Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 7°C Még több cikk.

Egyelőre két sávon gyorsabb

Hazánk uniós csatlakozását követően gyorsabbá válik ugyan az átkelés, de nem szűnik meg az ellenőrzés. A régió határőrizeti kirendeltségeinek összevonásával pedig egy olyan rendszert építenek ki, amivel nagyobb figyelmet fordítanak a zöldhatár őrzésére.
Tavaly január óta, szakértőket is bevonva hetente többször egyeztetnek az osztrák és a magyar határőrizeti szervek a hegyeshalmi határellenőrzés május 1. utáni mikéntjéről. Amint azt Újszászi Zsolt őrnagy, a hegyeshalmi határforgalmi kirendeltség vezetője a Kisalföldnek elmondta: a több mint egy éve tartó egyeztetések során sikerült egy olyan rendszert kidolgozni, amivel májustól gyorsabb lehet az átkelés, ám továbbra sem szűnik meg az ellenőrzés.

Vám nem, útlevél-ellenőrzés igen

– Az EU-csatlakozást követően a határátkelő személyforgalmi ellenőrzése alapjaiban nem változik, csak a schengeni csatlakozás nyomán. A vámkezelés ugyan megszűnik májustól, ám az ellenőrzés megmarad. Az elsődleges szempont a biztonság mellett az uniós tagországok állampolgárai számára a gyors átkelés megteremtése lesz. A tervek szerint Hegyeshalomnál két sávot jelölünk ki, ahol egy úgynevezett „egymegállásos könnyített ellenőrzést" végzünk a tagországok állampolgárainak esetében. A többi sávon marad a szigorú kontroll.

– A könnyített ellenőrzés egyébként már tavaly április óta működik. Eszerint az Európai Unió állampolgárai a személyazonosságuk, illetve az úti okmány hitelességének megállapítása után továbbmehetnek. Egy megállással ez csupán néhány másodpercet vesz majd igénybe, így szinte folyamatosan haladhat a sor.

A szúrópróbaszerű szigorúbb ellenőrzések persze ezután sem maradnak el. Tévhit, hogy az uniós csatlakozást követően szabadon átjárhatóak lesznek a zöldhatárok. Ez még a schengeni egyezmény országaiban sincs így.

Összevonják a kirendeltségeket

– Egy szervezetkorszerűsítési folyamat indult meg a közelmúltban, s ennek keretében a régióban lévő kirendeltségeket összevonják. Az így létrejövő mosonmagyaróvári határrendészeti kirendeltség tömöríti majd a hegyeshalmi határforgalmi és határőrizeti, valamint a mosonmagyaróvári és a jánossomorjai kirendeltséget. Az első időben a hegyeshalmi átkelő lesz a kirendeltség székhelye, majd a tervek szerint a felújítás után a mosonmagyaróvári határőrlaktanya.

Létszámleépítés nem várható

A csatlakozást követő változások miatt létszámleépítés nem lesz a határőrségnél. A megfelelő szakmai átképzéseket követően a határrendészek végzik majd mind az útlevélkezelést, mind a határőrizetet.

Az így megnövekedett létszámnak köszönhetően mobilabbak leszünk és fokozottabban ellenőrizhetjük a zöldhatárt. Ezenfelül mobil csoportokat is kialakítunk. Pk belső előszűrést végeznek majd közúti ellenőrzések formájában, illetve idegenrendészeti ellenőrzéseket tartanak a külföldiek látogatta helyeken.

Kapcsolódó cikkek >>

Egységes uniós ellenőrzés a határok védelmére (2003-11-12) >>
Egyvonalas ellenőrzés az EU-s határokon (2004-01-13) >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száznyolcvanmillió a szalézi épületért

Száznyolcvanmillió forintnyi kártalanítást kap a mosonmagyaróvári önkormányzat a jelenleg az… Tovább olvasom