Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Egyelőre Csipkerózsika lakja a nováki kastélyt

A novákpusztai kastély természeti környezete miatt ma is vonzó turistalátványosság lehetne, ám az épület évek óta elkeserítő képet mutat.

„A közalapítvány, amely évek óta működtette a kastélyt, szolgáltatási szerződést kötött egy kimlei alapítvánnyal. A továbbiakban ők üzemeltették ifjúsági táborként az intézményt. Miután az alapítvány vagyonát, így a nováki kastélyt is értékesítették, megszűntek a kastélyban a programok" – közölte Balsay Zsuzsanna, Kimle polgármestere, akinél a kastély jelenlegi tulajdonosa felől is érdeklődtünk.

„Az alapítvány megszüntetése után a kastély egy magyar tulajdonú cég kezébe került, ám ez nem tartott sokáig, mivel a vállalkozást felszámolták. Ezért az egykori KISZ-tábort újra értékesítették. Így került egy osztrák állampolgárságú magánszemély tulajdonába. Ő jelezte az önkormányzatnak, hogy lovas turizmus kialakítását tervezi az ingatlanon. Sőt, kezdeményezte a rendezési terv módosítását is.

Zárt ajtó és lakat fogadja a novákpusztai turistákat – még.
Zárt ajtó és lakat fogadja a novákpusztai turistákat – még.

Eleinte némi területrendezési munkát végzett is az új gazda. Például elkezdték építeni a kerítést, de az aztán már nem készült el. Nagyon elhanyagolt a terület, de felszólítani nem kellett őket, mivel elemi szinten rendet tartanak az ingatlanon. Tudomásom szerint most Máriakálnokon élnek, s ott kezdtek valamilyen fejlesztésbe" – tájékoztatott Balsay Zsuzsanna.

Egy közvetítő révén tudtunk kapcsolatba lépni a tulajdonosokkal. Mindössze annyit kívántak tudatni a Kisalfölddel, hogy nem szeretnék eladni a kastélyt, terveik vannak vele. A közeljövőben elvégzik az épület állapotának felmérését, illetve beruházási koncepció is készül. A pontos tervekről őszre ígértek részletes tájékoztatást.

Történelem. A novákpusztai kastély az 1920-as években nyerte el mai alakját az Andrássy grófok vadászkastélyaként. A második világháborúig folyamatosan bővítették, aztán lassú pusztulásnak indult, mivel tulajdonosa menekülni kényszerült. A Mosoni-Duna partján álló épület a hatvanas évektől KISZ-táborként működött, majd a rendszerváltás után egy közalapítvány tulajdonába került.

Olvasóink írták

 • 6. pancser 2013. március 18. 15:00
  „És ha voltak akkor mi van? Minden törvényes, csiszoltak ám az ügyvéd urak, különben is a nép üdvrivalgott anno, hogy a KISZ tábor megszűnik. A nép mint a gyurma, aki ügyes bármit gyúrhat belőle, ez így volt és így is lesz! Még azt sem vette észre, hogy minden privatizált vagyonhoz volt valami köze, megtévesztve még tapsikolt is a lopáshoz! Így van ez a devizahitelesekkel, a rezsicsökkentéssel is belőlük most Orbán gyúr magának erődöt! A sok ember tömeg, a tömeg meg arc nélkülin massza, birkanyáj. A nováki kastély sorsán felesleges meditálni, megtörtént ami történt számtalan mással! Ez van!”
 • 5. halas001 2013. március 17. 19:15
  „Azért az is megérdemelne egy oknyomozó riportot a tisztelt riporterektől, hogy ki, vagy kik voltak az osztráknak a strómanjai, mely ügyvédi írodák markoltak fel hatalmas juttatásokat az egy Forintos ingatlan árakért.
  Ehhez csak ismerni kellene a törvény azon passzusait, ahol az ügyvédi ellenjegyzést teszi kötelezővé, aminek nyoma a NAV-nál és a Földhivatalokban is megtalálható.
  Hi-Hi(:-”
 • 4. pancser 2013. március 16. 07:15
  „3. juhi 2013.03.14. 11:02
  Ez így igaz, jól emlékszem azokra az időkre. Mindegy kinek adjuk el csak ne legyen állami tulajdonban, csodákat várt az MDF kormány meg az emberek a privatizációtól. Máig is érthetetlen, hogy például miért az üdülőktől kellett megszabadulni elsőként a nép üdvrivalgása közepette? Legendák keringtek a csodálatos jószívű vállalkozókról akik a dolgozóiknak hatalmas fizetéseket, jutalomként autókat osztogattak, nem úgy mint az állami vezetők akik állítólag nyúzták a népet. Emlékszem még a Tér-Kép című újságra meg a Reformra, mai szemmel az ország akkor úgy viselkedett mint aki folyamatosan részeg. Aztán jött 1994 akkor meg a részegség után másnaposan visszahozták az MSZP-ét nosztalgiából.”
 • 3. juhi 2013. március 14. 11:02
  „Sajnos az egész országra ki lehetne tenni a "Felelőtlenül privatizált terület" táblát. Lásd energiaszolgáltatók, gyárak, kastélyok, kereskedelmi egységek. 89-ben mindenki azt hitte, az a kapitalizmus, hogy az értékeinket áron alul elherdáljuk pitiáner egyéni haszon fejében.”
 • 2. halas001 2013. március 13. 15:52
  „A cikk írója írt valamit de miért?
  A kastély, melyet a rendszerváltás után ,- mint annyi más úttörő és KISZ vagyont -lenyúlta egy budapesti szerveződésű Gyermek és Ifjúságvédelmi Alapítvány melyet annak kifosztása után az Önkormányzattal együttműködve, valamint strómanok útján átjátszottak az említett osztrák vállalkozónak .
  A vállalkozó miután Máriakálnokon szintén strómanok útján megszerezte a volt TSZ major melletti 20ha területet ,,sukorói" cserével, a novákpusztai ingatlant csak befektetésnek szánja, ha majd egyszer szabad lesz az EU -s földszerzés.
  A kastély többet érdemelt volna, a felújítási szándékot illusztráló osztrák cégtábla csak kamu.
  Amúgy a történelméhez annyit, hogy az átkosban a kastélyt az ifjúsági szervezetek nagy állami támogatással felújították, és az akkori szervezett fiataloknak életük egyik meghatározó élménye volt az ott eltöltött egy-két hetes táborozás.”
 • 1. Oreg35 2013. március 13. 09:46
  „Ez is azok közé az értékek közé tartozik amit felelőtlenül privatizáltak a "nagy rendszerváltók"!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megrongálta a terepjárót

Első fokon két év próbára bocsátotta a bíróság azt a nőt, aki a vád szerint végigkarcolt egy parkoló… Tovább olvasom