Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Egyre több az óvodás, két újabb csoport indult

Ezeregyszáztizenöt kisgyerek kezdte meg szeptember elején az óvodát Mosonmagyaróvár önkormányzati intézményeiben, melyek a város működtetésében maradtak.
– Az augusztus végi adatok szerint a 2013–2014-es nevelési évben az önkormányzati óvodáinkba 1140 kisgyereket írattak be, két csoporttal többet indítottunk, mint tavaly. Az Ostermayer Óvoda tagintézménye a máriakálnoki, ahol 33 gyermeket fogadnak. Közülük 8 kiscsoportos, míg a városban 310 gyermek kezdte meg az óvodáséveket. Már néhány éve téma az óvodások magas létszáma. Emiatt az év elején módosítottuk a körzethatárokat – magyarázza Iváncsics János oktatásért felelős alpolgármester.

– A legnagyobb nyomás a Majoroki Óvodára nehezedik. Míg 10–20 éve ezt a városrészt az elöregedés jellemezte, most három fejlődő lakópark is idetartozik, ezekbe jellemzően fiatalok költöznek. A körzetek átalakítása szerint a Pozsonyi út bal oldalán fekvő utcákból már a kisgyerekeket a Lurkóvár Óvodába kell íratni. Ez a mintegy félcsoportnyi gyereket érintő módosítás sok szülőnek kényelmetlenséget okozott. Ám ha a nagyobb gyerek már az intézménybe vagy az Ujhelyi-iskolába jár, ezt figyelembe vették a felvételkor.

 
Ovifoci-pálya épül még idén az Őzikés Óvodában, éppen ahol a Nefelejcs csoportosok állnak a felvételen.
Ovifoci-pálya épül még idén az Őzikés Óvodában, éppen ahol a Nefelejcs csoportosok állnak a felvételen.

Korábban a tervek közt szerepelt a majoroki városrész óvodájának fejlesztése, akár tetőtér-beépítéssel, de ezt a jelenlegi szabályok nem teszik lehetővé. Ezért a Lurkóvár bővítését és korszerűsítését tervezzük, a két csoportszoba kialakítása mellett az épületre is felújítás vár. A pályázatot beadtuk, ám a döntést egyelőre forráshiány miatt felfüggesztették – tudatta a városvezető.
A születések és a bölcsődébe iratkozottak számát figyelembe véve jövőre még több óvodás várható. Sőt, 2014 szeptemberétől már 3 éves kortól kötelezővé válik az óvoda.

Egy közel ötvenmillió forintos nyertes pályázat során az önkormányzati óvodákban a pedagógusok továbbképzésén túl eszközbeszerzésekre (bútorok, udvari játékok) is fordítanak, valamint különböző rendezvények megszervezésére kapnak forrást. A legtöbb csoportot és gyereket fogadó Őzikés Óvodában pedig várhatóan az év végéig az Ovifoci-program keretében egy pályát alakítanak ki több mint 10 millió forintból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beszámolók, emlékpark, módosítás, új elismerés

Soron következő rendes ülését tartja a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete holnap… Tovább olvasom