Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Egyre több a hajléktalan fiatal és a nő

Mosonmagyaróvár - A mosonmagyaróvári hajléktalanszálló az ünnepek alatt harminc rászorultnak adott tetőt a feje fölé. Emellett az egyik közeli, megüresedett önkormányzati ingatlanban krízisszállót alakítottak ki, a nélkülözők pedig naponta kaphatnak ingyenesen meleg ételt.

Együtt ünnepeltek a szentestén a mosonmagyaróvári hajléktalanszálló lakói: tavaly hagyományteremtő szándékkal maguk állítottak össze műsort, így a vendégeket idén is meglepték. Magánszemélyek, karitatív szervezetek – így a Szent Lázár Alapítvány és a Rotary klub, a helyi önkormányzat gondoskodott arról, hogy szebbé varázsolja a nélkülözők számára is a szeretet ünnepét. A szilveszterre is közösen készülődtek a szálló lakói: együtt főzték meg az újév-köszöntő menüt.

– Jelenleg harminc rászorulónak biztosítunk szállást a 28 férőhelyes intézményben, emellett még 10–15 hajléktalan élhet a városban. Sajnos egyre több köztük a fiatal és a nő, az egészségi állapotuk is egyre rosszabb – magyarázza Szépe István, a szálló vezetője. Itt a szállás mellett tisztálkodási, főzési lehetőséget, információkat nyújtanak az álláslehetőségekről, hetente orvosi vizsgálaton vehetnek részt. A szállóba nemrég új bútorokat vásároltak, de az intézményvezető szerint az épületben elkelne egy raktár és egy betegszoba is.

A szálló lakói együtt ünnepelték a karácsonyt és a szilvesztert. A szállás mellett tisztálkodási, főzési lehetőséget, információkat nyújtanak az álláslehetőségekről.
A szálló lakói együtt ünnepelték a karácsonyt és a szilvesztert. A szállás mellett tisztálkodási, főzési lehetőséget, információkat nyújtanak az álláslehetőségekről.


– Az önkormányzattal sikerült megállapodnunk, és az egyik közeli, üresen maradt ingatlanban krízisszállót alakítottunk ki. A hajléktalanszálló lakói készítették elő, takarították ki az épületet, a Máltai Szeretetszolgálat jóvoltából ágyakkal szereltük fel. Azok a rászorulók, akik nem tartják be a hajléktalanszálló házirendjét, alkoholt fogyasztanak, itt húzódhatnak meg a fagy elől – mondta a szállóvezető.

A tavaly anyagiak hiányában kudarcba fulladt teajárat helyett meleg ételt kapnak az utcán élő nélkülözők. December elsejétől naponta 7–8 adagot osztottak ki, de Szépe István szerint az igazi fagyos tél beköszöntével nőhet azok száma, akik igényt tartanak a segítségre.

