:az asszimiláció kérdése ennél kicsit bonyolultabb.
  Másrészt:miért ne tanulhatna, ott nem nyelvtudás nélküli sültgalambvárók között nőnek fel a gyerekek, mint itt.
  Végül:cselédezni, jobbágyozni lehet, csak abszurdum, illetve az csak cselédnek, jobágynak való(lásd takaritónő, pincér, szakács, pizzafutár, lomizó, táncosnő), aki ilyesfajta gőggel viseli magát--tanuljanak meg ők magyarul-és nem birja még a szomszédai nyelvét sem megtanulni.
  U.i.Burgenland Auszria területe, ahol a hivatalos nyelv a német.”
 • 3. Ms.Wolf 2009. március 03. 14:38
  „Ha Magyarországon tartózkodnak, akkor tudjanak is magyarul! Ők is elvárják, ha kimegyek hozzájuk, hogy beszéljem a nyelvüket. ( Bár, Burgenland az soha nem lesz Ausztia, az mindig is Burgenland marad- szerintem.)
  Meghát nem árt senkinek sem egy plusz nyelvtudás...A magyar a legszebb nyelv a világon!”
 • 2. Diákcsemege 2009. március 03. 09:13
  „A magyar nyelv népszerűsége pl. Burgenlandban az utóbbi évtizedben feneketlen mélységekbe zuhant, ugyanis éppen itt (Burgenlandban). ahol elvileg még lenne magyar kisebbség (legfiatalabb osztrák tartomány - TRIANON!!), a fiatalok közül szinte senki (0 - 1%!!!) sem vallja magát magyarnak, aminek nem feltétlenül a szokványosan emlegetett jólét stb. az oka.
  Az ok valójában:
  Az osztrák jogszabályi környezet, ugyanis az asszimilál és nem integrál, magyarán nem ösztönzi, hanem inkább rombolja a magyar nyelvvel kapcsolatos pl. családon belül történő átadását.”
 • 1. pampus 2009. március 02. 20:21
  „Hát igen meg kell nekik tanulni magyarul, mert másképp nem igen tudnak a cselédeikkel, zsellér,vagy a új jobbágyaikkal jól bánni. Mert azért egyszerre még sem lehet nekik rebellisezni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenhétmilliós büdzsé a fejlesztési tanácsnak

Szigetköz - Jóváhagyta idei költségvetését a Szigetköz–Felső-Duna Mente Térségi Fejlesztési… Tovább olvasom