Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 0°C Még több cikk.

Egyetemi képzés májustól uniós keretek között

Az uniós csatlakozás után várhatóan felértékelődik a mezőgazdaság s vele az agrárképzés is új dimenziókba kerül. A határok megnyitása után bővülnek és egyszerűsödnek a nemzetközi képzési és kutatási lehetőségek.
Már idén fokozott szlovákiai érdeklődésre számít a Nyugat-Magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári kara is. Sok csallóközi mezőgazdász büszkélkedhet azzal, hogy Európa egyik legrégibb felsőfokú agrárintézményében szerezte oklevelét. A 185 éves mosonmagyaróvári alma mater már eddig is sok külhoni magyar diplomást bocsátott ki, májustól pedig már a szlovákiai diákok is ugyanolyan, állami finanszírozású képzésben vehetnek részt és ugyanazokat a juttatásokat vehetik igénybe, mint az anyaországiak.

Harminc éve fogadnak külhoniakat

A mosonmagyaróvári agrárkar már az 1970-es években elkezdte a külhoni magyar hallgatók képzését. 1975 és 1980 között tizenheten végeztek a Lajta partján. A határon túliak képzésének második hulláma a kilencvenes években indult újra. A kar 1992-ben a dunaszerdahelyi önkormányzattal és az ottani mezőgazdasági szakközépiskola vezetőivel megállapodva kihelyezett, négyéves, főiskolai szintű képzést indított a szlovákiai városban. A mezőgazdasági mérnöki képzés levelező tagozaton, költségtérítéses formában indult. A kar oktatói egészen 1997-ig Dunaszerdahelyen tartották a konzultációkat. A hallgatók tandíja azonban nem fedezte a kiutazás költségeit, ezért az előadásokat Mosonmagyaróvárra helyezték vissza.

Főiskolai formában 1999 óta nem indítottak új évfolyamot. Így nappali tagozaton 1995-től összességében 27 felvidéki, illetve csallóközi, 19 erdélyi, valamint 2–2 kárpátaljai és újvidéki hallgató végzett Óváron. A dunaszerdahelyi kihelyezett képzésben négyéves főiskolai levelező tagozaton 72 csallóközi magyar szerzett diplomát, míg a hatéves egyetemi tagozaton négyen, a hároméves kiegészítő képzésben pedig tizennégyen végeztek az elmúlt nyolc évben. A nappali tagozatosok 1997-ig ösztöndíjasnak számítottak, így nem kellett a képzésért fizetniük. Ezután már nem minden hallgató kapott ösztöndíjat.

Most még huszonnyolcból csak öt

A kar jelenlegi huszonnyolc nappalis, határon túli hallgatója közül öten járnak az államilag finanszírozott képzésre. Összesen hatvannégy külhoni diákjuk közül csupán négyen nem csallóköziek. A kihelyezett képzésben nagy változást jelent majd az uniós csatlakozás, hiszen májustól a felvidéki jelentkezők is megjelölhetik az államilag finanszírozott képzést, így nem lesz különbség a határon túli és a magyar állampolgárságú hallgatók finanszírozásában. Eddig ugyanis a külhoniak csak költségtérítéses képzésben vehettek részt, így azon túl, hogy tandíjat fizettek, számos egyéb juttatásra sem voltak jogosultak.

Akik már kipróbálták

Tavaly vehette át a patinás múltú egyetem agrármérnöki diplomáját a dunaszerdahelyi Andrássy László, a szlovákiai Új Szó című lap kertészeti rovatának munkatársa is. A fiatalember másoddiplomás képzésre jelentkezett, és eddig jól vette az akadályokat.

Az egyetlen problémaként a szemeszterenkénti 90 ezer forint előteremtését jelölte meg, amit – bár sikerült elhelyezkednie – frissdiplomásként csak szülői segítséggel tud kifizetni. A szeptembertől nappali tagozaton tanulókat a pénz előteremtése nem aggasztja majd, hiszen ha állami finanszírozású képzésen vesznek részt, a költségtérítés számukra megszűnik.

Egyértelműen a mosonmagyaróvári intézményt ajánlja az agrártudományok iránt érdeklődő szakközépiskolásoknak Miklós Szabolcs is, aki 2001-ben vehette át agrármérnöki oklevelét.

– Az iskola nagyon jó képzést nyújt, rengeteg külföldi tanulmányútra van lehetőség, végzett mérnökei szakmai megbecsülésnek örvendenek – sommázta az előnyöket Szabolcs, aki a bábolnai takarmánykeverékek szlovákiai forgalmazójánál helyezkedett el. Nem szakította meg a kapcsolatát az alma materrel azóta sem. Jelenleg ugyanis másoddiplomázik, sőt, utána szeretne doktorálni is.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három évtized a tűzvonalban

Harminckét éves szakmai pályafutása után tegnap vonult nyugdíjba Tukovics János, Mosonmagyaróvár… Tovább olvasom