Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Egyetemi integráció más módon?

A mosonmagyaróvári egyetemi kar dékánja a nyugat-magyarországi felsőoktatási intézmények jelenlegi integrációjának újragondolását javasolja. A mosonmagyaróvári–győri integráció lehetőségét szintén vizsgálják.

Dr. Ördög Vince, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karának vezetője érdeklődésünkre elmondta: valóban mérlegelik az egyetemi integrációs keretek újragondolását. A győri Széchenyivel való együttműködést földrajzi közelsége okán vizsgálják.

– A Nyugat-Magyarországi Egyetem mellett szól a négy agrárkar által kialakítható közös képzési szakok lehetősége. A mosonmagyaróvári–győri integráció ugyanakkor a közel kétszáz éves hagyományok és az új lehetőségek, gondolatok ötvözését jelentené. A győri egyetem gazdagodna mintegy félszáz tudományos fokozattal rendelkező óvári oktatóval és két doktori iskolával. Az Oktatási Minisztérium helyettes államtitkára egyébként azt válaszolta érdeklődésemre, hogy nem érte váratlanul e felvetés – jelentette ki dr. Ördög Vince.

Amint a dékán szavaiból kitűnt: a két és fél éve létrehozott és változatlan formában működő integráció újragondolását kezdetektől fogva országszerte szorgalmazzák a leginkább érintett karok. Az Agrárdékánok és Főigazgatók Kollégiuma például már két állásfoglalásban is jelezte aggályait. Így azt is, hogy szaktárcájuk, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium támogatja az agrárkarokat, de csakis külön alszámlákon keresztül. Ezért hozták létre például Óváron is az agrártudományi centrumot. Az integráció előtti időszakkal szemben ma minden egyetemnek csupán egy számlája van, így a karok gazdasági és jogi önállóságuk részleges feladásával léptek integrációra. Ez utóbbi is újragondolásra szorul a felsőoktatási törvény módosításakor.
– Mosonmagyaróvár és Sopron kapcsolattartását nehezíti a száz kilométeres távolság, ami legalább másfél órás utazgatást igényel. Győrtől ugyanakkor 39 kilométer és fél óra választ el bennünket. Logikusan velük – esetleg más csatlakozóval is – igazi univerzitást, szoros integrációt lehetne létrehozni, persze csakis a kölcsönös előnyök alapján. Egyébként a szombathelyi Berzsenyi-főiskola és a Nyugat-Magyarországi Egyetem vezetői szándéknyilatkozatot küldtek a napokban az oktatási tárcának, miszerint jövőbeni együttműködésüket integrációs keretekben képzelik el. Ez pedig tovább bonyolítja a Széchenyi István Egyetem létrejöttével kialakult új helyzetet – tette hozzá a dékán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halált okozott a felelőtlenség

Nagy a fájdalom a jánossomorjai Horváth családban. Legkisebb gyermekük esett áldozatul egy, a fiuk… Tovább olvasom