Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Egyként szenvedtek a magyarok más nemzetekkel

Hogyan érintette az egykori Moson vármegyében élő népeket az első világháború? Erre ad választ a Hansági Múzeumban a nagy háború centenáriuma alkalmából nyílt gazdag időszaki kiállítás.
  
b
147 magyaróvári áldozatot követelt a háború, a mosoni emlékművön 120 név szerepel.
Az első világháború százéves évfordulóján az elmúlt hét végén a Hansági Múzeumban nyílt meg a március 1-jéig látogatható „Moson vármegye népei a nagy háborúban" című időszaki tárlat.

– Nem a hadtörténeti eseményeket szerettük volna újból elmondani, hanem annak bemutatására vállalkoztunk, hogy az egykori Moson vármegye népeit hogyan érintette a nagy háború – mutat rá Székely Zoltán múzeumigazgató. Egyébként páratlanul gazdag anyag gyűlt össze: a múzeumi tárgyak, dokumentumok helyi műgyűjtők ereklyéivel egészültek ki. A Kimlén és Bezenyén a témában rendezett tárlat néhány darabja (ezeken azt láthatjuk, hogy a horvát közösség is kivette részét a háborúból) is helyet kapott. További különlegesség, hogy a családi archívumokból is kerültek be képek, dokumentumok.

Székely Zoltán: A nagy háború helyi dimenzióját kívánjuk bemutatni.
Székely Zoltán: A nagy háború helyi dimenzióját kívánjuk bemutatni.


– Az első világháborúról rengeteg fénykép kering, sajnos nehéz ma már a rajtuk található személyek azonosítása. Ezért is örültünk, hogy a lébényi Nádasi Antal és a mosonszentpéteri Winkler Ágoston családjától kaptunk fotográfiákat, leveleket, hozzá leírással – magyarázza az intézményvezető.
A tárlat egyébként az első világégéshez vezető balkáni tűzfészek bemutatásával indít és a trianoni békeszerződéssel, valamint a háború áldozatainak tiszteletére emelt emlékművek felsorakoztatásával zárul.

Helyi embereket sorakoztat fel, akik hősiességükkel kitűntek. A Bezenyére nősült Wágner Vencel a boszniai háborúban halt hősi halált századosként. A magyaróvári Hörtl Ferenc alezredesi tisztségig küzdötte fel magát a Monarchia hadseregében. A mosoni Hoffner Edit vöröskeresztes ápolóként az egyedüli helybeli nő, aki harci cselekményben esett el. Katonaként szintén szép karriert tudhatott maga mögött a mosoni Kovács János, akiről még indulót is elneveztek. Frigyes főhercegnek is emléket állítanak.

A bunker és a lövészárok installációja mellett láthatunk katonai kitüntetéseket, egyenruhákat, emléktárgyakat, illetve a Monarchia és az orosz hadsereg fegyvereit a Schwarzlose géppuskától a cári tiszti saskáig.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Püspöki áldással

A szentmisét követően átadták a Hildegard Óvodában elkészült sóbarlangot is. Tovább olvasom