Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Egymilliárd a hiteltörlesztésre

Mosonmagyaróvár önkormányzata csütörtöki ülésén tárgyalja első körben a város idei költségvetési rendelettervezetét.
Sólyom Tibor önkormányzati főtanácsadó
Mosonmagyaróvár önkormányzata csütörtöki ülésén tárgyalja első körben a város idei költségvetési rendelettervezetét. Az előterjesztendő anyagról, legfontosabb tételeiről Sólyom Tibor önkormányzati főtanácsadó tájékoztatott.

– Régóta ismerem a város anyagi helyzetét, mert 1994-től 1998-ig tagja, a rákövetkező ciklusban pedig elnöke voltam a pénzügyi bizottságnak. Alapvető problémának tartom, hogy az egymást követő különféle megszorító intézkedésekre soha nem reagált megfelelően az önkormányzat. Emiatt meglehetősen beszűkült a mozgástér, ami az idei költségvetésben is tükröződik: felgyülemlettek a korábbi évek hiányai, s a 2007-es büdzséből közel egymilliárd forintot kell hiteltörlesztésre kifizetni.

Elsődlegesek az alapfeladatok

– Alapfeladatunk az önkormányzati intézmények működésének biztosítása. Október óta néhány racionalizáló lépést már megtettünk, ilyen például a városi kollégiumok összevonása. Ezenfelül, ahogy ígértük, áttekintjük intézményeink helyzetét, működésük ésszerűsítési lehetőségeit. A még hiányzó információkat a mostani költségvetésben nyilvánvalóan nem lehetett érvényesíteni, és sajnos egy általam kevésbé szeretett elvet kellett követni: mindenkit a tavalyi szintre beállítani. Az ilyesminek persze megvannak a veszélyei, az infláció azonmód feszültséget teremt a bérek és a dologi költségek kigazdálkodásában. Véleményünk szerint mindenütt van még némi tartalék, és a szemléletváltás is segíthet a kiadások mérséklésében.
– Kedvező viszont, hogy az idén lejár a Prometheusszal kötött intézményi hosszú lejáratú fűtésszerződés. Most szinte biztosan látszik, hogy néhány százalékot meg lehet takarítani az intézmények fűtésén, ez azonban nem azt jelenti, hogy olcsóbb lesz a szolgáltatás, főleg az ár-, illetve az áfaemelkedés után, hanem azt, hogy egy racionális fűtésgazdálkodással és jó pályázatkiírással valószínűleg belül tudunk maradni az eddigi kereteken.

Csökkentés és önmérséklet

– Köztudott, hogy mindegyik alapból levettünk valamennyit, és önmérsékletet kérünk a képviselőktől is, akiknek nem három-, hanem egyelőre csak kétmillió forint áll saját keretként a rendelkezésükre. Komoly felelősség számukra, hogy az összeget hatékonyan és valóban a választókerületük legégetőbb problémáinak megoldására használják fel. Miután az intézményeinket rendkívül takarékos módon, valamivel több mint nyolcmilliárd forinttal szeretnénk finanszírozni, a kitörés lehetőségét mindenképpen a fejlesztésben látjuk. Az útépítéseknél már megszavazott kör csekély mértékben bővül az év közepe táján, a kórház-rekonstrukciót pedig mindenképpen befejezzük. Nyitottunk egy nyolcszázmillió forintos fejlesztési keretet is, amiben 100 millió a saját forrás, a többit pedig EU-s pályázatokból szeretnénk a városba hozni. Erre valós esélyeink vannak, s mihelyt a testület elfogadja a koncepciót, megindul az előkészítő munka. A fe jlesztések tekintetében 3,3 milliárdos tervet készítettünk és így jön ki a költségvetés 12 milliárdos főösszege.

– Idén 900 milliós hiánnyal számolunk, amit a működéshez és a felújításokhoz rendeltünk hozzá 537, illetve 363 millió forint értékben. A tavalyi 1,1 milliárdos hiányhoz képest ez a szám már csökkenést mutat. Mindemellett az idei költségvetés kevesebb bizonytalanságot tartalmaz az előzőeknél: a bevételi oldalon 350 milliós vagyonértékesítéssel számolunk. Értékesítésre csak olyan ingatlanokat jelöltünk ki, amiket minden bizonnyal el is tudunk adni. Az állami támogatás mértéke közel azonos lesz a tavalyival, a helyi adóink pedig egészen enyhén emelkednek. Összességében sokkal szerényebb működési kiadásokkal szeretnénk megismételni a tavalyi évet, úgy, hogy kitörési lehetőségeket is tartalmazzon. Vagyis legyenek meg az intézményhálózat-átalakítás forrásai, ésszerűbb lehessen a városgazdálkodás.

Költségvetés és leépítés

Idén első alkalommal ül össze a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete február 1-jén, csütörtökön délután 1 órakor a városháza első emeleti nagytermében. A képviselők a napirendek sorában döntenek a városi tűzoltó-parancsnoki állásra beérkezett pályázatokról, az önkormányzati intézmények közalkalmazotti létszámának csökkentéséről, a kollégiumi férőhelyekről, a kórházi labor közbeszerzési eljárásának megindításáról. Napirenden lesz továbbá a város idei költségvetési rendelettervezete és a pályázat kiírása a jegyzői álláshelyre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyesület a régiós vendéglátásért és a turizmusért

Az egyesület célja, hogy rendezvényeivel összefogja a város és környéke vendéglátósait, biztosítsa közöttük a szakmai információ áramlását, támogassa és elősegítse a régió turizmusát. A Mosonmagyaróvár és Környéke Gasztronómiai Egyesület létrehozásának ötlete Horváth Balázs, Bíró Péter, Heveder Zoltán és Nagy Károly nevéhez fűződik, de az alapító közgyűlésen összesen huszonhatan kerültek fel az alapítók listájára. Tovább olvasom