Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Egyelőre nem lesz települési adó

Két tartózkodás mellett fogadta el a képviselő-testület legutóbbi ülésén a város jövő évi költségvetésének koncepcióját. A tervezetben kevés a konkrét szám.
Mosonmagyaróvár költségvetése tervezésének fő szempontja, hogy a kötelezettségek finanszírozhatók legyenek. A koncepció szerint a 2015-ben várható változások több adónemet érintenek, ám ezek többnyire várhatóan az önkormányzatnál csak közvetetten jelentkeznek. Közvetlenül érintheti viszont a büdzsét a helyi adózásról szóló törvény módosulása, az önkormányzatok adóztatási mozgásterének bővülése érdekében. A központi tervek szerint a helyi adók mellett úgynevezett települési adókat is bevezethet az önkormányzat.

A napirend tárgyalásakor több ellenzéki képviselő is kifogásolta, hogy a települési adó lehetősége bekerült a koncepcióba. Árvay István polgármester kifejtette: jelenleg nem gondolkodnak ennek a bevezetésén, mivel várhatóan nem csökken lényegesen a normatív támogatás mértéke. – Csak abban az esetben vetődne fel ennek a lehetősége, ha az elvonás a célok megvalósítását veszélyeztetné – fogalmazott a polgármester.

Az állami támogatások várható módosulásáról nincs szó a koncepcióban, mivel a jövő évi központi költségvetési törvényjavaslat még nem volt ismert a készítésekor. Mivel azonban jelentős feladatmódosulással, struktúraváltással nem számolnak, így várhatóan az állami támogatás szerkezete sem fog eltérni nagymértékben az ideitől.

A 2015-ös költségvetés alapvetése az intézmények biztonságos működése mellett a gazdaságosság, a megbízhatóság és a kiszámíthatóság. Emellett a város bevételeivel takarékosan kell gazdálkodni, biztonsági tartalékot is létrehozva. Fő cél, hogy az adósságátvállalással elért biztonságos likviditási helyzetét megtarthassa az önkormányzat.

A költségvetés összeállításánál fontos szempont lesz, hogy létszám az adott feladatra csak akkor tervezhető, ha a személyi juttatás és járulékai rendelkezésre állnak. Jövőre is kiemelt feladat lesz a városi intézményi épületek állagmegóvása, a felújítások folytatása. Ugyancsak folytatnák a védett épületek, illetve a panelek korszerűsítésének támogatását. Az önkormányzat 2015-ös költségvetésében ismételten elkülönítik a sportcsarnok építéséhez szükséges önerőt, amit a képviselő-testület idén 202 millió forintban határozott meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra lehet pályázni az iparosdíjra

Valamennyi vállalkozás számára ismét kiírják „Az év iparosa”, „Az év… Tovább olvasom