A mentőket, rendőröket értesítsék
Sokan telefonálnak a szállóra és értesítik az intézmény munkatársait arról, ha magatehetetlen, hajléktalannak tűnő ember fekszik a földön. Főként télvíz idején szaporodik meg a hívások száma. Szépe István szerint azonban ők emberileg és technikailag a mentésre nincsenek felkészülve, csupán prevenciós és tájékoztató jellegű szolgáltatást tudnak felvállalni. Aki hasonló esettel találkozik, az elsősorban a mentőszolgálatot, esetleg a rendőrséget értesítheti.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. pancser 2009. január 06. 16:55
  „Ne csodálkozzunk a kisiklott életeken. Az iskolában még buktatni sem szabad, mert szegény gyerekenek összetöri a lelkivilágát, sőt újabban még a dolgozatjavításra használt piros tinta is káros állítólag. Az iskolai inkubátorból a gyerekek a vad Antarktiszra kerülnek, ott aztán senki nem törődik a lekivilágukkal, úgy bánnak velük a nagy életben, a liberális kapitalizmusban, mint a rabszolgákkal. Az elhülyült liberalizmus sok mindenért felelős alapban!”
 • 26. lolita 2009. január 05. 22:39
  „Ezen a teman lehetne vitatkozni mert nem egyszerü,mi könyen beszelünk mert van meleg otthonunk munkank stb.Szomoru hogy ezekböl mindig többen lesznek,es nincs komoly segitseg hogy ujra betudnanak illeszkedni a tarsadalomba.Lehet sokan elvannak keseredve nincs senkijük de amit en latok az csak az alkohol meg a drog!”
 • 25. Barbi0221 2009. január 05. 22:01
  „Aki nagyon akar, az tud hol dolgozni..Nem tudom látta-e valaki a Napló erről szóló adását anno.”
 • 24. fortuna54 2009. január 05. 21:31
  „Elemér.Már megint okoskodsz? Más ugye nemlétezik,mind a te menyországod az usa? Unalmas vagy.”
 • 23. Temporal 2009. január 05. 17:00
  „A lakáshoz való joga mindenkinek van de valaki elveszti a munkályát és mondjuk nem tudja fizetni az eont az meg bíróságon keresztül behajtaja akár úgy is hogy pár tizeezer forint tartozásért elviszi az egész lakást aztán innen már hajléktalan is az egyetlen vigasz az ital és innemn már nehéz ha nem is lehetetlen a visszaút.
  Sajnos én is ismerek hasonló eseteket.”
 • 22. matriné 2009. január 05. 08:50
  „Lolita kedves! Miért lenne igaza a pancser-nak? Hisz csupán abból indul ki, hogy ismer egy, kettőt a több százezer hajléktalanból, aki alkoholista miatt lett fedél nélküli. Persez képtelenn és esze ágában sincs a megoldást meglátni és az illetékesek felé tolmácsolni. No nem mind, ha lenne értelme e rendszerben. Ez egy banánköztársaág aho9l a nagytőke és slpeje uralkodik és termeli az elesetteket, kifosztottakat.”
 • 21. lolita 2009. január 04. 18:53
  „Pancsernak igazat adok es kivizsgalnam hogy miert hajlektalan a fiatal ferfi,vagy nö! Vagy egeszseges,vagy beteg emberek ezek!Nagyon sokat az alkohol tesz tönkre,meg a drog,meg a munkakerüles!Lehetösegetkellene adni nekik hogy bekerüljenek a közössegbe,tarsadalomba nem pedig sajnalni!Ha pedig ezt megtagadja tölem a hidala is kerülhet!Kemeny az eletünk velnk sem kesztyüs kezzel bannak!”
 • 20. elemér 2009. január 04. 18:22
  „Persze hogy példának nyugatot veszik, viszont Mo. még nem tart ott ahol nyugat. Nyugaton még a hajléktalanoknak is jobb mint Mo.-n. Minek dolgozni ha az ember sokra nem viszi ? Minek tanulni és minek hajtani. Mo.-n majd akkor lessz jó, ha tehetséges emberek és a fiatalok otthol maradnak, vagy haza vágynak a kintiek.”
 • 19. matriné 2009. január 04. 16:26
  „No, még a pancser is elismeri, hogy velem nem érdemes vitatkozni . Egyértelmű. hogy az országunk vezetése a hibás a sok hajléktalan és az egyre elszegényített lakosság miatt. Ugyan Ö nem ismeri el, hogy a kormányunk az oka. Talán, azt hiszi, hogy az a mentsége, hogy más országokban is van hajléktalan? Szerintem az a tény, hogy más országokban is vannak felelőtlen vezetők és azoktól tanulnak, mivel, látják, hogy semmi felelősség nem terheli őket így nemmis tesznek meg e jelenség felszámolásáért. Persze pancser módon lehet írni azt, hogy :" Ez azonban nem ment meg bennünket attól a kötelességtől, hogy ne adjunk nekik valamilyen esélyt."- mintha Ő is e kormány tagja lenne!”
 • 18. 01010 2009. január 04. 11:37
  „Elmeni munkába... amikor munka nélkül is lehet annyi pénzt kapni mint a minimálbér /államtól/ akkor miről hebegnek.... De vannak olyanok is akiknek lételemük a munka pedig szerényen keresnek vele.”
 • 17. pancser 2009. január 04. 11:25
  „Nem a kormány az oka a hajléktalanságnak, nem is a világválság. Sokal inkább az egyén. Vannak akinek ez az életforma tetszik, nem is akarnak mást. Matriné szokásos tirádáival nincs értelme vitatkozni. Amikor majd negyedszázada életemben először Ny-NO-ban utcán alvó hajléktalanokat láttam ugyancsak meglepődtem. Ugyanis az ilyeneket akkor MO-n összeszedték a rendőrök, ott viszont nem. Utánanéztem, kiderült, hogy akkor ebben a gazdag országban volt 2 millió olyan ember aki nem akart dolgozni, alanyi jogon járt nekik 500 DM/hó és ez épp elég volt nekik, a többit hozzákoldulták. Az egyik nagyváros utcáin egy vöröshajú koldus a söröskorsót mutogatva kéregetett a japán meg más turistáktól. Hajléktalan volt, van és lesz, leginkább a saját döntésük alapján. Ez azonban nem ment meg bennünket attól a kötelességtől, hogy ne adjunk nekik valamilyen esélyt.”
 • 16. Kimi74 2009. január 04. 10:19
  „zotya975
  Helló!
  Egyetértek Veled,de tudok ellenpéldát is mondani.
  Nem megyek az USA-ba,csak pl Budapestig.
  Nemrég volt a tv-be,hogy hajléktalanoknak munkát ajánlottak.Egy boltban kellett volna árut pakolni,még a boltos örült is neki,hogy lesz segítsége.Csak alkalmi meló lett volna,de akkor is.
  Le volt zsírozva az időpont,a boltos hiába várt,nem mentek,pedig csak 200 méter volt a bolt a hajléktalanoktól.
  Többet kérdeztek meg,egy sem ment el,persze biztos lett volna olyan,aki elmegy,csak a stáb pont kifogta.
  A másik,hogy olyan is volt,a főpolgármester kijelentette,Budapesten lehet munkát találni minden hajléktalannak ,független attól,honnan jár dolgozni.Aluljáró,utca stb..nem érdekes.
  Utána jártak,és tényleg kaptak egy utcaseprői melót.Megbeszélték a részleteket,a polgármester érezte hogy piáltak,és rá is kérdezett,illetve mondta nekik,hogy így meg is érti,hogy nem találnak melót.
  Szóval sok olyan van,hogy nem akarásnak nyögés vége,de olyan is van ezt nem vitatom,ki akarna de nem tud elhelyezkedni.
  De olyan is van,kin akarnak segíteni és nem engedi,meg olyan is van ki úgy hal éhen,hogy ott a doboz cigi a zsebében.
  Aki viszont tényleg nem tehet róla,és akar is változtatni ezen,annak kívánom hogy sok sikert!”
 • 15. elemér 2009. január 04. 09:51
  „Külföldi turistáknak és hazalátogatóknak tetszik Mo. Hajléktalanokat már megszokták, meg a krimit is. Minden olyan mint nyugaton, de a látszat csal. Én hülyeségeiket meghallgatom aztán kioktatom öket ami viszont csak idöpazarlás.”
 • 14. matriné 2009. január 04. 08:49
  „Vajon miért nem költöztetik a Fertődi kastélyba a hajléktalanokat? Lehetne mutogatni a külföldi turistáknak,mint e kormány termékeit!”
 • 13. elemér 2009. január 03. 15:54
  „http://www.youtube.com/watch?v=arhIEKoXcR4”
 • 12. elemér 2009. január 03. 15:41
  „Igy van ez pontossan a mai világban, nemcsak Óváron. Egy ilyen hajléktalan inditott lapot a net-n San Francisco városi könyvtárjábol. Ennek a városnak van legjob net kapcsolata az USA-ban és liberális. Minden ami a hajléktalanoknak szüksége van itt megtalálható. Tehát kapcsolatok, lakcim stb. Ez nem az ö lapja, de az ötlet töle van.

