Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Egymilliárd forintból újítanák fel a templomot

A legutóbbi vizsgálatok szerint sürgős felújításra szorul a lébényi Szent Jakab-templom, Magyarország egyik legrégibb román kori egyházi épülete.
A mészkövek állapota romlott az évszázadok során, a falak megrepedtek, beázik a mennyezet. A legutóbbi vizsgálatok szerint sürgős felújításra szorul a lébényi Szent Jakab-templom, Magyarország egyik legrégibb román kori egyházi épülete. A munkálatok akár egymilliárd forintot is felemészthetnek.

Tavaly ünnepelte fennállása nyolcszázadik évfordulóját a Lébény képét meghatározó, impozáns román kori templom. Átfogó felújításon az 1870-es években esett át (a kődíszítmények többsége ekkor készült), azóta csak kisebb javításokat végeztek az épületen. Legutóbb a Nemzeti Kulturális Alap pályázaton nyert kétmillió forintos összegből a budapesti Mezős Tamás professzor és csapata végzett kutatásokat: megvizsgálták az építmény stabilitását, statikáját, szakvélemény készült róla, összeállították az engedélyezési terv dokumentációját.

– Júniusra egy konferenciát tervezünk a témában, melyre meghívnánk az érintett szakembereket – tájékoztatott Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke, aki a helyszínen Csaplár Zoltán tanácsadó, a település volt polgármesterének kezdeményezésére Végh Csaba megyei főépítésszel, Gőgh Tibor plébánossal és Zámbó Istvánnal, a lébényi egyházközség világi elnökével közösen tájékozódott a nyolcszáz éves templom állapotáról. A megyei elnök ígéretet tett: átnézik a regionális tanácsi és uniós pályázati lehetőségeket, hogy mielőbb megtalálják a szükséges forrásokat a „távoli múlt fontos emlékének" rekonstrukciójához.

Az idő igencsak megviselte a templom nyugati homlokzata eredeti
román kori bélletes oszlopos kapujának díszítését.

Életveszélyes állapotba kerültek a tornyok ikerablakainak és hármas ikerablakainak elválasztó oszlopai, a déli homlokzat kőből faragott gömbdíszítései közül is több lemállott már – mutatott rá Gőgh Tibor. A természetes mészkövek állapota romlott az évszázadok során, a falak megrepedtek, az esőzések idején több ponton is beázik a mennyezet, a vízelvezetés és a fűtés korszerűsítése is várat magára – sorolta továbbá a plébános.

Az egyházközség mint fenntartó lehetőségei szerint kisebb felújításokat, munkálatokat végzett az épületen: a tavalyi évfordulóra a belső világítást rendezték, az oltárokat áttisztították, egy 2,5 mázsás harangot vásároltak.

Mészely Réka

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó vízi határnyitás

Kedden másodszor, egyben utoljára nyitott ki a dunaremetei vízi határátkelő. A szerdai csónakos… Tovább olvasom