Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Egyidős szülővárosával

Kevesen mondhatják el magukról, hogy születésük napja egyben helytörténeti esemény is. Légrádi Lászlóné Kovács Rozália azonban igen: egyidős Mosonmagyaróvárral.
A napokban hetvenötödik születésnapját ünneplő asszony azóta is Mosonmagyaróváron él, jelenleg éppen a születésekor egyesült két település határán, a Városközpontban.

Rózsi néni nem tőlünk tudta meg, hogy ő a közös város első szülötte: az egyesítés egy korábbi jubileumán keresték meg és köszöntötték akkoriban. Lapunknak most elárulta: nagyon meglepődött ak-
kor, hiszen korábban fogalma sem volt arról, hogy éppen egyidős szülővárosával. Azóta is büszkén viseli a „Mosonmagyaróvár első szülötte" címet.

Az idős asszony gyermekkorától napról napra megélhette az egyesített városrészek átalakulását, fejlődését és összeépülését. Légrádi Lászlónét egy kis múltidézésre kértük, miként látta az elmúlt hetvenöt évben.

Légrádi Lászlóné – Kisudvar, Moson és a városközpont háromszögé- ben él éppen hetvenöt éve.
Légrádi Lászlóné – Kisudvar, Moson és a városközpont háromszögé- ben él éppen hetvenöt éve.

Rózsi néni mint mondja, a városban született, ám gyermekkorát – a már akkor is Mosonmagyaróvárhoz tartozó – Kisudvaron töltötte. Egészen kis gyermekként a családdal együtt sokat dolgoztak a földeken, azonban ha ritkán is, de bejártak a városba, így megtapasztalhatta, miként épül-szépül az egyesült Mosonmagyaróvár.

– Méretes hársfák szegélyezték a főutcát, a mostani Szent István király utat a korábbi Moson és Magyaróvár között. Az egyik legszembetűnőbb változás talán ezen a területen történt. Korábban itt csak az út egyik felén állt néhány ház, a másik oldalon szántóföldek voltak. Aztán egyszer csak kivágták a hársfákat és egymás után kezdtek emelkedni előbb a társasházak, majd a panelok. Míg végül teljesen összeért a két városrész – emlékszik vissza Légrádi Lászlóné.

Rózsi néni házasságkötése után költözött be Mosonba. Férjével az Ostermayer utcában építkeztek, s itt éltek több évtizeden át. Így folyamato-
san követhette e városrész kicsit ugyan lassabb üte-
mű – fejlődését is. Férje halálát követően aztán néhány éve kényszerűségből költözött a városközpont egyik panellakásába.

Városközpont – Rózsi néni végig követte, amint egybeépül a közös város és kialakul a városközpont, ahol jelenleg lakik.
Városközpont – Rózsi néni végig követte, amint egybeépül a közös város és kialakul a városközpont, ahol jelenleg lakik.

Mint mondja: kezdetben kicsit nehéz volt megszokni a családi ház után az emeletest, ám mára megszerette és felfedezte e városrész vonzó vonásait is.

„Nagyon sokat fejlődött, változott a város az elmúlt évtizedekben, több helyütt teljesen más képet mutat, mint akár csak ötven éve. Ugyanakkor sok helyen szinte semmit sem változott, megőrizték a régi szép épületeket, városképi elemeket.

„Szép város Mosonmagyar- óvár. Szeretek itt élni, van azonban még tennivaló. Sokat kellene javítani például az utak állapotán" – összegezte véleményét Mosonmagyaróvár hivatalosan is első szülötte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amikor az elterelés a megoldás

A mosonmagyaróvári DrogPont munkatársai szenvedélybetegeknek kínálnak támaszt és kiutat az alkohol, a nyugtatók és egyéb drogok csapdájából. Tovább olvasom