Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Egyre kevesebb a gyerek

Jánossomorján a Bursa-ösztöndíjat igénylők száma egy évtized alatt a felére esett. Ugyanúgy a bölcsődések száma is. Az óvodába több mint 10 százalékkal kevesebb gyerek jár. A városatyák aggódnak.
Egyre kevesebb a gyerek Jánossomorján a bölcsődében, az óvodákban s az iskolákban is. Ez a téma a legutóbbi testületi ülésen, a Bursa Hungarica hallgatói ösztöndíjak tárgyalásakor került szóba. Mivel tíz évvel ezelőtt az önkormányzat több mint 60 diákot támogatott felsőoktatási ösztöndíjjal. Idén ezt csak 36 fiatal igényelte.

A bölcsődében is hasonló a helyzet. Három éve még 42 bölcsődésük volt. Most viszont csak huszonkettőt fognak beíratni. A polgármester elmondta, adataik frissek, mivel közvetlenül kapják azokat a városi védőnői szolgálattól. Hozzátette, 2014 szeptemberében közel 10 százalékkal kevesebb gyerek lesz óvodás az ideinél.

Schwartzné Varga Mónika, az Aranykapu Óvoda intézményvezetője elmondta, az elmúlt 25 évben többször volt olyan hullám, amikor kevesebb gyerek született, ám olyan is, amikor az átlagnál jóval több, így reméli, hogy hamarosan ismét növekszik az óvodások száma.

Mézeskalácsot készítenek az ovis csoportban – Szeptemberben 10 százalékkal kevesebb gyereket fognak beíratni az óvodákba Jánossomorján.
Mézeskalácsot készítenek az ovis csoportban – Szeptemberben 10 százalékkal kevesebb gyereket fognak beíratni az óvodákba Jánossomorján.

Nem az elköltözések miatt van e csökkenés, mivel a település állandó lakossága közel hatezer fő. Ehhez még hozzájön körülbelül 250 be- és elköltöző. A polgármester szerint ez nemcsak Jánossomorján, hanem az egész országban probléma.

A városatyák megállapodtak arról, hogy e kérdéssel foglalkozniuk kell azért, hogy egyre több gyerek, pályakezdő éljen a kisvárosban. Mindehhez szakemberek segítségét is kérik. Dr. Kurunczi Károly polgármester szerint a legfontosabb az, hogy felismerjék, mivel tudják otthon tartani a fiatalokat. Kiemelte, hogy akik megkapják idén a Bursát, azok közül alig néhányan tudnának elhelyezkedni a városban, pedig Jánossomorján az élelmiszer-ipari üzemek sok állást kínálnak. Ám egy fiatal sem tanul ilyen szakirányon. Ezért ott kell kezdeni, hogy felmérik, a helyi vállalatok milyen végzettségű és hány szakembert tudnának alkalmazni. Az önkormányzat tervei között szerepel, hogy azokat a diákokat, akik olyat végzettséget szereznek, amivel a városban el tudnak helyezkedni, külön honorálnák ösztöndíjjal – akár már középiskolás kortól.

A másik ok lehet, hogy egyre kevesebben döntenek az itteni letelepedés mellett. Idén három családi ház épült, ellenben a korábbi húsz körüli átlaggal. Így az önkormányzat telekkialakítással is segíthet.
„Ha már csak három fiatalt tudunk itt tartani az első években, az is eredmény, mivel ők jelentik a település életét s jövőjét" – fogalmazott a polgármester. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balul sült el a petárdagyártás

Az interneten talált útmutatás szerint petárdát akart készíteni az a szlovák férfi, aki eközben magára robbantotta a melléképületet Rajkán. Tovább olvasom