Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Egyelőre csak Városi Kollégium a neve

Önálló városi kollégium alapításáról döntött legutóbbi ülésén a Mosonmagyaróvár képviselő-testülete.
A kollégiumi férőhelyek csökkentésével február elején foglalkozott első ízben Mosonmagyaróvár önkormányzata. Akkor határoztak arról, hogy önálló városi intézményt hoznak létre. Az önkormányzat fenntartásában jelenleg két kollégium működik, összesen 180 férőhellyel a Kossuth-gimnázium és a Hunyadi-iskola kezelésében.

Az elmúlt években mindkét helyen erősen csökkent a férőhely-kihasználtság, így a felesleges kapacitások fenntartása jelentős többletkiadással járt. Évente mintegy 24 millió forintos veszteséggel működött a két diákotthon.

Két lehetőség

Az előzetes adatok és az igényfelmérések alapján az elkövetkező öt évben száz férőhelyes, középiskolások részére fenntartott, és egy húsz férőhelyes, a sajátos nevelést igénylő tanulóknak biztosított kollégium üzemeltethető gazdaságosan. A szakemberek szerint a Kossuth-gimnázium kezelésében lévő kollégium feltöltése és további működtetése látszik célszerűnek. A Hunyadi-iskola diákotthonának hatvan férőhelyével ugyanis a kollégiumi ellátásra jogosult tanulók igényeit a város nem tudná kielégíteni. A városi kollégium szervezeti formájára a városháza két lehetőséget dolgozott ki. Eszerint működhetne a gimnázium keretein belül, vagy önálló városi kollégiumként. A testület végül az utóbbi elképzelést támogatta.

A képviselők a legutóbbi ülésükön határoztak az új városi kollégium alapításáról. Ennek alapján a város kollégiumi feladatainak ellátására részben önálló költségvetési szervet, ám szakmailag önálló intézményt hoztak létre a jelenleg a Kossuth-gimnáziumhoz tartozó Gorkij utcai épületben. Az átalakítás után minden nevelőtanárt átvesz majd az új intézmény. Az oktatási bizottság javaslatára a kollégium – mivel teljesen új létesítmény lesz – egyelőre nem kap egyedi nevet.

Elnevezés évek múlva

Az ellenzéki képviselők felvetették: a Kossuth-gimnázium mellett legyen Széchenyi-kollégium, ám a testület ezt a javaslatot leszavazta. Az intézmény hivatalos neve „Városi Kollégium" lesz, mivel a hatályos jogszabály szerint a nevében fel kell tüntetni azt a tevékenységet, amire létrehozták. Néhány év múlva az oktatási intézmény nevelőtestülete és diáksága tehet majd javaslatot az egyedi névre, miután kialakul az új intézmény arculata, szokásai és kötődései. Ez az eljárás a városi intézmény-névadási hagyományoknak is megfelel, hiszen korábban például a Móra-iskola is így kapta a nevét.

Keresik a vezetőjét

A kollégium alapításával együtt a testület pályázatot is kiírt az intézmény vezetésére. A leendő kollégiumigazgatónak egyetemi szintű szakirányú végzettséget, ötéves szakmai gyakorlatot, valamint előnyként közoktatás-vezetői szakképzettséget írtak elő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőre fejeződik be a rekonstrukció

A terveknek megfelelően folyik a mosonmagyaróvári Karolina Kórház második ütemű rekonstrukciója. Tovább olvasom