Kisalföld logö

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Egyelőre nem kényszer a településadó sehol

Nem kívánják tovább terhelni a lakóikat a Mosonmagyaróvári járás települései. Ezért egyelőre nem élnek a törvény adta lehetőséggel, hogy települési adót rójanak ki.
2015. január 1-jétől az önkormányzatok helyi, valamint települési adókat vezethetnek be bármely adótárgyra. Amint arról a Kisalföldben írtunk (2015. február 1., „Több adóerő, kevesebb támogatás” címmel), Mosonmagyaróvár nem számol ilyen adó bevezetésével. A térség többi településén is érdeklődtünk e témában. Körkérdésünkből kiderült: vagy eleve nem is tárgyalt az új adónemről a testület, vagy ha igen, akkor azt elvetették.

Jánossomorján tavaly decemberben úgy döntött a képviselő-testület: nem változtat a helyi adókon, így újat sem szabnak ki. Úgy határoztak azonban, az év végéig felülvizsgálják adópolitikájukat, hogy megalapozottan dönthessenek a törvény szerint egyedül ekkor lehetséges változtatásról – kaptuk a tájékoztatást a kisváros vezetésétől. Úgy tudjuk, decemberben az idegenforgalmi és kommunális adó esetleges jövőbeni megváltoztatása merült fel. Ezzel a méltatlan és szabálytalan albérlet- és munkásszállás-kiadások ellen lépne fel a város.

Sok helyütt eleve nem is merült fel a fenti adó kérdése. Eller Gizella kimlei polgármester megjegyezte: „Nem tárgyaltuk a települési adók ügyét, mivel nálunk évek óta létezik már építmény- és telekadó, ami elég nagy terhet ró a lakosságra, nem szeretnénk ezt tovább fokozni.” Hasonló meggondolásból nem vezették be Újrónafőn és Várbalogon, ahogy azt dr. Dudás Eszter kirendeltségvezetőtől tudjuk. „Lakosságunk erősen idősödő, kevesebb az aktív kereső. Ezért szociális megfontolásból sem támogattuk az új adónemet” – osztotta meg véleményét Csaplár Zoltán mecséri polgármester.

Hegyeshalomban a települési adó kérdése a pénzügyi bizottságig jutott el és ott elvetették. A már bevezetett adónemeket pedig a korábbi mértéken viszik tovább.

Ugyanakkor bíznak benne, az elindult új beruházások által az iparűzési adó összege növekedni fog. Ez pedig többletbevételt jelentene. Ennek terhére vállalhatnának többletkiadásokat. A jelenleg négyezer forintos kommunális adót sem emelték fel a 2002-es bevezetés óta.

Rajkán az új taksa elvetését Kiss Vince elöljáró a tisztázatlan jogi helyzettel indokolta, mondván, hogy nem látták előkészítettnek a bevezetését. Hozzátette: a faluban jól kialakult, stabil adórendszer működik, és remélik, hogy a gazdasági helyzet nem teszi szükségessé az újabb bevezetését.
Kisbodakon Timár Gábor megbízott faluvezető szerint a március 29-i időközi választás után lehet aktuális az adónemről való egyeztetés.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A ˝zsidó˝ ma már nem szitokszó

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke legutóbbi… Tovább olvasom