Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Egyóra alatt tizenhárom bírság

Alig több mint egy óra alatt tizenhárom Mikulás–csomag
került az autók szélvédőire.
Alig több mint egy óra alatt tizenhárom Mikulás–csomag került az autók szélvédőire, amikor kedden Mosonmagyaróváron a parkolóellenőrökkel jártuk a várost. Bár az ellenőrök állításuk szerint „emberségpártiak", fenyegetéseket és néha gallérráncigálást is kapnak a feldühödött járművezetőktől. Délelőtt tizenegy órakor Tóth László, a parkolóellenőrök vezetője fogad az irodában. Közben panaszos ügyfél érkezik, kezében a piros csomag: „Csak fél percre ugrottam be" – kezdi a sablonos magyarázkodást. Fekete Balázzsal és Kis Ferenccel – a két összeszokott ellenőrrel – útnak indulunk. Balázs kezében videokamera, Ferenc adatrögzítőt, vagyis Radixot hoz magával.

A forgatókönyv minden parkolónál ugyanaz: kipróbáljuk két érmével, hogy működik-e az automata. A kamerával rögzítjük a helyet: ha lejárt, vagy jegy nélküli kocsit találunk, akkor a járművet is. A Radixba bekerülnek az adatok – rendszám, szín, típus –, majd a csekkel együtt a szélvédőre tűzzük a Mikulás-csomagot.

A földhöz vágott százforintos

A Deák téren kezdünk: szlovák kocsit találunk biléta nélkül. „A külföldieken nehéz behajtani a bírságot. Sopronban próbálkoztak vele, de majdnem beletört a foguk" – meséli Tóth László. Mosonmagyaróváron két páros dolgozik: a másik csapat most Mosonban van. Időközben a Radix lefagy, várni kell. Addig azt is megtudjuk, hogy néha a parkolóautomata is meghibásodik: emiatt ellenőrzés előtt mindig kipróbálják. „Nemrégiben bejött hozzánk egy házaspár. Azt állították, hogy a büntetésük nem érvényes, mert a bírságolásuk időpontjában Bécsben tartózkodtak. Kiderült, a tizenhárom éves lányuk kötötte el otthonról az autót." A legtöbb gond azonban a százforintos érmével van, gyakran „nem veszi be" a gép. Ilyenkor meg kell kocogtatni, esetleg földhöz vágni a pénzt. Általában egy nap 25–30 harminc esetben bírságolnak. Akinek nincs parkolójegye, 3000, akinek „órán belül" lejárt, 600, ezen felül 100 forintot fizet az autós.

A türelmi idő öt perc. „Mi nem normatívában dolgozunk. Nekünk is az lenne a legjobb, ha egy autóst sem kellene megbüntetnünk. A parkolási díj 120 forint óránként, ez az egyik legolcsóbb az országban." Ha egy helyi lakó csak fizetőparkolóban tudja hagyni éjszakára az autóját, annak 6000 forintba kerül az éves bérlet. Tizennyolcezret fizetnek a mosonmagyaróváriak egy évre, cserébe bármelyik fizetős parkolóban megállhatnak, ötvenegyet a vidékiek, hetvenezerért már rendszámfüggetlen bérletet adnak. A tapasztalat szerint egyébként a legtöbb bliccelő esős időben van: azt gondolják, ilyenkor az ellenőrök nem dolgoznak.

Nem a bokorból ugranak ki

A Kórház utcai parkolóhoz érünk: Ferenc szerint sokan itt parkolnak le, majd valamelyik orvos rendelésére mennek. A jegyük lejár, ám sorban állnak, s nem tudnak visszajönni az autójukhoz. Találunk is egy 40 perce leketyegett bilétát a szélvédő mögött: a bírság 600 forint. Néhány perc múlva megérkezik a jármű gazdája, s a hölgy bizonygatta: gyermekét vitte a sebészetre. Továbbállunk, ám utánunk hajt: „Ennyit nem lehet tolerálni?" – jön a kérdés. „Ezt beszélje meg a képviselő-testülettel" – hangzik az ellenőri válasz.

A Vízpart utcánál régi ismerős: ezt az autót ugyanitt két héten belül negyedszer kell megbüntetni. Egy hölgy utánunk kia- bál: „A legkönnyebb maguknak büntetni, közben pedig nem működik az automata." Kiderül, hogy neki sem fogadta el a gép a pénzérmét. „A legtöbben azzal védekeznek, hogy fél percre álltak csak meg. Azt állítják, hogy az ellenőrök a bokorból ugrottak ki. Ez vicc: mi »emberségpártiak« vagyunk. Mindennap a megszokott úton járunk, igaz, azt 4–5-ször is megtesszük." A termál környékén több bliccelő is beleszalad az ellenőrzésbe. A Radixba beütjük az adatokat. „Volt olyan, aki amiatt reklamált, hogy az autója nem sárga, hanem sivatagihomok-színű" – meséli Ferenc.

Fenyegetések, ráncigálások

Aki nem fizet, fizetési felszólítást kap, majd per előtti figyelmeztetést. Ezután elvileg a bíróság következne, ám erre eddig még nem volt példa. Nem egy hálás szakma az övék, ezt az ellenőrök is elismerik. Gyakran előfordulnak fenyegetések, sőt, volt, amikor már a gallérjukat is megráncigálták. Mindenesetre a kedd déli belvárosi körutunk mérlege: egyórás séta és tizenhárom kiosztott Mikulás-csomag.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magánjégpálya a Vár-tón

A kemény fagyok beálltával egyre többen korcsolyáznak Mosonmagyaróváron és a környékén. Tovább olvasom