Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Egyre kevesebb az illegális határátlépő

A magyar–osztrák zöldhatáron manapság sokkal könnyebb átjutni, mert a rendszerváltást követően alapjaiban változott meg a határőrizet gyakorlata. Míg korábban a vasfüggöny szinte hermetikusan elzárta az országot Ausztriától, addig napjainkban látszólag szabadon mozoghatunk.
A Győri Határőr Igazgatóság Ausztriával határos „felségterülete" Rajkától Zsiráig terjed. A 140 kilométeres szakasz különleges őrizet alatt áll az illegális migráció miatt.

Csak látszólag könnyű feladat

Éberen őrzik: A zöldhatárt csak látszólag könnyű átlépni. A védelemben speciális egységek, határvadászok és bűnügyi felderítők is közreműködnek.
– Látszólag könnyű feladatnak tűnik a zöldhatár átlépése, de ez nem azt jelenti, hogy sikerrel is járnak azok, akik az unió országaiban szeretnének így letelepedni – mondta Cseri József ezredes, a Győri Határőr Igazgatóság rendészeti igazgatóhelyettese.

– A közös határok védelmét mind Ausztriával, mind pedig Szlovákiával államközi egyezmények szabályozzák, lefektetve az alapelveket.
– A nyugati szakasz őrizetét közösen látjuk el az osztrák kollégákkal. Különbséget kell azonban tenni a kijelölt átkelőhelyeken végzett munka és az úgynevezett zöldhatár ellenőrzése között.

– A határállomásokon elsősorban az úti okmányok meghamisításával próbálkoznak, a zöldhatáron pedig okmányok nélkül szeretnének átvergődni.

Mint megtudtuk, egyre kevesebben és egyre kisebb sikerrel. Cseri József szerint az elmúlt másfél év alatt csökkent az illegális határátlépéssel próbálkozók száma és megváltozott összetételük is.
A Romániával szemben eltörölt vízumkényszer, vagy például az afgán helyzet normalizálódása miatt ma már ezekből az országokból csak elvétve szeretnének illegálisan az Európai Unió országaiba jutni.

Az osztrákokkal egyeztetve

– A zöldhatár őrizetét az osztrákokkal közösen, térben és időben egyeztetve oldjuk meg – folytatta az ezredes. – Ez azt (is) jelenti, hogy bizonyos szakaszokat mi figyelünk, másokat pedig ők. Ha indokolt, közös akciókat hajtunk végre. Munkánkat speciális egységek, határvadászok, bűnügyi felderítők segítik. Rendelkezünk a szükséges technikai eszközökkel – mozgásérzékelő, hőkamera, éjjellátó készülék – is.

A fentieknek köszönhetően 92 százalékos eredménnyel dolgozunk. Abban az esetben, ha valaki mégis átjut, akkor a határ túloldalán kapják el, s a toloncegyezménynek megfelelően órákon belül visszakerül hozzánk.
A határőrizet rendszerében uniós csatlakozásunk egyelőre nem jelent változást. A magyar–osztrák határ csak három-négy év múlva válik uniós belső határrá. 2007–2008 körül teljesen megszűnik az ellenőrzés, az őrizet „kitolódik" Magyarország keleti és déli szakaszára.

Magyar határőr osztrák oldalról

– Ha alapvető változás nem is lesz május elsejét követően, az biztos, hogy még szorosabb lesz az együttműködés a szomszédos országgal – jelentette ki Cseri József. – Ma még mindenki a saját területén végzi a feladatát, de három hónap múlva az sem lesz elképzelhetetlen, hogy magyar határőr osztrák oldalról irányítja magyar munkatársait, vagy fordítva. Így még eredményesebbek lehetünk.

Elismerik az eredményeket

Az unióban elismerik a magyar határőrizet eredményeit. Talán ennek is köszönhető, hogy Magyarország jó eséllyel pályázik arra, hogy Budapestre telepítsék az Európai Unió Határőr Ügynökségét. Az új szervezet feladata lesz összehangolni a tagországok munkáját.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megerősítik a kimlei hidat

Kimlén felújítják a településrészeket összekapcsoló Mosoni-Duna-hidat, ami egyúttal a szigetközi… Tovább olvasom