Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Egyre kevesebb az utas

Hétezerrel kevesebb utas szállt fel a helyi buszokra az első félévben, mint tavaly ilyenkor. Csak az összvonalas bérletekből adtak el többet.
Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is tovább csökkent az utasok száma a helyi buszokon. Ez derül ki a Kisalföld Volán most elkészült beszámolójából a mosonmagyaróvári közösségi közlekedés első negyed-
évéről. Ebben az időszakban 2,3 százalékkal, mintegy hétezerrel kevesebben utaztak a buszokon a tavalyi adatokhoz képest. Az első három hónapban összesen 308 ezer utast vittek a buszok. Összehasonlításként, 2011 első negyedében még ez a szám 341 ezer volt.

Nőtt viszont a havibérletek eladása, 7,2 százalékos itt az emelkedés. Csökkent ugyanakkor az eladott menetjegyek száma. 21.929 jegyet váltottak az utasok, ez 11,6 százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. A korábbi évekhez hasonlóan a tanuló- és nyugdíjasbérletekből is kevesebbet tudtak értékesíteni. A tanulóbérletekből 4,8 százalékkal, a nyugdíjasból pedig 5,2 százalékkal kevesebb fogyott. A Kisalföld Volán szerint a nyugdíjasbérleteknél ez a negatív tendencia 2010 óta figyelhető meg, ami a nyugdíjkorhatár hatvanöt évre emelésének hatásaként jelentkezik.

A tanulóbérletekből 4,8, a nyugdíjasból 5,2 százalékkal kevesebb fogyott.
A tanulóbérletekből 4,8, a nyugdíjasból 5,2 százalékkal kevesebb fogyott.

A társaság helyi menetrendszerű tevékenységéből származó nettó árbevétele az első negyedévben 4,3 százalékkal, azaz mintegy 579 ezer forinttal kevesebb a tavalyinál. A közszolgáltatási szerződés alapján a tisztes nyereség elérése érdekében a cég veszteségtérítési igénye mintegy 2 millió forint az első negyedévben. A menetrendszerű tevékenységből egyébként a társaság vesztesége 346 ezer forinttal volt kevesebb, mint az előző év hasonló időszakában.

A bevételcsökkenés mérséklése érdekében szigorúan megkövetelik az első ajtón történő felszállítás következetes alkalmazását, valamint a menetjegyek és bérletek szigorúbb ellenőrzését a sofőröktől.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra Kult-Utca

A vadnyugat hangulatát varázsolja a Magyar utcába a Belvárosi Üzletkör csütörtöki Kult-Utca… Tovább olvasom