Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Egyre kevesebb az osztrák vevő

Jelentősen visszaesett a forgalom a mosoni piacon: kevés az osztrák vevő, utánanéztünk mi lehet az oka.
A kereskedők többsége úgy látja, az elmúlt években jelentősen visszaesett a forgalom a mosoni piacon. Kevés az osztrák vevő, a magyarok többsége pedig igencsak meggondolja, mire költi a pénzét. Nagy konkurenciát jelentenek a nagyáruházak és a gombamód szaporodó kínai üzletek.

A mosoni piac hosszú éveken keresztül csütörtökönként és szombatonként Mosonmagyaróvár legforgalmasabb, legnyüzsgőbb része volt. Esetenként több ezer vásárló is megfordult ott naponta, ám – mint arról a Kisalföld munkatársa is meggyőződhetett – manapság már gyér a piaci forgalom a városban. Szombat délelőtt ugyan több százan is megfordultak ott, de a többség csak nézelődött, kevesen vásároltak.
Reggel nyolc órakor még szinte teljesen kihalt volt a Kápolna tér és környéke, hiszen az árusokon kívül csak néhány vásárlót láthattunk, akik nyugodtan, ráérősen sétálgattak, nézelődtek a standok között. Jó másfél óra elteltével aztán megteltek a parkolóállások, sőt, a környékbeli utcákban is hosszú sorban álltak az autók. A kereskedők mindeközben szívesen megosztották véleményüket, tapasztalataikat lapunkkal, hiszen standjaik előtt nem kígyóztak hosszú sorok.

Idős őstermelők

A zöldséges- és virágospultok mögött többségében idős árusok saját portékáikat árusítják – nyugdíjukat kiegészítendő. A 72 esztendős Kőszegi Anna két és fél évtizede kínál virágokat, levendulát és dísztököket a mosoni piacon.

– Sajnos a nem túl magas helypénz – négyzetméterenként ötven forint – ellenére sem számíthatunk jelentős bevételre, hiszen az utóbbi években igen visszaesett a forgalom. A hipermarketek ugyanis „elhalásszák" előlünk a vásárlókat – panaszolta az idős hölgy, majd hozzátette: problémát jelent, hogy nincs elég asztal és lábazat, így előfordul, hogy a portéka egy részét a földön kell tárolniuk.

Egy nyugdíjas asszony több éve Püskiről jár a mosoni piacra zöldséget (hagymát, burgonyát, paprikát) és vágott virágot árulni.
– Vacakul megy az üzlet mostanában, mióta elfogytak a régi külföldi vevők. Már semmi sem olyan, mint régen. Lassan több lesz az eladó, mint a vásárló. Csak ünnepek előtt és fizetés után számíthatunk nagyobb forgalomra – mondta a névtelenséget kérő néni.

A magát Jóska bácsinak mondó férfi 1946 óta rendszeresen árulja saját termesztésű zöldségeit és esetenként sütőtököt is, elmondta: mostanában nagyon gyér a forgalom, többnyire csak a megszokott törzsvásárlók jönnek. Úgy véli: a nagy áruházak „letörik" az árakat. Hiába friss a piaci áru, a hipermarketekben szinte fél áron hozzájuthatunk a zöldség- és gyümölcsfélékhez.

Otrok Mihály őstermelő harminc éve jár a mosoni piacra. Szerinte a vásárlók számának csökkenése mellett az is nehezíti a kiskereskedők helyzetét, hogy két-három nagykereskedő uralja a piacot. Mivel ők nagyobb tételben vásárolnak, olcsóbban is tudják adni a zöldséget-gyümölcsöt.

Egy mézet árusító kereskedő elmondta: a maguk termelte mézet többnyire a külföldiek, főleg osztrákok vásárolják, hiszen nálunk még nincs olyan nagy kultúrája a mézfogyasztásnak. A reggeli órákban, amikor még csak magyarok fordulnak meg a piacon, kevesebb méz fogy, de dél körül beindul az osztrák bevásárlóturizmus. A „sógorok" többnyire autóbusszal érkeznek és pillanatok alatt elkapkodják a mézet.

Igen megfontoltan

Czefernek Péter ajándéktárgyakat, bizsut, ékszert és gyereksapkákat árul. A fiatalember elmondta: vevőkből ugyan nincs hiány, de a vásárlóerő jelentősen csökkent az elmúlt években. Ma már jobban megfontolják az emberek, mire költik a pénzüket.

A parfümöket, piperecikkeket, bizsut, hajcsatokat és cipőfűzőt értékesítő Kántor Sándorné szerint nagyon gyér a forgalom. Szombaton még tűrhető, de csütörtökön egyszerűen borzalmas a helyzet. Öt-hat évvel ezelőtt még jól ment az üzlet, mostanában azonban már csak kevesen járnak át Ausztriából. Kántorné ugyanakkor bízik benne, hogy hamarosan újra élénkül a forgalom.

Egy bágyogszováti házaspár különböző fejfedőket árul. Csak ősszel és télen van forgalmuk, nyáron még a helypénz sem jön be. Úgy vélik, a használt holmikat árusító kereskedők és a kínai üzletek jelentik számukra a konkurenciát. Úgy látják, a magyarok zömének anyagi lehetőségei nem teszik lehetővé, hogy minőségi ruhadarabokat vásároljanak.
Hosszú sorban, kétoldalt elhelyezett sátrakból többen is kínálnak ruhadarabokat a mosoni piacon, köztük egy környékbeli butik két alkalmazottja.

– Hiába kínáljuk akciós áron a minőségi ruhákat, egyrészt túlkínálat van a piacon, másrészt lehetetlen helyzetbe hoznak bennünket a kínaiak. Sajnos nincs pénzük az embereknek. A többség csak nézeget és válogat – panaszolta a két fiatal hölgy.

Ahogyan a vevők látják

Néhány vásárlót is megkérdeztünk, hogy látják a mosoni piac helyzetét. Stefan Heiseri feleségével érkezett Ausztriából. Elmondta: rendszeresen átjárnak Mosonmagyaróvárra, szinte minden szombaton ellátogatnak a piacra, hiszen a magyar termékek kiválóak, az árak pedig jóval alacsonyabbak, mint náluk. A Bécsben élő Klaus Müller neje mosonmagyaróvári származású. Az autóbusz-vezetőként dolgozó férfi elmondta: havonta egyszer meglátogatják felesége szüleit, és ilyenkor nem hagyhatják ki a piacot sem. Müller úr nagyon kedvesnek találja a kereskedőket, szívesen fogyasztja a magyar zöldségeket, mézet és a házi készítésű süteményt. Időnként ruhákat is vásárolnak, bár – mint mondta – ezek náluk is hasonló árban vannak.

Takács Imréné az egyik környékbeli faluból érkezett családjával. A hölgy elmondta: havonta egyszer jönnek a mosoni piacra, és ilyenkor többnyire zöldségeket és néhány ruhadarabot vesznek. Takácsné a kereskedőkhöz hasonlóan úgy látja, ma már jóval kevesebben vásárolnak a piacon, mint évekkel ezelőtt.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stressztréning zsaruknak

Egyedülálló extrém tréningen, stresszhelyzetekben tesztelték a megye rendőreit. A szakértők szerint különleges stresszhelyzetben az emberek többsége képtelen cselekvéseit tudatosan irányítani és csupán ösztöneire hagyatkozhat. A résztvevők semmit sem tudnak előre abból, ami a házban történni fog velük; a szituációkban sokszor fegyveres ellenállással találkoztak. Tovább olvasom