Kisalföld logö

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Egyezség vagyonról, területről

Hosszas tárgyalások, egyezkedések után végre megegyezett egymással Mosonmagyaróvár és a különvált Mosonudvar önkormányzata a terület- és vagyonmegosztásban.

Az erről szóló dokumentumot tegnap délután rendkívüli ülésen fogadta el a két település képviselő-testülete és írták alá azt a polgármesterek. Mint ismert, a két település hónapok óta osztozkodott vagyonon, területeken, mígnem a város képviselő-testülete tavaly decemberben elfogadta azt az ajánlatot, amire aztán az önállóvá vált falu is rábólintott. Ebben összesen 125 hektáros területet ajánlott fel a város, ami tartalmazza a korábban vitatott, a községgel szembeni, a 86-os főút túloldalán lévő ipari területe-
ket is.

A vagyon megosztását viszont nehezítette, hogy a mosonmagyaróvári önkormányzatnak négy úton és két beépítetlen területen kívül nem volt más tulajdona Mosonudvaron. A város 27,1 milliárdos nettó vagyonából azonban létszámarányosan 393 millió forint illette meg a települést.

Az osztozkodás végére aztán a tegnapi aláírással pont került. Így egyebek mellett az új település megkapott 20 millió forintot, üzletrészt az Aqua Kft.-ből, két beépítetlen területet, két lakást a hozzá tartozó parkolóval az Erzsébet téren, a mosonudvari szennyvízhálózatot, számítástechnikai és irodai eszközöket, valamint a különválás költségeit is.

Rinczki Lajos, Mosonudvar és Nagy István, Mosonmagyaróvár polgármestere tegnap aláírták a terület- és vagyonmegosztásról szóló megállapodást. Fotó: Méhes Ákos
Rinczki Lajos, Mosonudvar és Nagy István, Mosonmagyaróvár polgármestere tegnap aláírták a terület- és vagyonmegosztásról szóló megállapodást. Fotó: Méhes Ákos


Történelmi pillanat ez a mai, hiszen egy új település született – jelentette ki a megállapodás aláírását követően Nagy István, Mosonmagyaróvár polgármestere. – Akkor is így van ez, ha Mosonmagyaróváron Újudvart (Mosonudvart) még nem érezzük újnak, ha kissé saját gyermekünknek is tekintjük, aki felnőve arra kért bennünket, hogy engedjük el a kezét. Akkor is, ha ez a kézelengedés nem is volt olyan egyszerű, nem egészen önként történt. De beláttuk, hogy az elszakított szálak csak hivatalosan távolítanak el bennünket, láthatatlanul továbbra is összekötnek – hangsúlyozta Nagy István.

Ezt a kötődést erősítette meg Rinczki Lajos, Mosonudvar polgármestere is, aki szerint azért is történelmi pillanat a megállapodás aláírása, mert mostantól elhárult az akadály mindkét település fejlődése elől. A polgármester köszönetét fejezte ki mindazoknak, aki az elmúlt időszakban segítették Mosonudvar leválását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szlovák embercsempészek vitték a koszovói albánokat

Közös járőrözést tartottak a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság határrendészeti és közbiztonsági… Tovább olvasom