Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Egyelőre marad a felmart úttest

Tavaly felmarták a Kossuth Lajos utca burkolatát. A marás előtt sem volt tökéletes, ám utána katasztrofális lett több olvasónk szerint is. A biciklisek, robogósok a felezővonal felé kényszerültek.
Felmarták még tavaly októberben a Kossuth Lajos utca aszfaltját, azóta a biciklisek 60–80 centiméterrel beljebb kényszerültek a felezővonal felé, amit az autósoktól vesznek el. Ezzel korábban már foglalkoztunk, amikor is azt a választ kaptuk az útkezelő társaságtól, hogy a vízen való felúszás (aquaplaning) miatt kellett felmarni a burkolatot. Olvasóink szerint az egyébként széles úttesten a biciklisek közlekedése a balesetveszélyen túl lassítja a forgalmat.

„Ahogy korábban is jeleztük, a 86-os főút Mosonmagyaróvár belterületi szakaszán, a Kossuth Lajos utcában a nagy forgalom hatására kialakult nyomvályúk miatt a csapadékvíz megállt, ilyen esetben úgynevezett aquaplaning (vízen való felúszás) jelenség lép fel, amely hatására megszűnik a jármű kerekeinek tapadása, ezzel balesetveszélyes helyzetek alakulhatnak ki.

A felújítás nem lenne elég – a helyhiány miatt régóta tervezett elvezető út jelentene megoldást, ami után az utca már nem a 86-os út bevezetőszakasza lenne.
A felújítás nem lenne elég – a helyhiány miatt régóta tervezett elvezető út jelentene megoldást, ami után az utca már nem a 86-os út bevezetőszakasza lenne.

A vízelvezetés biztosítása a nyomvályúk szintbe marásával, profiljavításával megtörtént, a csomópontokban a teljes felület lemarására volt szükség, mivel ott több irányból is nyomvályús felület alakult ki. A gépjárművek kerekei által előidézett vízfelverődés, amely a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak is kárt, kellemetlenséget okoz, a burkolat szintbe hozásával megszűnt.

Ez a megoldás persze – ahogy korábban is jeleztük – más kellemetlenségeket okozhat a bicikliseknek. Mérlegelnünk kellett, így amellett döntöttünk, hogy a gépjárműforgalom jóval nagyobb ezen a szakaszon, így a nyomvályúk miatt nagyobb volt számukra a balesetveszély. Az útszakasz felújítását természetesen szeretnénk elvégezni, de ehhez jelentős külön forrásra lenne szükségünk, arról sajnos nincs információnk, hogy ez mikor válik biztosítottá számunkra" – nyilatkozta megkeresésünkre a Magyar Közút Nonprofit Zrt. nevében Pécsi Norbert Sándor szóvivő.

Sajnos a bicikliút építése a Kossuth Lajos utcában kivitelezhetetlen: nincs hozzá elég hely. Ennélfogva az útburkolat felújítása csak egy félmegoldást jelentene a biciklisek s az autósok számára is. A fő megoldás az lehetne, ha a régóta tervezett elvezető út megépülne, aminek eredményeképpen az utca már nem a 86-os főút bevezetőszakasza lenne, azaz jóval kisebb lenne a forgalom.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrkézen a traktormaffia?

Elfogott az osztrák rendőrség két román férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy ők loptak el több… Tovább olvasom