Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Egymást falják fel az iskolák

A máriakálnoki szülők aggódnak, hogy gyerekeik háttérbe szorulnak az iskola helyzete miatt.

Csütörtökre rendhagyó iskolai szülői értekezletet hívtak össze Máriakálnokon, mivel ősztől várhatóan tagintézményként működnek tovább: ám a szülők aggódnak, hogy gyerekeik emiatt háttérbe szorulnak. A polgármester szerint a mostani helyzet a kannibalizmusra emlékeztet...

Délután négy órára megtelt a tornaszoba a máriakálnoki Herman Ottó Általános Iskolában: aggódó apukák és anyukák egymástól kérdezgették, ősztől hová járatják a gyerekeiket. A bizonytalan suttogásokat Széles Sándor polgármester tájékoztatója szakította meg. „1998 óta ötvenmillió forintot költöttünk az óvoda és az iskola fejlesztésére" – kezdte. Elhangzott az is, hogy 2004 őszén központilag meghatározott tanulólétszámok szerint felső tagozatban 23 és 40, míg alsóban 21 és 34 közötti gyerekkel számoltak osztályonként – a minisztériumban. A minimumlétszám 65 százalékának kell megfelelni most ősszel ahhoz, hogy kiegészítő állami normatívához jussanak.

Csődöt jelenthetnének

Idén az 1. és az 5. osztályt vizsgálják: szeptemberben Máriakálnokon az ötödikeseknél az előírt tizenöt helyett mindössze nyolc gyerek lesz. A polgármester szerint az intézmény kicsontozott idei költségvetése is 58 millió forintot kíván. Tavaly már bekerültek az önhikis önkormányzatok közé, ám ez is csak 6 millió forintos többletbevételt jelentett. Kiszolgáltatott helyzetbe kerültek, az iskola önálló működtetésével csődöt kellene jelenteniük, ám alapvetően akkor sem változna semmi. Széles Sándor úgy látja, két lehetőségük maradt. Az első verzió szerint bezárják az iskolát, s minden tanuló egy szomszédos településre jár át: a legtöbben azonban ezt ellenzik. A másik megoldás szerint tagintézményként helyben maradnának. Megkezdték a tárgyalásokat oktatási intézményekkel: legvalószínűbb egy mosonmagyaróvári iskolával való megegyezés, de Halászit sem zárják ki. „Sajnos most is 35–40 gyerekünk Mosonmagyaróváron tanul, ezzel elveszítjük érveink egy részét" – hangzott el a tájékoztatón.

Molnárné Baksa Mária, az iskola igazgatója elmondta: országos mérési adatok bizonyítják, hogy intézményük jó néhány városi iskolánál jobb eredményekkel büszkélkedhet. 1982 óta 44 egykori tanulójuk szerzett diplomát. A kisiskolában tapasztalható egyéni bánásmód mellett is érveltek a pedagógusok, ráadásul szakos ellátottságuk is 96 százalékos Máriakálnokon.

Áldozatot kell hozni

A szülők hozzászólásai alapján könnyen leszűrhető, hogy kiállnának iskolájuk mellett. Egy apuka – némi politikai felhanggal – az intézmény megmaradásáért aláírásgyűjtésbe kezdene. „Jóérzésű szülő nem hagyja, hogy gyereke máshová járjon. Kevesen vannak, akik vinni-hozni tudják csemetéiket." Egy helyi képviselő szerint mindenkinek meg kell értenie, hogy nem az önkormányzat akarja bezáratni az iskolát.

Mint a kannibalizmus

A polgármester válaszában kifejtette: „A szülőket ebből a helyzetből kihagyták. Az aláírásgyűjtés nem valószínű, hogy eredményes lenne, ugyanis kevés helyen szolidárisak velünk. Olyan ez, mint a kannibalizmus: ahhoz, hogy az egyik intézmény életben maradjon, el kell vennie a másiktól" – mondta. Néhány anyuka azt kérdezte: egy tagintézmény mennyiben jelent megoldást, s mi a biztosíték arra, hogy gyermekük helyben végig tudja járni az általános iskolát? Széles szerint jogos a szülők félelme, ugyanis semmi nem szabályozza a két intézmény közötti jogokat és kötelességeket, ez kizárólag a megállapodástól függ. Esély van arra is, hogy a befogadó kissé háttérbe szorítja a tagintézményét, s a feltételrendszere is rosszabb lehet. Ezt az áldozatot azonban véleménye szerint meg kell hozni, hisz ebben a környezetben megtérülhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már csak az önrész hibádzik

Egymillió eurót nyert az Alsó–Szigetköz rehabilitációjára a Felső-Mosoni-Duna-táj Társulás. Tovább olvasom