Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Egyhangú támogatás a kórháznak

Mosonmagyaróvár -Egyhangú döntéssel fogadta el a képviselő-testület a Karolina Kórház beszámolóját az intézkedési tervben foglaltak féléves végrehajtásáról.

Az egész évre tervezett 90 milliós megtakarításból a félév végére már mintegy 69 milliót sikerült elérni. A megváltozott finanszírozás miatt azonban a második félévben romolhat a helyzet.

Ezúttal is hosszas vita övezte a Karolina Kórház pénzügyi stabilitását célzó intézkedési tervről szóló napirendet a képviselő-testület csütörtöki ülésén.
A tavalyi hasonló időszakhoz képest 100 millió feletti a javulás.


Az év elején elfogadott program féléves végrehajtásáról számolt be az intézmény vezetése a testületnek. A kórház teljesítményadatai azt mutatják, hogy az aktív ellátás teljesítménye gyakorlatilag megegyezik a tavalyi év hasonló időszakával, míg a krónikus ellátásé mintegy 24,7, a járóbeteg-szakellátásé 12, a laboré 20 százalékkal nőtt. A költségvetési pozíciójavulás az éves tervezett összeghez viszonyítva jobb. A költségcsökkentés – bár struktúrájában némileg eltér a tervezettől – összességében teljesült, így a Karolina Kórház szállítók felé fennálló adósságállománya az első félévben nem nőtt, az intézmény működése finanszírozható volt, ami megfelel az önkormányzat elvárásának. A vállalt 90 milliós megtakarítás nagy része már az első félévben teljesült. A tavalyi hasonló időszakhoz képest 100 millió feletti a javulás. Egyes elemek tekintetében elmaradás tapasztalható a várthoz képest, de ezt túlnyomó részben kompenzálta a bérköltségek különböző intézkedések révén elért radikális csökkenése. Az áprilistól életbe léptetett finanszírozási változások kedvezőtlenül érintették a kórházat.

Az egészségügyi bizottság egyhangú szavazással fogadta el a kórházvezetés beszámolóját. Dr. Szalai Zsuzsanna (SZDSZ) elnök elmondta: az egész évre előirányzott 90 milliós megtakarításból az első félévben több mint 69 milliót sikerült elérnie az intézménynek. A képviselő szerint a második félévben lényegesen romlik a finanszírozás, ezért a testületnek a kórházzal kapcsolatban el kell gondolkodnia arról, hogyan tovább. Nyitrai József (Labe) ezúttal is hosszasan sorolta kétségeit és kifogásait az intézménnyel kapcsolatban. A képviselő pontosabb és számára átláthatóbb elszámolást szorgalmazott. Dr. Nagy Lajos (MSZP) szerint a kórház nagy lépéseket tett és jó irányba indult el a gazdasági helyzete stabilizálásában. Németh Sándor (MDF) elmondta: Nyitrai József megint kibeszélt a frakcióból, a kormányzó koalíciónak más a véleménye. A kórház és az önkormányzat mindent megtett, ami az erejéből telt, az intézkedések meghozták a várt eredményt. Most már a kormányzaton a sor, hogy javítsa az intézmény finanszírozását. Dr. Árvay István (Fidesz) hangsúlyozta: a képviselő-testület rákényszerítette a kórházvezetést erre az intézkedési tervre, ők pedig végrehajtották azt.

Németh Sándor (MDF)
Németh Sándor (MDF)

Dr. Tóásó Gyula (MSZP) azt szorgalmazta, hogy a kórház működtetésében a kistérség települései is részt vállaljanak. Tarthatatlan ugyanis, hogy a finanszírozásban csak Mosonmagyaróvár vállal részt. A képviselő szerint egy felsőbb szabályozás hozhatna megoldást erre a problémára.

Dr. Tóásó Gyula (MSZP)
Dr. Tóásó Gyula (MSZP)

A képviselő-testület végül egyhangú döntéssel fogadta el a kórház pénzügyi beszámolóját. 

Nyitrai József (Labe)
Nyitrai József (Labe)


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felborult egy mikrobusz Mosonmagyaróvár térségében

Felborult egy mikrobusz az M1-es autópályán Budapest irányában, Mosonmagyaróvár térségében péntek… Tovább olvasom