  http://projecthomelessconnect.com/AboutUs/index.php/homelessconnect/about.html”
 • 11. zotya975 2009. január 03. 15:01
  „Nem kell a mai világban inni hogy vki hajléktalan legyen. Elég a munkahely elvesztése, és ha nem füzeti a ház részleteit, elárverezik, és mehet az utcára. Ha meg kikerül elég nehéz felkapaszkodni. Bejelentett lakcím nélkül munkát találni, vagy a híd alól járni dolgozni nem egyszerű dolog. Vagy elég egy válás, az asszony megkapja a lakást a gyerekek miatt, ha a férj nevén van a kölcsön perkálja a részleteket, a maradékot meg elviszi a gyerektartás. Ennyi, vége, mehet a híd alá, vagy a dunának.”
 • 10. elemér 2009. január 03. 09:56
  „Ez is ojan mint a virsli meg a pezsgö. Mo.-n azt vitatják hol olcsób, mikor azt kell nézni mi a kereset aztán hol olcsób.”
 • 9. elemér 2009. január 03. 08:55
  „Az USA ugy jön ide, hogy ez begyürüzödés és nem óvári probléma, mégcsak nem is magyar probléma. Lehet hogy óváron és magyarban azt hiszik hogy ez hejbeli, de tévednek.;))”
 • 8. pancser 2009. január 03. 08:42
  „Hogyan jön ide kedves "elemér" az USA? Nem értem, hpgyan lehet egy óvári ügyből amerikait csinálni. Marandjunk a földszinten, a problémák itt vannak a lábunk előtt, akkor mozdítjuk őket jó irányba, ha azzal foglalkozunk amit tehetünk. Nézz körül a városban, szebb és jobb mint valaha, sajnos a hajléktalanok száma nőtt ehhez csak nyitott szemmel kell járni. Társadalmi probléma ez, eredete messzire vezet, legalábbis számos oka van, erről kötetek lehet írni. Egy kötelezettségünk van az adott helyzetben, adjunk módot, hogy az időjárástól védett helyen legyenek, és ne haljanak éhen. Ezt a város példamutatóan megoldotta.”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tűzoltók mellől indulnak a mentők

Mosonmagyaróvár - Ideiglenesen – az új állomás elkészültéig – a tűzoltólaktanyába… Tovább olvasom