Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 4°C

Egyetemi óvodából vendéglakások

A magyaróvári várhoz tartozó minden építményt felújítanának a tervek szerint. Így a Vár közben lévő szolgálati lakásokat, a várkapitányi épületet és az egykori egyetemi óvodát is.
Amint arról a Kisalföldben már beszámoltunk, előzetes koncepció készült a vár és környéke rendbetételére. A becslések szerint mintegy másfél milliárdos beruházást pályázati támogatással valósítaná meg a helyi egyetemi kar és a város. Lapunkban sorra vesszük az egyes elemekre készült elképzeléseket.

A vár területén több olyan, önmagában építészeti értéket nem képviselő, de az egyetem, illetve a műemléki vár részét képező épület áll, amelyek felújítása, funkcióváltása szintén megoldandó. Így a várhíd melletti szolgálati lakásokat befogadó és a Vár közben álló épület, továbbá a Vár-tó melletti, használaton kívüli egykori egyetemi óvoda sorsa is.

A Vár közben található épület elhelyezkedésénél fogva alkalmas lenne információs központ, turisztikai eligazító, kerékpárkölcsönző funkciókra – magyarázza dr. Vér András, a program kari felelőse. Mint mondja: az épület közvetlenül csatlakozik az Eurovelo-6 nemzetközi kerékpárúthoz.

Az itt kiépítendő megállóhely nem csupán a várhoz és az egyetemhez kapcsolódna, hanem a magyaróvári belvároshoz, illetve a rekonstruált Malom-ági Lajta-szakaszhoz is. Az idegenforgalmi központ hiánypótló létesítmény lenne a városban.

A Vár-tó melletti egykori óvoda épülete – ami az utóbbi évtizedekben a kertészeti tanszéknek adott helyet – már elhelyezkedéséből eredően is kitűnő lehetőséget biztosít az egyetem és a város számára reprezentatív vendéglakások, vendégszobák kialakítására.

A rekonstrukciós elképzelések között szerepel a várkapitányi épület felújítása is. Ez a nyolcvanas évekbeli átépítése óta kizárólag oktatási, kutatási célokat szolgál. Elhelyezkedésénél és történeti szerepénél fogva ugyanakkor ennél sokkal többre hivatott. A várkapitányi épület a vár kertjének markáns része.

A többi épülethez képest ez jó állapotúnak mondható, hibái viszonylag kis költséggel javíthatók. Központi helye a vári épületegyüttesnek: aulatere megnyitható lenne a látogatók előtt, inter- aktív módon bemutatható volna az intézmény működése, kutatási eredményei.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aggódnak a szakképzésért

Az MSZP szerint aggodalomra ad okot, hogy sem a pedagógusok, sem a szülők nem tudják, miként… Tovább olvasom