Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Egyéves az összevont orvosi ügyelet

Az elmúlt egy év tapasztalatai alapján jól működik a felnőtt és gyermek összevont háziorvosi ügyelet Mosonmagyaróváron. Sokan azonban indokolatlanul, többnapos vagy -hetes panaszokkal keresik fel az ügyeletet.
A múlt év elejétől működteti az Oxytrans Kft. a háziorvosi ügyeletet Mosonmagyaróváron. Az addigi helyi szolgáltató cég ugyanis nem vállalta tovább ezt a feladatot. Változott az is, hogy már nincs külön gyermekügyelet, felnőttháziorvosok látják el a kicsiket is. Ez a kezdeti időszakban okozott némi aggodalmat a városban, ám az egyévnyi tapasztalat azt mutatja, jól működik a szolgáltatás ebben a formában.

Összességében 6134 beteg kereste fel tavaly a városi ügyeletet – tudtuk meg dr. Gregorovics Istvántól, az Oxytrans Kft. ügyvezető igazgatójától. Elmondta: a betegek közel hetvenöt százalékát a rendelőben látták el, mintegy húsz százalékukat pedig lakáson vagy más helyszínen. Az ügyeletet felkeresők öt százalékánál pedig elegendő volt a telefonos tanácsadás. Az ügyvezető kiemelte: az elmúlt évben az ügyeleten ellátott 2065 gyermekből csupán hetvennyolcat, azaz alig három százalékukat kellett sürgősséggel kórházba utalni. Ez azt jelenti, hogy minden negyedik napra jutott egy ilyen eset. Ebből is látszik, hogy az ügyeletben dolgozó háziorvosok megfelelően el tudják látni a kicsiket is.

Egyéves tapasztalat: tavaly összesen 6134 beteg kereste fel a városi ügyeletet.
Egyéves tapasztalat: tavaly összesen 6134 beteg kereste fel a városi ügyeletet.

– Az ügyelet sürgős esetek ellátására való. Nagyon sokan összekeverik az orvosi rendeléssel. Így általában hétvégente rendelésként használják ezt a szolgáltatást, mivel hétköznap nem volt idejük elvinni a gyereket orvoshoz. Az ügyelet azonban csak tűzoltásra való, addig is, míg nincs háziorvosi rendelés. Emellett tanácsadás céljából is hívhatják a betegek az ügyeletet – emelte ki dr. Gregorovics István. Hozzátette: a betegek – különösen a gyermekek – között nagyon sokan indokolatlanul veszik igénybe az ellátást. Például azért, mert lázas a gyermek, sokat sír vagy a gyermekorvos nem írt antibiotikumot, bár az anyuka szerint kellett volna.

A betegek egy része még mindig többnapos vagy -hetes panaszokkal, sürgősségi ellátást nem igénylő kórképekkel érkezik arra számítva, hogy az ügyeleten nem kell annyit várni az orvosra, mint a háziorvosa rendelésén. Szerencsére a gyógyszerfelíratás céljából érkezők száma az elmúlt egy évben csökkent. Előfordult azonban olyan eset is, amikor egy fiatal nő azért hívta az ügyeletet, mert letört a műkörme. Az ügyvezető hangsúlyozta: noha az ügyelet kizárólag sürgősségi esetekre való, nem küldenek el senkit. Előfordulhat azonban, hogy míg egy lázas betegnél van kint az orvos, ezért nem jut el időben oda, ahol tényleg sürgős ellátására szorul valaki.

Dr. Gregorovics István elmondta: idén szeretnék megvalósítani a közös diszpécserszolgálatot a mentőkkel. Így minden hívás egy központi számra fut majd be, ahol a szakember eldönti, hogy mentőt vagy ügyeletes orvost kell küldeni, esetleg elegendő a telefonos tanácsadás. Így jóval hatékonyabban működhet a rendszer, jelenleg ugyanis gyakorta előfordul, hogy pánikhelyzetben egyszerre hívják a mentőket és az orvost is, így mindkét egység ugyanahhoz a beteghez vonul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy motor árából kezdtek el építkezni

A várbalogi templomba közel negyven hívő jár vasárnaponként, utoljára tíz éve újították fel. Kevesen tudják, hogy több mint egy évtizedig készült.
Tovább olvasom