Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Egyetlen kiút a gazdaság bővítése

Mosonmagyaróvár - Nagyobb bevételek tervezésével, kiadások csökkentésével, feladatok elhagyásával hozták egyensúlyba a város idei költségvetését. Az ellenzék szerint nem reálisak ezek a számítások, a kormányzó koalíció viszont állítja, tartható a büdzsé.
Januárban tárgyalta első olvasatban Mosonmagyaróvár képviselő-testülete az önkormányzat idei költségvetés-tervezetét. Akkor a pénzügyi mérleg nem volt egyensúlyban, a bevételi és kiadási oldal között 280,714 millió forint volt a különbség.

A hiánycsökkentés érdekében egyebek mellett a városüzemeltetésre szánt keretből kivették a fejlesztésre tervezett 50 millió forintot, a gázenergia-költségek keretét 44 millióval csökkentették, a sportra és a lakóházak karbantartására 5–5 millióval terveztek kevesebbet. Az iparűzési adóból ugyanakkor 78,215 millióval, a kistérségi kapcsolatokból pedig mintegy 8,8 millióval több bevételre számítanak. A fejlesztési költségeket is csökkentették. Így például a lakóházak felújítása előirányzat 60 millió forintról 45 millióra változott, az intézményfelújítási keret a tervezett 75 millió helyett 60 millió lett, az ingatlanok megvásárlására előirányzott 25 milliót törölték. Az ingatlanértékesítésekre betervezett összeget pedig 86 millióval növelték. A költségvetés kiadási főösszege így 10,732 milliárd, míg a bevételi 9,445 milliárd, így a hiány 1,286 milliárd forint. A hiány finanszírozására az önkormányzat igénybe veszi az elmúlt évre engedélyezett beruházási célú hitelkeret maradványát, ami 218,28 millió forint, valamint 750 millió folyószámlahitelt és 318,49 millió fejlesztési célú hitelt vesz fel. Emellett a gazdálkodás likviditásának biztosítása érdekében 1,15 milliárd forint folyószámla-hitelkerettel számol az önkormányzat.

Kovács Gergely (MSZP) a szocialista frakció kifogásait ismertetve elmondta: az általános tartalékra elkülönített összeg kevesebb, mint tavaly, a betervezett ingatlaneladások és a többlet iparűzésiadó-bevétel nem reális, a gázenergia-keret drasztikusan – a tervezett összeg közel felével – csökkent. A képviselő szerint ez nem megalapozott, kifogásolta továbbá a városüzemeltetési keret 50 milliós csökkentését, valamint hogy az intézményfelújítási keret sem volt még ilyen alacsony. A szocialisták emiatt nem támogatták a költségvetést. Dr. Árvay István (Fidesz) elmondta: a tervezett megtakarítások és bevételek reálisak. A városüzemeltetési keret csökkentése nem veszélyezteti a színvonalat. A VÜF 280 milliót kap ebben az évben erre a célra, ami több a korábbi összegnél. A cég igénye ennél magasabb volt, ám az nem tekinthető reálisnak. Mindemellett további 20 milliós megrendelést kap még a VÜF. Az intézményfelújításra tervezett 60 milliós keretösszeg valóban kevés, ám emellett 45 milliót biztosít a város az új mentőállomás építésére is. A képviselő hozzátette: a költségvetés készítésekor figyelembe kellett venni, hogy belépett egy új intézmény, a kórház, ami állandó finanszírozásra tart igényt. A hitel- és kamatfizetések nagyon leszűkítették az önkormányzat mozgásterét, a gazdaság fellendítése a város számára az egyetlen kiút.

Szentkuti Károly (SZDSZ) szerint ez egy virtuális költségvetés, az ország gazdasági helyzete egészében átírhatja ezt a tervezetet. Éppen ezért fel kellene készülnie az önkormányzatnak egy válságköltségvetéssel erre az esetre. Dr. Nagy István a szükség költségvetésének nevezte az előterjesztést, mivel az anyagi lehetőségek nem engednek nagy mozgásteret. Az alpolgármester szerint a felelősség országos és helyi szinten mindkét oldalt terheli. Egyetlen lehetőségük az adóbevételek növelése, ezt azonban nem a terhek emelésével kell elérni, hanem az önkormányzatnak olyan feltételeket kell teremtenie, amik vonzóvá teszi a várost a letelepedni kívánó vállalkozásoknak.

A képviselők végül 14 igen, 6 nem szavazat és 1 tartózkodás mellett elfogadták a város idei büdzséjét. (A tanácskozás további témáira lapunkban később visszatérünk.)

Olvasóink írták

  • 1. pancser 2009. február 28. 16:05
    „Az ellenzéknek sok mindent mondhatnék, bizony a sok hitel és kamattörlesztés az ő művük. Kovács és Szentkúti urak jobb lenne ha a fű alatt közlekednének. Csak egy dolgot említek. Egy csomó pénzt elbaltáztak a Sportcsarnokra. Az lenne az igazi tragédia Mosonmagyaróvárra, ha nincsen hatalomváltás a városban és neki álltak volna építeni. A Sportcsarnokkal Mosonmagyaróvár csődbe jut. Ki nem felejtsem a másik dicső tettüket, iszonyú pénzt belenyomtak a kórházba, az üzemeltetés költségeit meg elvették. Az összes városi szoci vezér a liberálisokkal együtt egy karámnyi Mekk Elek, olyanok mint a főnökük GYF.! Viszont sikeres a vállalkozói körük, bizony a tudás domborodik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Intézkedési terv a folyók védelmére

Szigetköz - A Dunán az árvízlevezetést javítanák, a Mosoni-Dunán a partokat és az átjárhatóságot… Tovább olvasom